Miért jön Szijjártó Péter valójában Győrbe pénteken?

Pintér Bence 2021-03-18 18:59:00
Dézsi Csaba András polgármester tovább nyújtózkodhatott, mint ameddig a fideszes takaró ér.

Ez itt egy véleménycikk, ami nem feltétlenül tükrözi a szerkesztőség álláspontját. Amennyiben válaszcikket írnál, írj levelet erre a címre!

Győrbe érkezik holnap Szijjártó Péter külügyminiszter, egykori győri önkormányzati képviselő, akit maga Dézsi Csaba András mostani győri polgármester vezetett be a kétezres években a Fideszbe. A külügyminiszter látogatásának lesz valami fedősztorija, megy persze az Audiba, ad interjút a GyőrPlusznak, lesz róla mosolygós Facebook-poszt, miegyéb.

A kérdés azonban az, hogy valójában miért érkezik a városba Szijjártó. Több jel arra mutat ugyanis, hogy nem rutinlátogatásról van szó.

Tekerjük vissza kicsit az idő kerekét

De vegyük is át gyorsan, hogy mi történt Győrben az elmúlt másfél évben, Borkai Zsolt egykori polgármesterről és egy sor, hozzá közel álló győri üzletemberről kiderült, hogy az Adriára járnak örömlányokkal mulatni az időt. Borkai ezután ugyan szűkösen megnyerte a választást, de nemsokára lemondott. A helyére a párt Dézsi Csaba András kardiológus főorvost, önkormányzati képviselőt, egykori alpolgármestert és polgármesterjelöltet, a Fidesz egyik helyi veteránját jelölte, akit 2008-ban éppen Borkai kedvéért állított félre maga Kövér László, miután Dézsi akkor fideszes frakcióvezetőként sikertelenül próbálta megpuccsolni a polgármestert.

Dézsi nem lett kegyvesztett - interjú Szijjártó Péterrel | KISALFÖLD

A győri közgyűlés Fidesz frakciója szerda este leváltotta frakcióvezetői tisztségéről Dézsi Csaba Andrást. Szijjártó Péter kommunikációs vezető a győri Fidesz-frakció személyi döntéseiről nyilatkozott. A frakcióülésen - amelyen részt vett Kövér László, a Fidesz országos választmányának elnöke - eldőlt az is, hogy Dézsit frakcióvezetőként Somogyi Tivadar váltja.

Szóval Dézsit akkor félrerakták, de 2019-ben újra elővették: nem véletlenül, hiszen félreállítása miatt neve annyira nem fonódott össze Borkai Zsolttal, emellett orvosként nyilván egy ismert és népszerű embernek számított a városban, aki az előző polgármester szexorgia-botránya után a Fidesz egykori alapértékeit tudta felmutatni a győri választóknak.

Győrben kiderült, hogy van két Fidesz - csak az egyiket 2002-ben kell keresni

Ez itt egy véleménycikk, ami nem feltétlenül tükrözi az Azonnali álláspontját, de itt van, mert szeretjük a jól érvelő és érdekes szövegeket. Ha vitáznál vele, vagy küldenél egyet te is, csak bátran! Megvolt a győri választás, érkeznek a megfejtések városon belülről és városon kívülről is.

Dézsi polgármester, az egyszemélyes hadsereg

Az elmúlt egy évben azonban kiderült, hogy a vér nem válik vízzé, azaz a már 2008-ban önállóskodása miatt gyakorlatilag megbüntetett Dézsi polgármester sorra-másra cselekedett a fideszes fősodorból némileg kirívó módon akkor, amikor a Fideszben már tényleg rendkívül szoros a pártfegyelem. A polgármester például elég gyakran nyilatkozik ellenzéki médiumnak, ami kevés fideszes politikusra jellemző; de tavaly a költségvetés vitájában befogadta az ellenzéki javaslatokat is.

Csendes forradalom Győrben: Dézsi Csaba András az ellenzék munkáját is elvégzi

Több, mint fél éve új polgármestere van Győrnek, aki ugyan nem veri nagydobra, de komoly takarításba kezdett a városházán és a városi cégek környékén a Borkai-éra után. De mi áll emögött, és meddig mehet el egy fideszes polgármester, mielőtt rálép valakinek a tyúkszemére?

Dézsi polgármester működése, mint arról már egyszer írtam, alapvetően is konfliktuskereső: nem véletlen, hogy a Borkai-éra majdnem összes cég- és intézményvezetője távozni kényszerült az elmúlt egy évben (itt felsoroltuk, mennyi mindenki), de a háttérvitákra rálátó forrásaink szerint emellett Dézsinek folyamatos a konfliktusa Széles Sándorral, a megyei kormányhivatal KDNP-s vezetőjével, több összeütközése volt Molnár Ágnessel, a Fidesz regionális igazgatójával, de nem ápol különösebben jó viszonyt Simon Róbert Balázzsal és Kara Ákossal, a város két fideszes országgyűlési képviselőjével sem.

Egyik utolsó igazi szövetségese a párton belül Németh Zoltán, a megyei közgyűlés elnöke volt, akit 2007-2008-ban, alpolgármesterként pont akkor állítottak félre, amikor Dézsit is parkolópályára tették. A szabadidejében a monarchiát a hanyatló nyugat ópiumának tartó Németh az elmúlt egy évben nagyon aktívan jelen volt a győri városházán, mindenféle ügyeket intézett több forrásunk szerint is. Utóbb azonban összekülönbözött a polgármesterrel: nem csak az ügyben, hogy Dézsi Csaba András előbb – feltehetően szabálytalanul, és a környező településeket is jól magára haragtíva – kinevezte, majd rövid úton eltávolította a nagytérségi kukás cég éléről, hanem állítólag a kulturálsi negyed tervezése körüli ügyek miatt is.

