Továbbra is hétpecsétes titok, hogy mennyi betöltetlen állás van a magyarországi kórházakban

Farkas Bazsi 2021-03-27 12:17:00
A minisztérium még parlamenti képviselői kérdésre sem közli a számokat.

Március elsején új munkaszerződést írtak alá az egészségügyi dolgozók, már aki aláírta. Az új szerződés lehetőséget ad arra, hogy akik továbbra is az állami ellátásban maradnak, azokat a jelenlegi munkahelyéről átveszényeljék máshová. De arra is sok a szakmában dolgozó panaszkodott, hogy a szerződés nem fogalmaz egyértelműen arról, hogy az alapfizetésükre milyen pótlékok kerülnek rá. Így sokan majd csak akkor tudják meg, hogy mennyit is keretek, amikor április elején már az új rendszer szerint kapják meg a fizetésüket. 

Hogy mennyien hagyták el emiatt az állami egészségügyet arról korábban az Országos Kórházi Főigazgatóság számolt be. Az intézmény szerint a szakdolgozók 96,3%-a, vagyis több, mint 106 ezer munkavállaló maradt a rendszerben. Arról azonban már nem szólt a hivatalos tájékoztatás, hogy korábban is voltak betöltetlen álláshelyek, és, hogy pontosan melyik területen mekkora is volt a szakemberhiány.

Egy korábbi cikkünkben a szombathelyi Markusovszky kórház oldalán megtalálható álláshírdetésekből és a nyilvánosságra hozott adatokból arra következtettünk, hogy közel félszáz orvos és rezidens hiányozhat az intézményből.

Közel félszáz orvos és rezidens állás betöltetlen a szombathelyi kórházban

A múlt héten kellett aláírniuk az új szerződésüket az egészségügyi dolgozóknak. Sokan úgy vélekedtek közülük, hogy a szerződés nagy része biankó. Hiszen többek között azt is tartalmazta a megállapodás, hogy a dolgozókat átvezényelhetik bármelyik másik állami egészségügyi intézménybe.

A Vas megyei LMP országgyűlési képviselője Ungár Péter is foglalkozott a témával. Írásbeli kérdéssel kereste meg az Emberi Erőforrás Minisztériumot. A képviselő három kérdést tett fel:

1. Március 1-jével országosan kórházakra lebontva hány orvos, egészségügyi dolgozó hagyta el az állami szektort?

2. A jogviszonyváltást nem elfogadó, így az állami egészségügyet elhagyó orvosok milyen szakterületeken dolgoztak a kórházakban?

3. Az eddig is betöltetlen státuszokkal és a most állami egészségügyből kikerült orvosokkal, egészségügyi dolgozókkal együtt országosan hány betöltetlen álláshely van jelenleg? 

A minisztérium ahelyett, hogy konkrét adatokat közölt volna, a képviselőt átirányította az Országos Kórházi Főigazgatóság weboldalára, azon belül is a már korábban kiadott közleményre, ami szerint az ágazatban maradt 96,3%-nyi szakember.

Korábban a hasonló adatokról hiába kérdeztük a szombathelyi Markusovszky kórházat, az intézményből sem érkezett válasz. 

Az első oltásukat megkapott betegek is fekszenek a szombathelyi covid intenzív osztályon

Szinte napról napra emelkedik a Magyarországi koronavírus fertőzöttek száma. Ahogy arról már korábban beszámoltunk, közel 400 koronavírus fertőzöttet ápolnak a győri kórházban. Ahogy Győrben, úgy Szombathelyen is csak kórházi forrásokra tudtunk hagyatkozni. A Markusovszky kórházat hiába kérdeztük, eddig válasz a titkárságról nem érkezett.

Közben több, az intézményben dolgozó forrásunk arról beszélt, hogy embertelen munkát kell végezniük a kórházban a rengeteg covidos beteg és a személyzet csekély létszáma miatt. 

Szólj hozzá!

A szentiváni civil jelölt Pintér Bence polgármesterjelöltségét támogatja

Pintér Bence egyesülete pedig úgy támogatja dr. Balog-Farkas Renátát, hogy nem indulnak el a szentiváni körzetben.

Kapott-e fizetést Jagodits Zsuzsa?

A szombathelyi Fidesz képviselőjelöltje annak a Haladásnak a kommunikációs vezetője, ahol hónapok óta nem volt fizetés. A városi közgyűlésben megint téma volt a foci.

Ököllel mellkason ütötte volt párját a szombathelyi férfi

A nő nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

Szakadozik a felhőzet csütörtökön, de lehet zápor

A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 17 fok között valószínű.

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.

Nyomoz a rendőrség a csepregi önkormányzat körül

Ismeretlen tettes ellen sikkasztás vétsége miatt tettek feljelentést.

Első körben nem kapott licencet a Haladás

A zöld-fehérek április 25–től május 3-ig pótolhatják a hiányzó dokumentumokat, és bizonyíthatják a Klublicenc Szabályzatnak való megfelelésüket.

Három új gyalogátkelőhelyet terveztetnek meg Szombathelyre

Az elképzelés szerint a Markusovszky kórházzal szemben, a Dolgozók útján és a Körmendi úton is egy-egy új zebra létesül hamarosan.

LMP: minél több zöld képviselőre van szükség az EP-ben

Akik aláírásukkal az LMP-t támogatják, egyúttal nemet mondanak az akkumulátor-gyártásra - jelentette ki Tetlák Örs, az ellenzéki párt országos elnökségi tagja kedden Budapesten.

Rács mögött a győri "pikó báró"

55 éves kábítószerdílert fogtak el a Győr-Moson-Sopron vármegyei nyomozók.

Szózene est Pajor Tamással és Varga Bencével (Zaporozsec)

Április 25-én 19 órától a szombathelyi Weöres Sándor Színház Márkus Emília termében.

Hogyan alakíthatunk ki egy kis magánszférát a kertben?

Akinek nagy kertje és esetleg még medencéje is van, az tudja nagyon jól, hogy néha meglehetősen nehéz elrejtőzni a kíváncsi szemek elől.

Saját szurkolóira hívta a rendőröket a Haladás vezetősége

A hétfői futsal meccsre mentek ki a foci csapat drukkerei kinyilvánítani a véleményüket.

Szombathelyi pedofilt fogott az ügyészség

Gyermekeket ábrázoló pornóképeket töltött fel egy netes tárhelyre.