Segítség helyett már a tanárok saját számítógépén, személyes adataik között turkálna a magyar állam

Bazsó Bálint 2021-03-24 17:38:48
Nemcsak elvárja, hogy a pedagógusok a saját pénzükön vett számítógépeken és a saját pénzükön vett szoftvereken tanítsanak, de segítség helyett mindent és mindenkit ellenőrizne a magyar állam. De vajon van-e hozzá joga?

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint pontosan ez történik most, amely egy meglehetősen aggasztó megállapodástervezetre bukkant.

"A főként pedagógusok számára kiküldött megállapodás engedélyt adna arra is a tankerületeknek, hogy saját, magántulajdonú számítástechnikai eszközeinket is ellenőrizhessék – holott igazából az intézmény által biztosított eszközök esetén sem feltétlen kellene ezt megengedni nekik."

- áll az érdekvédelmi szervezet lapunkhoz eljuttatott közleményében.

A megállapodástervezet elvileg a munkáltató által a munkavállaló részére átadott „információtechnológiai vagy számítástechnikai eszköz, rendszer” használatára vonatkozó általános szabályokat fektetné le. Csakhogy olyan dolgokat tartalmaz, amelyek egyáltalán nem elvárhatók a munkavállalóktól, ráadásul jogszabály nem is biztosít ilyen lehetőségeket, felhatalmazást a tankerületek számára. 

A szakszervezet szerint "egyértelmű, hogy ezért is készült ez az egyedi megállapodás."

Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete: Kásler alkalmatlan

Nemrég érkezett szerkesztőségünkhöz a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének közleménye, amelyben Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának miniszterének parlamenti válaszaira ragáltak. A közleményt a továbbiakban változtatás nélkül közöljük: Kásler, a nagy nevettető Más körülmények között talán nevetnénk is, így azonban csak egyre dühösebbek leszünk.

Digitális tanrend, online oktatás? Nem probléma, hisz van a tanárnak laptopja

A PDSZ szerint a kormányzat a legtöbb pedagógus esetén tökéletesen meg van elégedve azzal a megoldással, hogy a digitális munkarendet majd csak megoldja valahogy saját eszközökkel, saját kútfőből – ugyanis a legtöbben nem kaptak eszközöket a digitális oktatással kapcsolatos feladatok végrehajtására. 

"Annak ellenére sem kompenzálták a pedagógusokat a digitális munkarend érdekében tett beruházásaikért, megemelkedett költségeikért, hogy azt a PDSZ minden lehetséges fórumon követelte is." 

Nos, úgy tűnik, hogy bár a tanárok többsége semmilyen segítséget nem kapott az eszközbeszerzésre, a kíváncsi és mindenható magyar állam már nagy kedvvel kutakodna a pedagógusok után:

A megállapodástervezet legmegdöbbentőbb pontja ugyanis, hogy kiköti:

„A Munkáltató ellenőrzési joga kiterjed a Foglalkoztatott saját számítástechnikai eszközére is, amennyiben a közalkalmazotti jogviszony teljesítése érdekében használja.”

Ez gyakorlatban azt jelenti - hívja fel a figyelmet a PDSZ - hogy

"Nem csak a munkáltatótól használatba kapott, de a saját, magántulajdonú eszközeinken is ellenőrizhet bennünket a munkáltató."

PDSZ: Nem igaz, hogy oltásellenesek lennének a tanárok

Saját felméréssel cáfolja a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete a kormányt: szerintük nem igaz az az állítás, hogy a vakcinafelvételi hajlandóság mindössze 26 százalék lenne a pedagógusok körében. "A pedagógusoknál a köznevelési információs rendszer és az egészségügyi adatbázis, az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér statisztikai jellegű összevetése alapján 26 százalék az oltást igénylők aránya."

Vásárolj vírusírtót, de a költségét te állod

A csodálatosan kerek történet itt még nem ér véget, ugyanis a mindenható magyar állam mindenható és arctalan tekintetes hivatalnokai azt is kitalálták, hogy mire van joga a tanároknak, amikor a saját pénzükön vett gépeiken, a saját pénzükből vett szoftvereken látják el a munkahelyi feladataikat.

"Kiköti például, hogy a foglalkoztatott köteles tűzfalat és vírusirtót használni, aminek költsége természetesen a foglalkoztatottat terheli. Előírja, hogy készítsen rendszeres mentést az adatokról, napi szinten. Ez mind téged terhel."

- írják, majd kiderül, hogy még ez nem is a legpikánsabb része az ügynek. A kormányzati elképzelések szerint ugyanis az ellenőrzés során

"Mindjárt négy ember van jelen, amikor megtekintik a gépedet: az érintett Foglalkoztatott, azaz te, az adatvédelmi tisztviselő, az információbiztonságért felelős vezető, valamint az a vezető, akinek jelenlétét szükségesnek tartja a tankerületi igazgató".

- magyarul minimum három idegen pislog majd az amúgy is legendásan jól fizetett tanárok saját költségén vett gépére.

