Gulyás Gergely azt mondta, hogy 2 milliárd forint úton van a szombathelyi Gothard-kastélyra, majd az államtitkár már csak a 76 és fél millió forintos állagmegóvást erősítette meg

Farkas Bazsi 2021-03-05 18:55:19
Zavar az erőben.

Hogy miért számít másodrangú állampolgárnak az, aki nem fideszes vezetésű városban lakik - ezt próbálta meg kideríteni Ungár Péter, a Vas megyei LMP országgyűlési képviselője. 

A politikus február közepén a Parlamentben egy felszólalásában hangsúlyozta, hogy eddig körül-belül ötmilliárd forintot vont el a kormány Szombathelytől különböző módokon, mint például az iparűzési adó felfüggesztésével, vagy az ingyen parkolás bevezetésével, ami - ahogy a képviselő hozzátette -, már a fideszes szombathelyiek szerint is felesleges dolog.

„Tették ezt úgy, hogy minden környező megyeszékhelynek visszaadtak pénzt abból, amit elvettek, kivéve Szombathelynek. Azért van ez, mert Szombathely az egyetlen Nyugat-dunántúli nagyváros, ami ellenzéki vezetésű, vagy azért van ez, mert Hende Csaba a térség egyéni képviselője?" - fogalmazott Ungár.

A felszólalásra Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter válaszolt. Többek között azt mondta, hogy Szombathelyre is bőven jut kormányzati pénzt, többek között úton van a Modern Városok Programban megígért 2 milliárd forint.

Csakhogy ez nem igaz. 

Röviden annyi történt, hogy 2016 márciusában Illés Károly és Lendvai Ferenc fideszes önkormányzati képviselők a kastély előtt fotóztatták magukat és egyben bejelentették, hogy az épületre 2 milliárd forintot ad a kormány és legkésőbb 2018. március 31-én Szombathely birtokba is veheti a megújult létesítményt. Hát nem így lett. 

2017. december 22-én az önkormányzat és a Miniszterelnökség megkötötte az a támogatói szerződést, amiben 94 és fél millió forintot kapott a város a kastély fejlesztésének előkészítésére, vagyis engedélyes és kiviteli tervekre, részletes megvalósíthatósági tanulmányra, előzetes kiállítási forgatókönyvre, műemléki kutatásokra és a közbeszerzés lebonyolítására. A kapott támogatást legkésőbb 2020. március 30-ig kellett volna felhasználni.

Csakhogy időközben kiderült: ez a pénz az előkészítésre sem lesz elég.

Az előkészítéssel megbízott Equinox Consulting Kft. tanulmányában azt írta, hogy a korábban a projekt keretösszegének szánt bruttó 1 milliárd 800 millió forint helyett 2 milliárd 718 millió 633 ezer 582 forint + ÁFA lenne csak elég az épület rekonstrukciójára. Ehhez képest pedig a kapott 94 és fél millió forint nem lesz elég az előkészítésre, helyette 209 millió 500 ezer forint kellene. 

A módosított számokat a 2018 decemberi közgyűlés elfogadta, ám mivel az előkészítéshez szükséges plusz pénz nem volt a kasszában, így annak neki sem álltak. 

Igaz, Puskás Tivadar (Fidesz-KDNP) korábbi polgármester 2018 decemberében levelet írt a kormánynak, hogy jelezze: plusz forrás kell a kastélyra. Válaszul azt kapta: a Modern Városok Programban 2020, és 2021-re is kiapadtak a források. Ezzel jó időre szunnyadni hagyták a projektet.

Nemény András (Éljen Szombathely!) polgármester tavaly februárban küldött levelet Hende Csabának, a térség fideszes országgyűlési képviselőjének és a Miniszterelnökségnek azzal a kéréssel, hogy az előkészítésre korábban fel nem használt 76 millió 530 ezer forintot hadd használja fel Szombathely a Vásárcsarnok felújításánál. A válasz egy rövid és határozott nem volt. A döntésnél arra hivatkoztak, hogy ezt a pénzt csakis műemléképület felújítására lehet fordítani.

Ezután Nemény egy áprilisi levélben azt kérte, hogy akkor hadd gazdálkodhassanak ezzel a forrással az Éva-malom felújításánál. Erre is elutasító választ kapott a polgármester, annyi kitétellel, hogy talán arra lenne mód, hogy ebből a pénzből megvalósuljon a kastély állagmegóvása. 

A kormány jóindulatán múlt, hogy a megmaradt pénzt a kastély állagmegóvására lehessen fordítani. Az ígéretet pedig erre meg is kapta a város. 

Hogy mikor kezdődhet meg a munka, arról az önkormányzatot kérdeztük. 

