Rendőrök lépnek be a pártokba, hogy végre leszerelhessenek Kelet-Magyarországon

Nagy Donát 2021-04-01 16:50:37
Szinte éhbérért dolgoznak, és elegük van a járőrözésből a milliárdos kerítés mellett, a hatóság emberei viszont a veszélyhelyzet alatt nem léphetnének ki az állományból. Viszont létezik egy kiskapu.

Párttagságra cserélik azok a rendőrök az egyenruhát, akik a veszélyhelyzet ideje alatt próbálnak felmondani - írja a Szabad Európa. A cikk szerint az egyik keleti megyében több tucatnyi rendőr párttaggá nyilvánítása van már folyamatban, ugyanis a hatályos törvények szerint nemcsak az egészségügyi dolgozók, hanem a rendvédelmi szervek egyenruhásai sem mondhatnak fel, nemrég viszont egy jogi kiskaput találtak a távozni kívánó rendőrök: az Alaptörvény kimondja, hogy rendőr politikai tevékenységet nem folytathat.

Fotó: MTI

Megjegyzik, hogy a pandémia előtti időkben sokkal egyszerűbben hagyhatták el a testületet a rendőrök: a felmondás után harminc nappal már egyenruha nélkül kezdhették új, civil életüket.

A cikk szerint a veszélyhelyzet kellős közepén, azaz tavaly novemberben döntött úgy a kormány, hogy még szigorúbban köti a rendőröket a karóhoz. Azóta a hatályos jogszabály szerint a rendvédelmi dolgozók túlóráinak díjazásáról a helyi parancsnokuk dönt: vagy pénzt ad túlóráért, vagy szabadnapot. Azaz a tapasztalatok szerint rengeteg pénztől estek el a rendőrök.

Bárdos Judit, a Belügyi és Rendvédelmi Dolgozók Szakszervezetének elnöke szerint a munkáltató, vagyis a belügyminiszter ráadásul hónapok óta nem ül le az érdekvédelmi szervezetekkel tárgyalni.

A szakszervezeti vezető a lapnak azt mondta, tavaly tavasszal a pandémiára hivatkozva még csak az azonnali felmondást tiltották meg az egyenruhásoknak, azóta viszont nagyot fordult a világ.

A rendvédelemben dolgozók munkaideje tavaly november óta túllépheti a heti 48 órát, így naponta akár több mint 12 órát is dolgozhatnak, ami azzal jár, hogy a pihenőidejük lecsökken napi 6 órára. Ráadásul fillérekért dolgoznak a rendőrök. Tavaly karácsonyi ajándékként két szem szaloncukrot kaptak. Elnézést kérek, de bruttó 250 ezer forintot keres az utca rendőre, és azt nem lehet a végtelenségig csinálni, hogy csak dolgoztatjuk őket, de nem fizetünk nekik. Most az éjszakai pótlékuk bruttó 190 forint/óra

- mondta a Szabad Európának a szakszervezeti vezető, aki szerint az már csak hab a tortán, hogy még csak fel sem mondhatnak az egyenruhások, és azt sem tudni, meddig.

Fotó: MTI

Kiskapu

A rendőrség és a nemzetbiztonsági szolgálatok hivatásos állományú tagjai nem lehetnek tagjai pártnak, és nem folytathatnak politikai tevékenységet.

- írja az  Alaptörvény.

Azaz most a rendőrök erre hivatkozva mégis fel tudnak mondani munkahelyükön.

Az kevés, hogy odaállnak a rendőrkapitány elé és azt mondják: beléptem valamelyik pártba. Vinni kell a belépési nyilatkozatot, a tagfelvételi papírt, a határozatot a párttól, hogy igenis felvettek, illetve bizonylatot a tagdíjbefizetésről

- magyarázta Magyar Zoltán, az MSZP országos választmányának tagja, majd hozzátette, hogy kevés olyan munkahely van Magyarországon, amely a rendőri fizetésnél kevesebbet ad:

A 150-170 ezer forintos nettónál jóval többet fizetnek már bármelyik multi-élelmiszerláncnál is akár árufeltöltőként. Itt a környéken 220 ezret is kaphat kézhez, ezért nem csodálkozom azon, hogy szabadulni akarnak a testülettől.

