Szombathely 2030: a város mesterkulcsa, ami megnyithatja a fejlődés útjának kapuját

Nagy Donát 2021-04-08 11:34:52
Hirtelen ötletek helyett átgondolt, kidolgozott tervekkel készül a városvezetés a következő 10 évre.

A mai sajtótájékoztatón Nemény András (Éljen Szombathely!) polgármester és Bokányi Adrienn (Éljen Szombathely!) tanácsnok foglalta össze a Szombathely 2030 program legfontosabb pontjait.

Ez egy kulcs, egy olyan kulcs, ami minden zárat ki tud nyitni. Egy mesterkulcs.

- mondta Nemény András, majd hozzátette, a programot egy mestermunka előzte meg. 15-18 fő dolgozott rajta társadalmi munkában, miközben a kamara, a nagy városi cégek, civil szervezetek, az egyetem és nagyon sok szombathelyi lakos véleményét is kikérték.

A program honlapján található formot eddig több mint ezren már ki is töltötték.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy az összes olyan forrást, ami a térségbe jut, összehangoltan kell elkölteni. Az ilyen jellegű, több településen átívelő projektekhez a pénzt is szívesebben biztosítja az Unió; de ehhez mindenkinek le kell rakni a maga programját.

Fotó: Vágvölgyi Bálint

A Szombathely 2030 kiterjedten foglalkozik az Északnyugat-magyarországi Gazdaságfejlesztési Programmal, az Európai Egészségügyi Programmal, az ágazati operatív programokkal, a TOP-os programokkal, de a közvetlen uniós programokon való részvétellel is.

Ez egy olyan anyag, ami alakítható. Egy pillanatfelvétel, ami a jelen gazdasági helyzetben összeállítható. A jövőben erre lehet építeni, hogy a pandémia utáni világot megtervezhessük

- jelentette ki a polgármester.

Szombathely az elmúlt időszakban sikeresen vette a 100 intelligens város kihívást, amit Budapest mellett a vasi megyeszékhely nyert el Magyarországon. Itt egy mentorrendszer segítségével bővülnek az uniós pályázati lehetőségeink.

A mi gazdasági térségünkben egyelőre Zalaegerszeg készült el hasonlóan nagy, átfogó programmal. A térségfejlesztési program politikán átnyúló, mindenki számára fontos dokumentum, a szombathelyi tervekről pedig Navracsics Tibornak is jó véleménye van. A helyi Fidesz frakció ugyanakkor nem szavazta meg a programot.

Az elkészült csomagot a városvezetés elküldte Gulyás Gergely miniszternek is, hiszen ő már látta a zalaegerszegit, így bíztak benne, hogy erről is tud majd véleményt mondani. Az elhangzottak szerint ez így valóban egy politikán átnyúló, térségfejlesztési program.

A városvezetés szeretné, ha több, biztos ponton állna Szombathely gazdasága, ezért az ipari szerkezetváltás hangsúlyosan szerepel a dokumentumban.

Két irányt fogalmaztak meg:

  • egyrészt mi az, amivel a már meglévő munkáltatókat támogathatják,
  • másrészt mi az, amivel ide lehet csábítani új munkaadókat.

Nálunk az egészségügy lehet a kitörési pont

- fogalmazott Bokányi Adrienn, aki szerint a sportrehabilitációval és a termálvízkincs összehangolásával érdemes lesz foglalkozni. Az egészségügyi szolgáltatókat minőségi oktatással, és a megfelelő infrastruktúra biztosításával lehetne Szombathelyre hozni.

A sajtótájékoztatón szóba került egy gyártásszimulációs központ létrehozása, valamint egy digitális módszertani intézet létrehozása is. Itt az iskolarendszeren kívüli, céges igényekre szabott képzéseket tudnák lefolytatni. Egy leendő szombathelyi tudományos élményközpont gazdája pedig az Agora lenne.

A program tartalmazza az intelligens zöldváros koncepciót is. Ebben azt vizsgálják, hogy az itt élők életkörülményei mitől lesznek biztonságosabbak, nyugodtabbak, élhetőbbek. Fontos a fenntartható zöld közlekedés, a helyes vízgazdálkodás, az okosváros megoldások.

