Csak oltással lehet megállítani a vírust, jelentette ki Orbán Viktor

Papp László Tamás 2021-03-31 19:54:00
A miniszterelnök erről a köztévének nyilatkozott.

Egyetlen módon lehet megállítani a vírust, ez pedig az oltás – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a közmédiának adott exkluzív interjúban, amely este fél kilenckor került adásba.

A miniszterelnök hangsúlyozta: most minden erőt az oltásra kell összpontosítani. Arról is beszélt, hogy már 3 760 000-en regisztráltak az oltásra. Hozzátette, várhatóan húsvét után meglesz a két és fél millió beoltott, ami lehetővé teszi, hogy elinduljon a lépcsőzetes újranyitás – hangzott el az M1 híradójában.

„Tömeges a fertőzés, és ezt már bizony a zárások és a korlátozások csak lassítani tudják, megállítani már nem. Tavasszal elég volt korlátozásokat bevezetni, és azzal meg lehetett állítani a fertőzést, de ez nem olyan vírus. Itt most csak lassítani tudunk, ha korlátozunk. Egyetlen orvosság van, egyetlen módon tudjuk megállítani, nem egyszerűen csak lassítani, hanem megállítani vagy megölni ezt a vírust, ez pedig az oltás, ezért most minden erőnket az oltásra kell összpontosítani” – fogalmazott a kormányfő.

Arra a kérdésre, hogy miért 2,5 milliónál húzták meg azt a határt, amikor az újranyitásról lehet beszélni, Orbán Viktor elmondta, hogy nem szabad addig újranyitni az országot, amíg a 65 év felettiek nem kapták meg az oltást. „Ez erkölcsi kötelességünk.”

„Mindenki elvesztette a derűt, jókedvet, talán a boldogságot is” – mondta Orbán Viktor a hirado.hu és az m1 által közvetített interjúban.

A vírus nem csak az emberéletben tesz kárt, hanem tönkreteszi a munkahelyeket és megtámadja a gazdaságot. A boltok, üzemek, hotelek újranyitása nem megy egyik napról a másikra, ezért fontos hogy az emberek tudják, mire számíthatnak. A szülőknek is tudniuk kell, mikortól kell vinni iskolába, óvodába a gyereket.

„Nekünk egyszerre kell védekezni és oltani és segíteni az embereknek, hogy megtervezhessék személyes életük újranyitását” – fogalmazott.

Az oltás ellen agitálni több mint hiba, bűn – mondta. Mindenkit arra kért, ne vezessenek félre másokat kamuvideókkal, álhírekkel.

Megvan a kellő szabadsága a kórházvezetőknek, hogy átszervezzék az ellátást. Jobb állapotban van humán erőporrás tekintetében az egészségügy, mint azt korábban gondolták. Nem most van az idő, hogy bemenjünk a kórházakba kamuvideókat, álhíreket gyártani – utalt ezzel a kormánytól független újságírók felhívására, anélkül, hogy kimondta volna azt.  

Mikor én az első oltást megkaptam, bementem dolgozni – utalt a tanárok kérésére, hogy csak a második oltás után kelljen megnyitni az iskolákat.

Vegyék figyelembe a szülők érdekeit is – kérte.Teljesítettük a szakszervezetek igényétt, hogy a tanárokat vegyük előre az oltásban. Ne agitáljunk az iskola nyitása ellen – mondta.

Novemberben már lehetett látni, hogy a nyugatról megrendelt vakcinák nem fognak időben megérkezni. Minden EU-tagállamnak joga van saját vészhelyzeti szabályozás alapján külön rendelni vakcinát, de rajtunk kívül ezt csak Szlovákia tette meg – állította.

Ha biztonságos és használ, akkor mindegy, hogy hol gyártották – tette hozzá. Ha mi nem rendeltünk volna kínai és orosz vakcinát, feleannyi embert tudtunk volna beoltani – mondta. Aki azért nem oltatja be magát, mert hallgatott az oltásellenes politikusokra vagy áldoktorokra, az könnyen meghallhat. A felelősség azoké, akik az oltás ellen beszéltek. Súlyos felelőtlenség, ha valaki lebeszél másokat az oltásról – tette hozzá.

