Az Őrségvédők szerint a MOL mást mond, mint amit az engedélyeztetésben ír a szénhidrogénkút tervezése kapcsán

Nagy Donát 2021-03-10 18:39:00
A papírok másra utalnak a civil szervezet szerint, mint amit a beruházó állít.

Mi is beszámoltunk róla, hogy a MOL a járvány lecsengése után a helyi lakosokkal egyeztetne arról a szénhidrogénkútról, amit Őriszentpétertől alig pár száz méterre fúrna.

Új szénhidrogénkutat fúrnak Őriszentpétertől pár száz méterre

A Vas Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztály, azaz a zöldhatóság oldalán jelent meg egy tájékoztató, miszerint a MOL Nyrt. és a MOL Őrség Szénhidrogén Koncessziós Kft. Őriszentpéter mellett tervezi egy új, Őri-M-1 jelű mélyfúrás létesítését, majd egy szénhidrogénkút fúrását.

A tervezett projektről az Ugytudjuk elsőként írt, majd februárban egyre nagyobb ellenállás kezdett kialakulni a helyiek részéről, de az önkormányzat is kijelentette: nem látnának szívesen egy újabb ipari létesítményt a település határán. A leendő fúrási helyszínt mi is megnéztük, a beruházó MOL pedig egyelőre szünetelteti a tervezést.

A fő probléma az, hogy nem egyértelmű, hogy földgázat, vagy kőolajat termelnének ki a természetvédelmi területen, pedig ez sem a környezeti, sem a zajterhelés miatt egyáltalán nem mindegy. 

Árkon, bokron, szénhidrogénen át

Elsőként írtunk a közvetlenül Őriszentpéter mellé tervezett szénhidrogénkútról, amelyről később több helyi és országos lap is említést tett. Az eset kapcsán helyi lakosok petíciót indítottak, de az önkormányzat is kijelentette: nem látnának szívesen egy újabb ipari létesítményt a település határán. Mind a Galambosszeren lakókkal, mind Őriszentpéter polgármesterével leültünk a beruházás kapcsán - az interjúkat hamarosan közzé is tesszük.

Most a Őrségvédők Civil Társaság küldött közleményt, amelyet változtatás nélkül közzéteszünk:

A mai napon a MOL által a sajtó számára elküldött sajtónyilatkozatában ezt írja: "Az elmúlt napokban számos félreértés látott napvilágot a MOL Őrségben tervezett kutatófúrásával kapcsolatban"

A "félreértések" ellenben csak és kizárólag abból adódnak, hogy a MOL egész mást kommunikál a sajtó és közvélemény felé, mint amit az engedélyeztető hatóság fele az engedélyeztetési dokumentációban ír!

Az alábbiakban szeretnénk tételesen szembe állítani a MOL 2021.03.10-ei sajtó nyilatkozatának állításait a MOL Őrség Szénhidrogén Koncessziós Kft. által, a Vas Megyei Kormányhivatalhoz VA/AKF-KTO/242/202 számon, az Őri M-1 jelű új szénhidrogén termelési célú és kutató mélyfúrására benyújtott engedély kérelem állításaival.

1. "A területen nem kőolajat, hanem földgázt keresünk, ahogy az elmúlt 50 évben is." 

Az engedélyeztetési dokumentációban több helyen ennek pont hogy az ellenkezője olvasható:

A Natura2000 Hatásbecslés (MOL_Ori_M_1_Natura_HB_lead.pdf) 4. pont (8.oldal): "A fúrás tervezett mélysége 2850 méter. Várható termelvény: nyersolaj, kevés kísérőgáz és rétegvíz."

Az Előzetes Vizsgálati Dokumentáció névre hallgató anyag (Ori_M_1_EVD_lead2.pdf) 4.2.7 pontjában az üzemelési fázis zajkibocsátásáról ír: "Jelen esetben az üzemelés a mélyfúrású kút létesítésével azonos, ami az előző fejezetben részletesen bemutatásra került."

Ez nyilvánvalóan nem a zéró hang emissziójú földgázkútra utal, hanem a működési fázisban is zaj emisszióval járó kőolaj kútra. Maga a konzorcium (MOL Őrség Szénhidrogén Konzorcium Kft.) Teáor száma is beszédes: 0610: Kőolaj kitermelés. Valamint az sem igaz, hogy a környéken kizárólag földgáz kutak lennének: Szintén az Előzetes Vizsgálati Dokumentáció 30.oldalán 4.3.2.1 pontjában szerepel: "A jelenlegi helyszíntől pár száz méterre nyugatra egy gázkút, illetve délre olajkút található."

