A Győr környéki települések többségében nem mostanában lesz házhoz menő szelektív

Pintér Bence 2021-04-14 07:50:00
Akkor lenne házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés Győr környékén, ha elkészülne az optikai válogató, amit nem tervez beszerezni a város – konkrétan emiatt a gép miatt állt a bál a GYHG-nál.

2020 óta tíz Győr környéki településen, illetve Nádorvárosban tesztelik a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés rendszerét. A Kisalföld tavalyi cikke szerint a terv az volt, hogy a tesztidőszak után 2021 második negyedévében újabb 23 település csatlakozik a házhoz menő szelektív gyűjtés rendszeréhez: Tényő, Győrszemere, Felpéc, Kajárpéc, Sokorópátka, Gyömöre, Lovászpatona, Szerecseny, Gecse, Vaszar, Kisbajcs, Nagybajcs, Vének, Vámosszabadi, Győrújfalu, Győrzámoly, Győrladamér, Dunaszeg, Dunaszentpál, Bőny, Bábolna, Gic, Nagydém.

A Győri Nagytérségi Hulladékgazdálkodási Társulást vezető győri önkormányzati képviselő, Szabó Jenő elnöki határozata alapján a 23 településnek, illetve a többieknek még várnia kell az új rendszerre – lehet, hogy örökké.

A március 18-i határozat ugyanis kimondja, hogy a rendszer kiterjesztésére következő fázisban érintett települések esetében csak „a győr-sashegyi hulladékkezelő központban telepítendő optikai válogatómű kivitelezése” után kerül sor. Ez alapján úgy tűnhet, hogy csak az a kérdés: mikor készül el az optikai válogató. A valódi helyzet azonban egészen más.

Dézsi polgármester: Nem építünk optikai válogatót

Az optikai válogató ugyanis épp az az ügy, ami miatt tavaly decemberben botrány és belső vizsgálat volt a GYHG-nál, és amelynek nyomán mind Koronika Tamás akkori igazgatót menesztették. Dézsi Csaba András polgármester (Fidesz-KDNP) akkor azt mondta, hogy az optikai válogató lízingelése körüli ügyek voltak gyanúsak neki. (Ugyanekkor Borsi Róbert fideszes önkormányzati képviselőt is leváltották a Társulás éléről. Helyére Németh Zoltán, a megyei közgyűlés fideszes elnöke jött, aki azonban alig két hónap után lemondott a pozícióról. A Társulást jelenleg Szabó Jenő fideszes önkormányzati képviselő vezeti, aki a Győr-Szolnál is diktálja a tempót egyébként.)

Dézsi polgármester a GYHG-ről: Nem hatósági, hanem belső vizsgálat folyik

Elértük a GYHG körüli ügyekkel kapcsolatban Győr polgármesterét, Dézsi Csaba András t, aki lapunknak elmondta: a GYHG-nál nem hatósági, hanem belső vizsgálat folyik. A polgármester elmondta: a dolog egy nagyjából egymilliárd forintos optikai szelektáló gép lízingelésének ötletével indult, aminek kapcsán a polgármesterben felmerült, hogy ha a kormány úgyis elveszi a hulladékkezelést az önkormányzatoktól, akkor mit is kezd a majd a város ezzel a géppel.

Az optikai válogató ugyanis előfeltétele lenne annak, hogy kiterjesszék a rendszert: mint a Magyar Nemzet cikkéből kiderül, a tesztfázisban kézzel válogatták volna a beérkező hulladékot, ez azonban nyilván nagyobb volumen esetén tarthatatlan lett volna. 

Ezért aztán most is megkerestük a győri polgármestert, hogy rákérdezzünk: ezek szerint megépül-e mégis a válogató. Mint kiderült, szó sincs erről, nincs napirenden az optikai válogató megépítése.

Magyarra lefordítva tehát a határozat szerint az említett települések, illetve a Társulásban részt vevő 112 település közül mindazok, akiknél eddig nem volt házhoz menő szelektív, nem számíthatnak arra, hogy ez a közeljövőben megváltozik, mivel Győr városa, illetve a Győr tulajdonában álló GYHG nem tervezi megépíteni azt az optikai válogatót, amit ezt lehetővé tenné.

Az ügyről természetesen Szabó Jenőt is megkérdeztük, aki azonban cikkünk megjelenéséig nem válaszolt kérdésünkre.

Szólj hozzá!

Az idén sem fizet osztalékot a Rába

Győri ingatlanok érétkesítéséről is döntött a cég.

Azzal fenyegette a sárvári gyámügyest a nő, hogy megöli

„Na te büdös k***a, ha te ezt megtetted, akkor nem fogok veled szépen beszélni!”

Tizenkét gyanúsítottja van már annak az ügynek, amiben letartóztatták a volt győri rendőrkapitányt

A volt kapitányon kívül egy másik gyanúsítottat is fogva tartanak, aki szintén fontos és magas rangú, nyugalmazott rendőr.

Szúnyogok: Győrben kiterjedt biológiai gyérítés egyelőre nem szükséges

A Győr-Szol Zrt. már megtette az előkészületeket a szúnyoggyérítési munkálatok megkezdéséhez.

Legyen egy szuper okosóra a legújabb kiegészítőd

Gondoltál már arra, hogy beszerezz egy páratlan okosórát? Ha eddig halogattad a döntést, akkor ezt most tekintsd egy jelnek és üdvözölj a gyűjteményedben egy efféle újdonságot. Nemcsak dekoratív kiegészítő, hanem számtalan előnnyel is bír.

Quentin Tarantino mégsem filmkritikusról forgatja utolsó filmjét

A rendező várhatóan tizedik filmje elkészítése után is folytatja a kreatív munkát. Korábban többször célzott rá, hogy minisorozatok és színdarabok rendezése is érdekli.

A performance marketing jelentősége a vállalkozások életében

Minden vállalkozás számára alapvető fontosságú, hogy folyamatosan, méghozzá profitábilisan termeljen új ügyfeleket, vásárlókat. A performance marketing elengedhetetlen a sikerhez, egy laikus számára azonban rengeteg nehézséget okozhat a fizetett hirdetések nyereséges menedzselése, éppen ezért sok esetben a legjobb döntés szakértőket segítségül hívni.

Ütötte, rúgta ismerősét egy körmendi férfi

Még a mobilját is földhöz vágta.

Milyen tényezőket vegyünk figyelembe, ha bútorkárpitot választunk?

A különféle anyagokkal bevont, párnázott bútorok esetében a kárpit színe, textúrája meghatározó jelentőségű az enteriőr stílusa, valamint a tartósság és a tisztíthatóság szempontjából, ezért a választásnál körültekintőnek kell lenni.

Azonnali hatállyal rúgta ki a Vas Népe az újságíróját, miután bejelentette, hogy civilként elindul képviselőnek

Tóth Judit Körmenden szerezne mandátumot. Frissítve a Vas Népe közleményével!

Sulyok Tamás jáki látogatása miatt komoly biztonsági intézkedésekre lehet számítani

A vasárnapi avatón ingyen lehet megtekinteni a templomot és templomkertet is.

Egy győzelemre az elődöntőtől a Falco

Lemosták a Honvédet a pályáról

Már a bíróságon is kamuzik Mirkóczki Ádám, Eger polgármestere

Nem csak adatokat nem adna ki, hanem tényleg nem ad ki.