Szombathelyen csúcsra jár, Győrben viszont csökkent a boldogság - megkérdeztük erről a két polgármestert

Papp László Tamás 2021-03-24 16:17:47
Itt vannak a kutatás részletei!

Szombathely a legboldogabb magyar város, a második helyen Nyíregyháza áll, Győrben viszont csökkent a boldogságszint a boldogság világnapja alkalmából készített, portálunk által korábban már ismertetett kutatás szerint.

Szombathely Magyarország legboldogabb városa

A közlemény szerint az Eötvös Loránd Tudományegyetem Pedagógiai és Pszichológiai Kar (ELTE PPK) Pozitív Pszichológiai Kutatócsoportja Oláh Attila professzor irányításával, a Bagdi Bella vezette Jobb Veled a Világ Alapítvánnyal együttműködve 2020. április 1. és a 2021. március 15. között végzett felmérést, amely alapján összeállították a 2020-21-es Boldogságtérképet - közli az MTI.

Megkérdeztük a kutatás eredményéről a két szomszédos megye székhelyeinek polgármestereit is.

„Nemcsak polgármesterként, hanem szombathelyi polgárként is nagyon örülök, hogy városunk lett a legboldogabb megyeszékhely. Hiszem, hogy Szombathelyen azért is boldogok az emberek, mert nagyon jó közösséget alkotnak, és ezekben a nehéz időkben is meg tudták mutatni, hogy hogyan működik egy igazán összefogó közösség. Segítik egymást a szombathelyiek, mint ahogyan azt bebizonyították a járvány elleni védekezés során is. Ezért pedig köszönet jár mindenkinek. A felmérés pedig csak alátámasztotta, amit eddig is gondoltam és éreztem: egy boldog város boldog polgármestere és polgára vagyok.” – válaszolta Nemény András (Éljen Szombathely!)

"Ön ezt komolyan elhiszi? Sajnos a Covid-19 járvány mindenkit egyaránt megvisel, de bízom abban, hogy még néhány hét és kifelé megyünk ebből a nyavalyából és nyáron már mindenki felszabadultabb, és napról napra boldogabb lesz." – reagált Dézsi Csaba András (Fidesz-KDNP) győri polgármester.

Az ELTE PPK Pozitív Pszichológia Kutatócsoportja Prof. Oláh Attila irányításával, a Bagdi Bella vezette Jobb Veled a Világ Alapítvány és Pozitív Pedagógia és Nevelés Program támogatásával 2021. március 20-ra a Boldogság Világnapjára a 2020. április 1. és a 2021. március 15. közötti időszakban végzett internetes vizsgálatai alapján készítette el Magyarország Boldogságtérképét. A vizsgálati adatok matematikai statisztikai elemzését Prof. Vargha András végezte – írják a kutatás honlapján.

Ahonnan azt is megtudhatjuk: a felmérés kiterjedt az élettel való elégedettség, az érzelmi, a pszichológiai, a szociális és a spirituális jóllét és a mentális egészség szintjének a megállapítására valamint a pszichológiai immunkompetencia, a megküzdési kapacitás és a  karaktererősségek vizsgálatára.

A vizsgálati adatok lehetőséget adtak a férfiak és nők, a különböző életkori csoportok, a különböző családi állapotú, az anyagi jólét különböző fokán élő, különböző iskolai végzettséggel és foglakozással bíró személyek boldogság, élettel való megelégedettség, globális jóllét és mentális egészség szintjének összehasonlítására.

Mindazonáltal a kutatók hangsúlyozzák: a vizsgálat alapján készített térkép egy adott időszakra jellemző helyzetet ír le és kizárólag (a térkép természetéből fakadóan) csak tájékoztat arról, hogyan borítja be a boldogság Magyarországot, az eredményekből ok-okozati összefüggésekre nem lehet rávilágítani.

Érdemes megnézni, hogy alakult az általános egészségi állapot a megyeszékhelyeken, így Vas és Győr-Moson-Sopron megye székvárosában:

Fotó: boldogsagprogram.hu

De arra sem haszontalan vetni egy pillantást, hogyan alakult a pozitív orientáció hazánk nagyvárosaiban: 

Fotó: boldogsagprogram.hu

További részletek a boldogsagprogram.hu weboldalon.

Szólj hozzá!

Közös listát állít Budapesten és az EP-választáson a DK, az MSZP és a Párbeszéd

A közös EP-lista vezetője Dobrev Klára lesz, a lista első négy helyét a DK kapta.

Az önkormányzat bevonásával fog bármi is történni a szombathelyi Nagyszállóval

A parkoló kérdésben is minden segítséget meg fog adni a városvezetés.

Nyakkitekeréssel fenyegette a kalauzt a szombathelyi vonaton egy férfi

Annak ellenére szállított kerékpárt, hogy azon a járaton a kerékpár szállítása tilos volt.

2027-től új villanyvonatok járnak Szombathely és Budapest között

Az óránkénti 160 kilométeres sebességre képes ötrészes járművek hossza 106,2 méter, az ülőhelyek száma a nyári és téli üléselrendezéstől függően rugalmasan változtatható.

Zöld Bajnok díjat nyert Szombathely

Szombathely minden várakozást felülmúlt.

Győrszentivánon két rákkeltő anyag tekintetében veszélyeztetettség áll fenn

Elkészült a civil légszennyezettség-mérés szakmai értékelése.

Homlok ne hazudj! Erzsi takarodj!

Felirat jelent meg a Haladás Sportkomplexum oldalán.

Magyar Péter: Nem úszhatja meg a maffiaállam feje, Orbán Viktor

Több ezer fő vett részt Magyar Péter budapesti tüntetésén.

Átépítik a szombathelyi Sportliget rendre víz alá kerülő sétányát

A tervezésnél a dozmati víztározó kapacitásában bíztak.

Dézsi: Borkai egy tátongó seb Győr lelkén és testén

Mesterséges intelligenciával szerkesztett videók léteznek csak Dézsi szerint, olyan nem, amivel zsarolni lehetne.

A szombathelyi börtönbe akart drogot csempészni a győri férfi

Mobiltelefonok és adathordozók is voltak a csomagban.

„Magukat kihuzatták” – közzétette a hangfelvételt Magyar Péter

Varga Judit volt igazságügyi miniszter beszél a felvételen arról, hogy fideszes politikusok kihúzatták a nevüket a Völner-Schadl-ügy irataiból.