2. A sajtónyilatkozatban a MOL ezt állítja: "Több lehetséges helyszínt vizsgálunk a kutatófúráshoz"

Ezzel szemben a Natura2000-es hatástanulmány 12. oldal 8.pontjában ezt írják: 

"A kútmunkálat megvalósítása szempontjából alternatív megoldás nincs."

3. Továbbá a MOL sajtónyilatkozatában ezt állítja: "A beruházás az előkészületi fázisban tart, és jelenleg szüneteltetjük is az engedélyeztetési folyamatot, mert a Nemzeti Park és az Önkormányzat után a helyi lakosokkal is szeretnénk egyeztetni. "

A valóság ezzel szemben az, hogy nem azért szünetelteti az eljárást a MOL, mert kommunikálni szeretne a helyi lakossággal (hiszen azt megtehette volna az engedélyeztetési folyamat elindítása előtt). A valóság, hogy azért szüneteltetik az eljárást, mert a Vas Megyei Kormányhivatal zöldhatósága hiánypótlásra szólította fel a MOL-t, amit határidőre nem tudott volna elvégezni...

Szólj hozzá!

Szombathelyi pedofilt fogott az ügyészség

Gyermekeket ábrázoló pornóképeket töltött fel egy netes tárhelyre.

Szombathelyi, Jókai utcai gázolás: Semmiféle eltussolás a kapitányság részéről nincs

Megszólalt a szombathelyi rendőrkapitány a kettős gázolás ügyében.

Keresőoptimalizálás: hogy valóban azt kapjuk, amit látni szeretnénk

A keresőoptimalizálás, azaz a SEO szerves része az online marketingnek. Az a lényege, hogy a weboldalakat, illetve azok tartalmait a lehető legelőrébb rangsoroljuk a keresőmotorok találati listáin.

100 nyugtatót beszedve vezetett egy férfi, Kapuvár mellett szenvedett balesetet

Összeveszett az asszonnyal, ezt a megoldást választotta.

Pintér Bence fizetetlen szabadságra megy a kampány ideje alatt

A győri Tiszta Szívvel a Városért Egyesület polgármesterjelöltje felfüggeszti újságírói tevékenységét.

Az idén sem fizet osztalékot a Rába

Győri ingatlanok érétkesítéséről is döntött a cég.

Azzal fenyegette a sárvári gyámügyest a nő, hogy megöli

„Na te büdös k***a, ha te ezt megtetted, akkor nem fogok veled szépen beszélni!”

Tizenkét gyanúsítottja van már annak az ügynek, amiben letartóztatták a volt győri rendőrkapitányt

A volt kapitányon kívül egy másik gyanúsítottat is fogva tartanak, aki szintén fontos és magas rangú, nyugalmazott rendőr.

Szúnyogok: Győrben kiterjedt biológiai gyérítés egyelőre nem szükséges

A Győr-Szol Zrt. már megtette az előkészületeket a szúnyoggyérítési munkálatok megkezdéséhez.

Legyen egy szuper okosóra a legújabb kiegészítőd

Gondoltál már arra, hogy beszerezz egy páratlan okosórát? Ha eddig halogattad a döntést, akkor ezt most tekintsd egy jelnek és üdvözölj a gyűjteményedben egy efféle újdonságot. Nemcsak dekoratív kiegészítő, hanem számtalan előnnyel is bír.

Quentin Tarantino mégsem filmkritikusról forgatja utolsó filmjét

A rendező várhatóan tizedik filmje elkészítése után is folytatja a kreatív munkát. Korábban többször célzott rá, hogy minisorozatok és színdarabok rendezése is érdekli.

A performance marketing jelentősége a vállalkozások életében

Minden vállalkozás számára alapvető fontosságú, hogy folyamatosan, méghozzá profitábilisan termeljen új ügyfeleket, vásárlókat. A performance marketing elengedhetetlen a sikerhez, egy laikus számára azonban rengeteg nehézséget okozhat a fizetett hirdetések nyereséges menedzselése, éppen ezért sok esetben a legjobb döntés szakértőket segítségül hívni.

Ütötte, rúgta ismerősét egy körmendi férfi

Még a mobilját is földhöz vágta.