Elkészül az okoszebra a szombathelyi 11-es Huszár úton

Szombathely még tavaly októberben jelentkezett a Generali által kiírt pályázatra, olvasható Szombathely hivatalos Facebook oldalán. A pályázat pozitív elbírálásban részesült, az elnyert támogatás 3.108.960 Ft, mely összeg 50%-át önkormányzatunk saját forrásból, önerőként biztosítja, a fennmaradó 50%-ot a Generali a Biztonságért Alapítvány finanszírozza Log into Facebook to start sharing and connecting with your friends, family, and people you know.

A városvezetés szerint ez egy munkaanyag, amivel az is cél volt, hogy a szombathelyiek magukénak érezhessék. Éppen ezért az elmúlt időszakban véleményezhették is mind a lakosok, mind a vállalatok. 10 vállalattal közvetlen megbeszélést folytattak, de egyeztettek a civilekkel, és a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamarával is. Kerekasztal beszélgetéseket szintén tartottak összesen 6 alkalommal és 150 részvevővel.

Szabad szöveges vélemények szép számban érkeztek, ezeket mérlegelik, és ha lehetséges, bedolgozzák az anyagba. 

Úgy néz ki, megéri megfogalmazni az építő jellegű kritikákat, hiszen többek között így került be a programba:

  • csapadékvíz gyűjtése és felhasználása a családi házas övezetekben,
  • a pályaorientációs előadások már 5. osztálytól legyenek tartva,
  • tudatos kereskedelem- és szolgáltatásfejlesztés elősegítése,
  • évente két alkalommal a kerti zöldhulladék elszállítása,
  • ivókutak telepítése,
  • gyalogátkelőhelyek biztonságosabbá tétele.

A Szombathely 2030 dokumentum végén egy konkrét forrástérkép mutatja azt, hogy a terveket miből, milyen forrásból lehet kivitelezni, és milyen időhorizontban lehet gondolkodni.

A sajtótájékoztató végén egy szemléletes ábrán mutatták meg, melyek azok a kulcsszavak, amiket a legtöbben írtak meg a véleményük felvázolásakor. Minél nagyobb az adott szó, annál többször került elő a programot illető észrevételek között.

A tapasztalatok alapján mi olyan programot nem akarunk támogatni, ami csak működési kiadást jelent, de nincs hozzáadott értéke. Hiszen mi a fenntartható városban hiszünk, ez a program is ennek szellemében készült

- zárta a sajtótájékoztatót Nemény András.

Szólj hozzá!

Közös listát állít Budapesten és az EP-választáson a DK, az MSZP és a Párbeszéd

A közös EP-lista vezetője Dobrev Klára lesz, a lista első négy helyét a DK kapta.

Az önkormányzat bevonásával fog bármi is történni a szombathelyi Nagyszállóval

A parkoló kérdésben is minden segítséget meg fog adni a városvezetés.

Nyakkitekeréssel fenyegette a kalauzt a szombathelyi vonaton egy férfi

Annak ellenére szállított kerékpárt, hogy azon a járaton a kerékpár szállítása tilos volt.

2027-től új villanyvonatok járnak Szombathely és Budapest között

Az óránkénti 160 kilométeres sebességre képes ötrészes járművek hossza 106,2 méter, az ülőhelyek száma a nyári és téli üléselrendezéstől függően rugalmasan változtatható.

Zöld Bajnok díjat nyert Szombathely

Szombathely minden várakozást felülmúlt.

Győrszentivánon két rákkeltő anyag tekintetében veszélyeztetettség áll fenn

Elkészült a civil légszennyezettség-mérés szakmai értékelése.

Homlok ne hazudj! Erzsi takarodj!

Felirat jelent meg a Haladás Sportkomplexum oldalán.

Magyar Péter: Nem úszhatja meg a maffiaállam feje, Orbán Viktor

Több ezer fő vett részt Magyar Péter budapesti tüntetésén.

Átépítik a szombathelyi Sportliget rendre víz alá kerülő sétányát

A tervezésnél a dozmati víztározó kapacitásában bíztak.

Dézsi: Borkai egy tátongó seb Győr lelkén és testén

Mesterséges intelligenciával szerkesztett videók léteznek csak Dézsi szerint, olyan nem, amivel zsarolni lehetne.

A szombathelyi börtönbe akart drogot csempészni a győri férfi

Mobiltelefonok és adathordozók is voltak a csomagban.

„Magukat kihuzatták” – közzétette a hangfelvételt Magyar Péter

Varga Judit volt igazságügyi miniszter beszél a felvételen arról, hogy fideszes politikusok kihúzatták a nevüket a Völner-Schadl-ügy irataiból.

Zebrán gázolt a szentgotthárdi nő

A balesetben a sértett nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.