A megállapodástervezet szerint a tanár tudta nélkül – elvileg – nem hajtható végre ellenőrzés. Azt ugyan kikötik, hogy magántartalmakat nem tekinthet meg a munkáltató, de akkor, ha "a fájl elnevezéséből egyértelműen és minden kétséget kizáróan kiderül, hogy magáncélú a tartalma".

"Azaz ha nem derül ki egyértelműen és minden kétséget kizáróan, hogy a gyomorbiopsziánk eredménye van a fájlon a saját gépünkön, hát így jártunk. Azonnal fel kell hagyni a fájl ellenőrzésével – így a tervezet –, ha kiderül, hogy  megnyitott fájl magáncélú. Ne tároljunk tehát pikáns fotóinkat többé saját számítógépeinken."

- olvasható a szakszervezet közleményében, ám a mindenható magyar állam mindenható, arctalan és nagyon kíváncsi hivatalnoka azért hagyott saját maga számára egy kiskaput:

"A mappát (könyvtárat) a Munkáltató megnyittathatja a Foglalkoztatottal – távoli hozzáférés esetén megnyitja – még akkor is, ha az elnevezése magáncélú tartalomra utal annak ellenőrzése érdekében, hogy a magán- és munkahelyi tartalmak elkülönítéséről meggyőződjön”. 

Vagyis magyarra lefordítva: a pedagógusok semmilyen személyes adata nincsen biztonságban, amennyiben elfogadják ezt a megállapodástervezetet. 

Természetesen kerestük az Emberi Erőforrások Minisztériumát, valamint a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságot, eddig nem érkezett válasz tőlük, de amint válaszolnak természetesen azt is közöljük.

Szólj hozzá!

Azzal fenyegette a sárvári gyámügyest a nő, hogy megöli

„Na te büdös k***a, ha te ezt megtetted, akkor nem fogok veled szépen beszélni!”

Tizenkét gyanúsítottja van már annak az ügynek, amiben letartóztatták a volt győri rendőrkapitányt

A volt kapitányon kívül egy másik gyanúsítottat is fogva tartanak, aki szintén fontos és magas rangú, nyugalmazott rendőr.

Szúnyogok: Győrben kiterjedt biológiai gyérítés egyelőre nem szükséges

A Győr-Szol Zrt. már megtette az előkészületeket a szúnyoggyérítési munkálatok megkezdéséhez.

Legyen egy szuper okosóra a legújabb kiegészítőd

Gondoltál már arra, hogy beszerezz egy páratlan okosórát? Ha eddig halogattad a döntést, akkor ezt most tekintsd egy jelnek és üdvözölj a gyűjteményedben egy efféle újdonságot. Nemcsak dekoratív kiegészítő, hanem számtalan előnnyel is bír.

Quentin Tarantino mégsem filmkritikusról forgatja utolsó filmjét

A rendező várhatóan tizedik filmje elkészítése után is folytatja a kreatív munkát. Korábban többször célzott rá, hogy minisorozatok és színdarabok rendezése is érdekli.

A performance marketing jelentősége a vállalkozások életében

Minden vállalkozás számára alapvető fontosságú, hogy folyamatosan, méghozzá profitábilisan termeljen új ügyfeleket, vásárlókat. A performance marketing elengedhetetlen a sikerhez, egy laikus számára azonban rengeteg nehézséget okozhat a fizetett hirdetések nyereséges menedzselése, éppen ezért sok esetben a legjobb döntés szakértőket segítségül hívni.

Ütötte, rúgta ismerősét egy körmendi férfi

Még a mobilját is földhöz vágta.

Milyen tényezőket vegyünk figyelembe, ha bútorkárpitot választunk?

A különféle anyagokkal bevont, párnázott bútorok esetében a kárpit színe, textúrája meghatározó jelentőségű az enteriőr stílusa, valamint a tartósság és a tisztíthatóság szempontjából, ezért a választásnál körültekintőnek kell lenni.

Azonnali hatállyal rúgta ki a Vas Népe az újságíróját, miután bejelentette, hogy civilként elindul képviselőnek

Tóth Judit Körmenden szerezne mandátumot. Frissítve a Vas Népe közleményével!

Sulyok Tamás jáki látogatása miatt komoly biztonsági intézkedésekre lehet számítani

A vasárnapi avatón ingyen lehet megtekinteni a templomot és templomkertet is.

Egy győzelemre az elődöntőtől a Falco

Lemosták a Honvédet a pályáról

Már a bíróságon is kamuzik Mirkóczki Ádám, Eger polgármestere

Nem csak adatokat nem adna ki, hanem tényleg nem ad ki.

Pedofil fotós is dolgozott a Little Miss Hungary gyermekszépségversenyen

A gyerekszépségverseny szervezője csalás miatt áll bíróság elé.

A szakember szerint nem indokolt a szúnyoggyérítés Győrben

Hiába jelentek meg a szúnyogok, az élő vizeinkben még nem kezdtek el növekedni a lárvák