Müller Cecília: Kutyakötelessége mindenkinek az egészségügyre nehezedő nyomás csökkentése

Székely Zoárd 2021-03-31 14:38:00
Nem tudjuk, hogy tetőzött-e már a harmadik hullám.

„Nagyon fáradtak a kórházi dolgozók, ezért kutyakötelessége mindenkinek egyéni szinten megtenni mindent azért, hogy ne terheljük tovább az egészségügyi ellátórendszert"

– mondta Müller Cecília országos tisztifőorvos az operatív törzs szerdai tájékoztatóján.

Elmondása szerint szomorúan hallgatta végig Kiss Róbert rendőr alezredes beszámolóját, ami szerint az elmúlt 24 órában 739 ember ellen intézkedtek a maszkviselés be nem tartása, és 445 esetben az esti-éjszakai kijárási tilalom megszegése miatt.

Az alezredes beszámolt arról is, hogy tegnap bezártak két nyitvatartó üzletet is: egy fodrászatban négyen tartózkodtak maszk nélkül, egy panzióban pedig kilencen tartottak egy családi születésnapi bulit. A panziót hat hónapra, a fodrászatot viszont csak 19 napra zárták be.

„Látjuk a járványügyi adatokat, és éppen ezért óriási felelőssége van mindenkinek a maga helyén a járványkezelésben, óriási most az egyéni felelősség szerepe. Csak úgy tudjuk megelőzni a kórházak túlterhelését, ha nem fertőződünk meg, és ezt csak akkor érhetjük ezt el, ha betartjuk a járványügyi szabályokat. Nyomatékosan felhívom a figyelmet arra, hogy mindaddig nem változnak a járványügyi adatok, amíg nem tesz mindenki azért, hogy megálljon a járvány"

– közölte az országos tisztifőorvos, miután ismertette, hogy soha ennyi áldozata nem volt még a járványnak Magyarországon.

Szomorú rekord: 302 beteg hunyt el az elmúlt 24 órában

6700 az új fertőzöttek száma, ezzel a járvány kezdete óta összesen 652 433 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 302 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 20 737 főre emelkedett - írja a koronavirus.gov.hu. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 406 935 fő, de az aktív fertőzöttek száma is már 224 761 főre emelkedett.

Müller reméli, hogy az oltásoknak és a fegyelmezettségnek köszönhetően a konstansan magas számokban a következő napokban tetőzhetnek majd, „elérhetjük a járvány plató szakaszát”, éppen ezért „maradék nélkül tartsuk be az óvintézkedéseket, és haladék nélkül vegyük fel a védőoltást”.

Azt azonban egyelőre nem tudta megmondani, hogy tetőzött-e a harmadik hullám.

Újból elmondta, hogy az operatív törzs nem változtat az oltási sorrenden, vagyis akkor oltanak egy-egy csoportot, amikor rendelkezésre áll a vakcina. A háziorvosok útmutatást kaptak a napokban vezető háziorvosoktól. Ebben - különféle betegségeket egy csokorba szedve - négy csoportra osztották a beoltandókat, de továbbra is az adott háziorvosra bízzák a mérlegelést. A jövőben is elsőbbséget élveznek például a várandósok, a nagyon idősek és például azok is, akik onkológiai betegek és immunkezelésre várnak. 

 

Szólj hozzá!

Szakadozik a felhőzet csütörtökön, de lehet zápor

A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 17 fok között valószínű.

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.

Nyomoz a rendőrség a csepregi önkormányzat körül

Ismeretlen tettes ellen sikkasztás vétsége miatt tettek feljelentést.

Első körben nem kapott licencet a Haladás

A zöld-fehérek április 25–től május 3-ig pótolhatják a hiányzó dokumentumokat, és bizonyíthatják a Klublicenc Szabályzatnak való megfelelésüket.

Három új gyalogátkelőhelyet terveztetnek meg Szombathelyre

Az elképzelés szerint a Markusovszky kórházzal szemben, a Dolgozók útján és a Körmendi úton is egy-egy új zebra létesül hamarosan.

LMP: minél több zöld képviselőre van szükség az EP-ben

Akik aláírásukkal az LMP-t támogatják, egyúttal nemet mondanak az akkumulátor-gyártásra - jelentette ki Tetlák Örs, az ellenzéki párt országos elnökségi tagja kedden Budapesten.

Rács mögött a győri "pikó báró"

55 éves kábítószerdílert fogtak el a Győr-Moson-Sopron vármegyei nyomozók.

Szózene est Pajor Tamással és Varga Bencével (Zaporozsec)

Április 25-én 19 órától a szombathelyi Weöres Sándor Színház Márkus Emília termében.

Hogyan alakíthatunk ki egy kis magánszférát a kertben?

Akinek nagy kertje és esetleg még medencéje is van, az tudja nagyon jól, hogy néha meglehetősen nehéz elrejtőzni a kíváncsi szemek elől.

Saját szurkolóira hívta a rendőröket a Haladás vezetősége

A hétfői futsal meccsre mentek ki a foci csapat drukkerei kinyilvánítani a véleményüket.

Szombathelyi pedofilt fogott az ügyészség

Gyermekeket ábrázoló pornóképeket töltött fel egy netes tárhelyre.

Szombathelyi, Jókai utcai gázolás: Semmiféle eltussolás a kapitányság részéről nincs

Megszólalt a szombathelyi rendőrkapitány a kettős gázolás ügyében.

Keresőoptimalizálás: hogy valóban azt kapjuk, amit látni szeretnénk

A keresőoptimalizálás, azaz a SEO szerves része az online marketingnek. Az a lényege, hogy a weboldalakat, illetve azok tartalmait a lehető legelőrébb rangsoroljuk a keresőmotorok találati listáin.

100 nyugtatót beszedve vezetett egy férfi, Kapuvár mellett szenvedett balesetet

Összeveszett az asszonnyal, ezt a megoldást választotta.