A nemzeti park sem akar szénhidrogénkutat Őriszentpéteren

Farkas Bazsi 2021-03-26 17:44:00
Nem támogatják a MOL beruházását.

A Magyar Természetvédők Szövetsége közérdekű adatigénylése eredményeképpen megkapta a Vas Megyei Kormányhivataltól az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság állásfoglalását a nemzeti park területén tervezett kutatófúrásról. A dokumentumban az Igazgatóság leszögezi, hogy a kérelmezett tevékenység természetvédelmi célt és érdeket sért, ellentétes egyes természetvédelmi jogszabályokkal, ezért a beruházást nem támogatja - írja közleményében a nemzeti park igazgatósága.

Új szénhidrogén kutat fúrnak Őriszentpétertől pár száz méterre

A Vas Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztály, azaz a zöldhatóság oldalán jelent meg egy tájékoztató, miszerint a MOL Nyrt. és a MOL Őrség Szénhidrogén Koncessziós Kft. Őriszentpéter mellett tervezi egy új, Őri-M-1 jelű mélyfúrás létesítését, majd egy szénhidrogén kút fúrását.

A MOL tavaly indított engedélyezési eljárást egy, az Őrségi Nemzeti Park védett természeti területére eső szénhidrogénkutató-fúrás ügyében. A beruházás ellen helyi lakossági mozgalom indult és az őriszentpéteri önkormányzat is egyet nem értését fejezte ki. Az ügyben megszólalt dr. Bándi Gyula, a jövő nemzedékek szószólója, aki rávilágított arra, hogy a természetvédelmi területeken a hatóság által védendő közérdek az élővilág megóvása, a bányászati célú tevékenység nem élvezhet elsőbbséget.

Fotó: Vágvölgyi Bálint

A közvélemény előtt eddig nem volt ismert a területileg illetékes természetvédelmi szerv, az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság véleménye. A Magyar Természetvédők Szövetsége közérdekű adatigénylés formájában megkérte a dokumentumot a Vas Megyei Kormányhivataltól, amely az állásfoglalást ma küldte el a Szövetségnek.

Petíció indult azért, hogy ne fúrjanak új kőolajkutat az Őrségben, a Nemzeti Park területén

Egy hónapja már mi is írtunk róla, hogy a Vas Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztály, azaz a zöldhatóság oldalán megjelent egy tájékoztató, miszerint a MOL Nyrt. és a MOL Őrség Szénhidrogén Koncessziós Kft. Őriszentpéter mellett tervezi egy új, Őri-M-1 jelű mélyfúrás létesítését, majd egy szénhidrogén kút fúrását.

Az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság a január 21-i keltezésű (A levél idekattintva letölthető.), a hatósághoz megküldött állásfoglalásában kifejti, hogy a kérdéses terület olyan kategóriába tartozik, amelyen kizárólag természetkímélő tevékenységet kíván támogatni az Igazgatóság. A mélyfúrás szénhidrogén bányászat érdekében történik, ezért ellentétes a védetté nyilvánítás egyes céljaival. A területen megtalálható a fokozottan védett haris (Crex crex), amelynek fészkelését zavarná a beruházás, illetve az azt követő esetleges szénhidrogén kitermelés. A tevékenység által keltett zajhatás és megemelkedő gépjármű forgalom a helyben élők egészséges környezethez fűződő elvárásainak sem felel meg.

Nagyon lényegesnek tartjuk, hogy a közvélemény megismerheti az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság állásfoglalását a MOL őriszentpéteri kutatófúrásával kapcsolatban. Véleményünk szerint ellentétes az Alaptörvényben foglalt természetvédelmi garanciákkal, hogy egy országos jelentőségű védett természeti területen jelentős kockázatú bányászati beruházást kezd egy vállalat. Ezért jelentkeztünk be ügyfélként az engedélyezési eljárásba. Örülünk, hogy véleményünket visszaigazolta a nemzeti park állásfoglalása - mondta Éger Ákos, a Magyar Természetvédők Szövetsége ügyvezető elnöke.

Szólj hozzá!

Közös listát állít Budapesten és az EP-választáson a DK, az MSZP és a Párbeszéd

A közös EP-lista vezetője Dobrev Klára lesz, a lista első négy helyét a DK kapta.

Az önkormányzat bevonásával fog bármi is történni a szombathelyi Nagyszállóval

A parkoló kérdésben is minden segítséget meg fog adni a városvezetés.

Nyakkitekeréssel fenyegette a kalauzt a szombathelyi vonaton egy férfi

Annak ellenére szállított kerékpárt, hogy azon a járaton a kerékpár szállítása tilos volt.

2027-től új villanyvonatok járnak Szombathely és Budapest között

Az óránkénti 160 kilométeres sebességre képes ötrészes járművek hossza 106,2 méter, az ülőhelyek száma a nyári és téli üléselrendezéstől függően rugalmasan változtatható.

Zöld Bajnok díjat nyert Szombathely

Szombathely minden várakozást felülmúlt.

Győrszentivánon két rákkeltő anyag tekintetében veszélyeztetettség áll fenn

Elkészült a civil légszennyezettség-mérés szakmai értékelése.

Homlok ne hazudj! Erzsi takarodj!

Felirat jelent meg a Haladás Sportkomplexum oldalán.

Magyar Péter: Nem úszhatja meg a maffiaállam feje, Orbán Viktor

Több ezer fő vett részt Magyar Péter budapesti tüntetésén.

Átépítik a szombathelyi Sportliget rendre víz alá kerülő sétányát

A tervezésnél a dozmati víztározó kapacitásában bíztak.

Dézsi: Borkai egy tátongó seb Győr lelkén és testén

Mesterséges intelligenciával szerkesztett videók léteznek csak Dézsi szerint, olyan nem, amivel zsarolni lehetne.

A szombathelyi börtönbe akart drogot csempészni a győri férfi

Mobiltelefonok és adathordozók is voltak a csomagban.

„Magukat kihuzatták” – közzétette a hangfelvételt Magyar Péter

Varga Judit volt igazságügyi miniszter beszél a felvételen arról, hogy fideszes politikusok kihúzatták a nevüket a Völner-Schadl-ügy irataiból.

Zebrán gázolt a szentgotthárdi nő

A balesetben a sértett nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.