Ezek még valójában megmaradhatnának helyi szintű ellentéteknek is. Történt azonban más is az elmúlt hetekben.

Túltolta a kormánykritikát a polgármester?

Dézsi polgármester viszonylag szabadon nyilatkozott az utóbbi hetekben arról, hogy a kormányzati elvonások nem tesznek jót a város költségvetésének, és arról is, hogy az egészségügy átalakítását eltolta a kormány.

Vörös farokként persze mindig kötelezően szidta és kritizálta (kissé oda nem illő módon) az ellenzéket is ezekben a megszólalásokban (melyeket például itt, vagy itt, illetve a nekünk adott interjúban olvashat a kedves olvasó), illetve a költségvetés ügyében igyekezett tompítani a megszólalásai élét, és kritikáit inkább a kormányzaton kívüli szereplőknek, például az Iparkamarát vezető Parragh Lászlónak címezni, de ez igazából mindegy, amikor a Fideszen belül minden – még oly igaz és még oly óvatos – nyilvános kritika súlyos vétségnek számít. Mindennek az lett a vége, hogy az egyik olyan interjút, amiben Dézsi polgármester ezekről a témákról beszélt, törölték a GyőrPlusz rádió archívumából, amelynek kapcsán a mai napig nem tudjuk, hogy ezt ki kérte: ifj. Knézy Jenő, a cég vezérigazgatója a városházához irányított minket, ahonnan azonban nem kaptunk választ a kérdéseinkre.

Értesüléseink szerint emiatt, illetve más, a költségvetéssel kapcsolatos ügyek miatt már a kormányban is komolyabban felfigyeltek a győri polgármester tevékenységére, és ez lehet a valódi oka Szijjártó Péter pénteki látogatásának: úgy tűnik, a Fidesz 2008 után ismét helyre akarja tenni Dézsi Csaba Andrást, aki a pártban szokásosnál szabadabban mondta el a véleményét.

Kifelé persze ebből semmi sem fog látszani: mosolygós Facebook-fotók, tárgyalás valamelyik Modern Városok Programba tartozó projektről, ilyesmi. De azért érdemes lesz figyelni, hogy nem nevezik-e ki valaminek a következő hetekben mondjuk Fekete Dávid egykori alpolgármestert (akit Borkai bukása után Dézsi rakott parkolópályára), vagy Borsi Róbertet, akit szintén a polgármester fosztott meg az elmúlt hónapokban a legtöbb pozíciójától, és akit a legtöbb forrásunk Simon Róbert Balázs köréhez sorol.

Szólj hozzá!

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.

Nyomoz a rendőrség a csepregi önkormányzat körül

Ismeretlen tettes ellen sikkasztás vétsége miatt tettek feljelentést.

Első körben nem kapott licencet a Haladás

A zöld-fehérek április 25–től május 3-ig pótolhatják a hiányzó dokumentumokat, és bizonyíthatják a Klublicenc Szabályzatnak való megfelelésüket.

Három új gyalogátkelőhelyet terveztetnek meg Szombathelyre

Az elképzelés szerint a Markusovszky kórházzal szemben, a Dolgozók útján és a Körmendi úton is egy-egy új zebra létesül hamarosan.

LMP: minél több zöld képviselőre van szükség az EP-ben

Akik aláírásukkal az LMP-t támogatják, egyúttal nemet mondanak az akkumulátor-gyártásra - jelentette ki Tetlák Örs, az ellenzéki párt országos elnökségi tagja kedden Budapesten.

Rács mögött a győri "pikó báró"

55 éves kábítószerdílert fogtak el a Győr-Moson-Sopron vármegyei nyomozók.

Szózene est Pajor Tamással és Varga Bencével (Zaporozsec)

Április 25-én 19 órától a szombathelyi Weöres Sándor Színház Márkus Emília termében.

Hogyan alakíthatunk ki egy kis magánszférát a kertben?

Akinek nagy kertje és esetleg még medencéje is van, az tudja nagyon jól, hogy néha meglehetősen nehéz elrejtőzni a kíváncsi szemek elől.

Saját szurkolóira hívta a rendőröket a Haladás vezetősége

A hétfői futsal meccsre mentek ki a foci csapat drukkerei kinyilvánítani a véleményüket.

Szombathelyi pedofilt fogott az ügyészség

Gyermekeket ábrázoló pornóképeket töltött fel egy netes tárhelyre.

Szombathelyi, Jókai utcai gázolás: Semmiféle eltussolás a kapitányság részéről nincs

Megszólalt a szombathelyi rendőrkapitány a kettős gázolás ügyében.

Keresőoptimalizálás: hogy valóban azt kapjuk, amit látni szeretnénk

A keresőoptimalizálás, azaz a SEO szerves része az online marketingnek. Az a lényege, hogy a weboldalakat, illetve azok tartalmait a lehető legelőrébb rangsoroljuk a keresőmotorok találati listáin.

100 nyugtatót beszedve vezetett egy férfi, Kapuvár mellett szenvedett balesetet

Összeveszett az asszonnyal, ezt a megoldást választotta.