Orbán Vikor a nyugati szállításokat érintő kérdésre válaszolva elmondta hogy április 4-ig 2 millió 356 ezer, május elején pedig 4 millió 121 ezer keleti és nyugati vakcina áll majd rendelkezésre, ami több, mint amennyi ember jelenleg regisztrált az oltásra (3,76 millió). Megalapozottnak tűnik az a terve, hogy április elejére mindenki megkapja az oltást aki már regisztrált. Május végére elérhető lesz a 7 milliós dózis.

Az kérem mindenkitől, hogy hagyják dolgozni az orvosokat és az ápolókat és ne vezessék félre az embereket kamuvideókkal, álhírekkel, hanem inkább jóindulattal viszonyuljunk egymáshoz. A kormányfő elmondta, hogy megérti azokat, akik nem bíznak az oltásban, de arra kérte őket, hogy hagyják, hogy mások maguk hozzák meg ezt a személyes döntést.

„Sokkal jobb állapotban van az egészségügy a humán erőforrás terén, mint azt sokan gondolták volna. A koronavírus miatt elkülönített ágyak fele még szabad, és még kétszer annyi azonnal bevethető lélegeztetőgép van ággyal együtt, mint amennyi ágyon most fekszenek betegek” – fejtette ki.

Az iparkamara és a járványügyi szakértők vitájáról a nyitásról, illetve a szigorításról elmondta, hogy a két teljesen ellentétes álláspont a szigorításról az oltások számának növekedésével közeledni fog. Ahogy nő a beoltottak száma, úgy csökken a betegségszámok, és a halálozások száma, de még nem tartunk itt. Az oltás még nem tudta letörni a járványt, de ahogy nő az oltottság ez be fog következni – fogalmazott.

Az Európai Néppártból való kiválás kapcsán úgy fogalmazott, tiszta helyzet jött létre azzal, hogy megszűnt a kapcsolat a Néppárt és a Fidesz között. Európában nincs kellő képviselet azoknak, akik a hagyományos család modellje mellett állnak, elutasítják a multikulturális társadalmakat. A csütörtöki hárompárti találkozón, ahol Matteo Salvini és Mateusz Morawiecki lengyel kormányfővel tárgyal Orbán Viktor, egy új platformról fognak egyeztetni.

Szólj hozzá!

Az önkormányzat bevonásával fog bármi is történni a szombathelyi Nagyszállóval

A parkoló kérdésben is minden segítséget meg fog adni a városvezetés.

Nyakkitekeréssel fenyegette a kalauzt a szombathelyi vonaton egy férfi

Annak ellenére szállított kerékpárt, hogy azon a járaton a kerékpár szállítása tilos volt.

2027-től új villanyvonatok járnak Szombathely és Budapest között

Az óránkénti 160 kilométeres sebességre képes ötrészes járművek hossza 106,2 méter, az ülőhelyek száma a nyári és téli üléselrendezéstől függően rugalmasan változtatható.

Zöld Bajnok díjat nyert Szombathely

Szombathely minden várakozást felülmúlt.

Győrszentivánon két rákkeltő anyag tekintetében veszélyeztetettség áll fenn

Elkészült a civil légszennyezettség-mérés szakmai értékelése.

Homlok ne hazudj! Erzsi takarodj!

Felirat jelent meg a Haladás Sportkomplexum oldalán.

Magyar Péter: Nem úszhatja meg a maffiaállam feje, Orbán Viktor

Több ezer fő vett részt Magyar Péter budapesti tüntetésén.

Átépítik a szombathelyi Sportliget rendre víz alá kerülő sétányát

A tervezésnél a dozmati víztározó kapacitásában bíztak.

Dézsi: Borkai egy tátongó seb Győr lelkén és testén

Mesterséges intelligenciával szerkesztett videók léteznek csak Dézsi szerint, olyan nem, amivel zsarolni lehetne.

A szombathelyi börtönbe akart drogot csempészni a győri férfi

Mobiltelefonok és adathordozók is voltak a csomagban.

„Magukat kihuzatták” – közzétette a hangfelvételt Magyar Péter

Varga Judit volt igazságügyi miniszter beszél a felvételen arról, hogy fideszes politikusok kihúzatták a nevüket a Völner-Schadl-ügy irataiból.

Zebrán gázolt a szentgotthárdi nő

A balesetben a sértett nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

Kuznyecov: minden győri álma a feljutás

A második helyen álló győriek hátránya hét pont a listavezető Nyíregyháza mögött, utánuk azonban nagyon szoros a mezőny.