 

A városháza válaszában azt írta, hogy a Gothard-kastély állagmegóvására kért 76 millió 530 ezer forintot csak azután kaphatja meg Szombathely, ha a miniszterelnökség elfogadta a Modern Városok Program projekt záró beszámolóját. Ezek után egy újabb előterjesztés lesz szükséges a Modern Városok Program bizottságának, ahol a város azt kéri, hogy a 76 millió 530 ezer forintot hadd fordítsa a Gothard-kastély állagmegóvására. 

Maga az állagmegóvás a tervezés és közbeszerzés után indulhat meg, várhatóan 2021 őszén.

A tervezett állagmegóvás között nemcsak a tető javítása szerepel, hanem a bádogozás javítása, a torony bádogfedésének cseréje, a bejárat feletti erkély állagmegóvása, a gombásodott parketta felszedése, az épület mögötti földfeltöltődés eltávolítása és a függőleges ereszcsatornák meghosszabbítása is.

Egyébként Gulyás kijelentése után Ungár írásbeli kérdéssel fordult a minisztériumhoz, hogy tisztázza, a miniszter által említett 2 milliárd forint mikor érkezhet meg a városba.

A kérdésre Orbán Balázs a miniszterelnökség államtitkára válaszolt. Orbán viszont szintén megcáfolta Gulyást, nem érkezik 2 milliárd forint, egyelőre, Szombathelyre. A Gothard-kastélynak be kell érnie azzal a 76 millió 530 ezer forinttal, ami a tervezésből megmaradt. 

Szólj hozzá!

Legyen egy szuper okosóra a legújabb kiegészítőd

Gondoltál már arra, hogy beszerezz egy páratlan okosórát? Ha eddig halogattad a döntést, akkor ezt most tekintsd egy jelnek és üdvözölj a gyűjteményedben egy efféle újdonságot. Nemcsak dekoratív kiegészítő, hanem számtalan előnnyel is bír.

Quentin Tarantino mégsem filmkritikusról forgatja utolsó filmjét

A rendező várhatóan tizedik filmje elkészítése után is folytatja a kreatív munkát. Korábban többször célzott rá, hogy minisorozatok és színdarabok rendezése is érdekli.

A performance marketing jelentősége a vállalkozások életében

Minden vállalkozás számára alapvető fontosságú, hogy folyamatosan, méghozzá profitábilisan termeljen új ügyfeleket, vásárlókat. A performance marketing elengedhetetlen a sikerhez, egy laikus számára azonban rengeteg nehézséget okozhat a fizetett hirdetések nyereséges menedzselése, éppen ezért sok esetben a legjobb döntés szakértőket segítségül hívni.

Ütötte, rúgta ismerősét egy körmendi férfi

Még a mobilját is földhöz vágta.

Milyen tényezőket vegyünk figyelembe, ha bútorkárpitot választunk?

A különféle anyagokkal bevont, párnázott bútorok esetében a kárpit színe, textúrája meghatározó jelentőségű az enteriőr stílusa, valamint a tartósság és a tisztíthatóság szempontjából, ezért a választásnál körültekintőnek kell lenni.

Azonnali hatállyal rúgta ki a Vas Népe az újságíróját, miután bejelentette, hogy civilként elindul képviselőnek

Tóth Judit Körmenden szerezne mandátumot. Frissítve a Vas Népe közleményével!

Sulyok Tamás jáki látogatása miatt komoly biztonsági intézkedésekre lehet számítani

A vasárnapi avatón ingyen lehet megtekinteni a templomot és templomkertet is.

Egy győzelemre az elődöntőtől a Falco

Lemosták a Honvédet a pályáról

Már a bíróságon is kamuzik Mirkóczki Ádám, Eger polgármestere

Nem csak adatokat nem adna ki, hanem tényleg nem ad ki.

Pedofil fotós is dolgozott a Little Miss Hungary gyermekszépségversenyen

A gyerekszépségverseny szervezője csalás miatt áll bíróság elé.

A szakember szerint nem indokolt a szúnyoggyérítés Győrben

Hiába jelentek meg a szúnyogok, az élő vizeinkben még nem kezdtek el növekedni a lárvák

Kalapáccsal verte fejbe kutyáját az ittas sárvári férfi

Az állatnak különös szenvedést okozott, és alkalmas volt arra is, hogy a pusztulását okozza.

Megérkezett a balkonszezon

Itt a tavasz, a jó idő, a melegedő időjárás, ideje feldíszíteni az erkélyt. A cikkel ehhez a feladathoz szeretnénk hasznos tippeket adni. Összeszedtük a legfontosabb teendőket, valamint minden hasznos tudnivalót, és eláruljuk, hogy melyek a nélkülözhetetlen szerszámok. 

Havazott az Írott-kőn

Nyárból a télbe.

Megállapodtak a bérekről az Audiban

650 ezer forintos egyszeri kifizetésben is megegyeztek a gyár és a szakszervezet képviselői.