A Szabad Európa megkereste a legnagyobb parlamenti pártokat, hogy mi a hivatalos tapasztalatuk a rendőrségtől pártpolitikába menekülő egyenruhásokkal.

  • A Fidesztől egyáltalán nem kaptak választ a kérdéseikre,
  • a DK tényleges információval nem szolgált
  • az MSZP szerint a belépési nyilatkozatukhoz nem kötelező megadnia a tagfelvételét kérőnek az űzött szakmáját,
  • a Jobbik pedig válaszában csupán annyit írt:, hogy nem adhatnak ki ilyen jellegű információt.

A lap megjegyzi, hogy a Jobbik egyik magas rangú képviselője azt mondta nekik: nagyságrendileg százan érdeklődtek a megyéjében, és több tucatnyian már jelentkeztek hozzájuk.

Fotó: MTI

A nyilatkozó rendőrők azt mondták, hogy felettesük nem indított ellenük eljárást azért, mert párttagok lettek. A rendőrség, ha fájó szívvel is, de elengedte őket.

Nem azért lettem rendőr, hogy a déli határon a több milliárdból felhúzott kerítést őrizzem és járőrözzek a kietlen földúton. Azért lettem rendőr, mert az volt az álmom, hogy vagy körzeti megbízott leszek egy kis településen, vagy pedig a szülővárosom környékén teljesítek szolgálatot, és a munkámmal egy közösség életét segítem. De az álmok nem mindig válnak valóra, és most úgy tűnik, néhány hét és itt hagyom a céget, elképzelésem már van, hogy mit fogok ezután csinálni.

- mesélte egyikük.

A Szabad Európa kérdéseivel kereste a Belügyminisztériumot, akik válaszért az ORFK-hoz irányították őket, választ azonban egyelőre nem kaptak.

Szólj hozzá!

Közös listát állít Budapesten és az EP-választáson a DK, az MSZP és a Párbeszéd

A közös EP-lista vezetője Dobrev Klára lesz, a lista első négy helyét a DK kapta.

Az önkormányzat bevonásával fog bármi is történni a szombathelyi Nagyszállóval

A parkoló kérdésben is minden segítséget meg fog adni a városvezetés.

Nyakkitekeréssel fenyegette a kalauzt a szombathelyi vonaton egy férfi

Annak ellenére szállított kerékpárt, hogy azon a járaton a kerékpár szállítása tilos volt.

2027-től új villanyvonatok járnak Szombathely és Budapest között

Az óránkénti 160 kilométeres sebességre képes ötrészes járművek hossza 106,2 méter, az ülőhelyek száma a nyári és téli üléselrendezéstől függően rugalmasan változtatható.

Zöld Bajnok díjat nyert Szombathely

Szombathely minden várakozást felülmúlt.

Győrszentivánon két rákkeltő anyag tekintetében veszélyeztetettség áll fenn

Elkészült a civil légszennyezettség-mérés szakmai értékelése.

Homlok ne hazudj! Erzsi takarodj!

Felirat jelent meg a Haladás Sportkomplexum oldalán.

Magyar Péter: Nem úszhatja meg a maffiaállam feje, Orbán Viktor

Több ezer fő vett részt Magyar Péter budapesti tüntetésén.

Átépítik a szombathelyi Sportliget rendre víz alá kerülő sétányát

A tervezésnél a dozmati víztározó kapacitásában bíztak.

Dézsi: Borkai egy tátongó seb Győr lelkén és testén

Mesterséges intelligenciával szerkesztett videók léteznek csak Dézsi szerint, olyan nem, amivel zsarolni lehetne.

A szombathelyi börtönbe akart drogot csempészni a győri férfi

Mobiltelefonok és adathordozók is voltak a csomagban.

„Magukat kihuzatták” – közzétette a hangfelvételt Magyar Péter

Varga Judit volt igazságügyi miniszter beszél a felvételen arról, hogy fideszes politikusok kihúzatták a nevüket a Völner-Schadl-ügy irataiból.

Zebrán gázolt a szentgotthárdi nő

A balesetben a sértett nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.