Gulyás Gergely azt mondta, hogy 2 milliárd forint úton van a szombathelyi Gothard-kastélyra, majd az államtitkár már csak a 76 és fél millió forintos állagmegóvást erősítette meg

Farkas Bazsi 2021-03-05 18:55:19
Zavar az erőben.

Hogy miért számít másodrangú állampolgárnak az, aki nem fideszes vezetésű városban lakik - ezt próbálta meg kideríteni Ungár Péter, a Vas megyei LMP országgyűlési képviselője. 

A politikus február közepén a Parlamentben egy felszólalásában hangsúlyozta, hogy eddig körül-belül ötmilliárd forintot vont el a kormány Szombathelytől különböző módokon, mint például az iparűzési adó felfüggesztésével, vagy az ingyen parkolás bevezetésével, ami - ahogy a képviselő hozzátette -, már a fideszes szombathelyiek szerint is felesleges dolog.

„Tették ezt úgy, hogy minden környező megyeszékhelynek visszaadtak pénzt abból, amit elvettek, kivéve Szombathelynek. Azért van ez, mert Szombathely az egyetlen Nyugat-dunántúli nagyváros, ami ellenzéki vezetésű, vagy azért van ez, mert Hende Csaba a térség egyéni képviselője?" - fogalmazott Ungár.

A felszólalásra Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter válaszolt. Többek között azt mondta, hogy Szombathelyre is bőven jut kormányzati pénzt, többek között úton van a Modern Városok Programban megígért 2 milliárd forint.

Csakhogy ez nem igaz. 

Röviden annyi történt, hogy 2016 márciusában Illés Károly és Lendvai Ferenc fideszes önkormányzati képviselők a kastély előtt fotóztatták magukat és egyben bejelentették, hogy az épületre 2 milliárd forintot ad a kormány és legkésőbb 2018. március 31-én Szombathely birtokba is veheti a megújult létesítményt. Hát nem így lett. 

2017. december 22-én az önkormányzat és a Miniszterelnökség megkötötte az a támogatói szerződést, amiben 94 és fél millió forintot kapott a város a kastély fejlesztésének előkészítésére, vagyis engedélyes és kiviteli tervekre, részletes megvalósíthatósági tanulmányra, előzetes kiállítási forgatókönyvre, műemléki kutatásokra és a közbeszerzés lebonyolítására. A kapott támogatást legkésőbb 2020. március 30-ig kellett volna felhasználni.

Csakhogy időközben kiderült: ez a pénz az előkészítésre sem lesz elég.

Az előkészítéssel megbízott Equinox Consulting Kft. tanulmányában azt írta, hogy a korábban a projekt keretösszegének szánt bruttó 1 milliárd 800 millió forint helyett 2 milliárd 718 millió 633 ezer 582 forint + ÁFA lenne csak elég az épület rekonstrukciójára. Ehhez képest pedig a kapott 94 és fél millió forint nem lesz elég az előkészítésre, helyette 209 millió 500 ezer forint kellene. 

A módosított számokat a 2018 decemberi közgyűlés elfogadta, ám mivel az előkészítéshez szükséges plusz pénz nem volt a kasszában, így annak neki sem álltak. 

Igaz, Puskás Tivadar (Fidesz-KDNP) korábbi polgármester 2018 decemberében levelet írt a kormánynak, hogy jelezze: plusz forrás kell a kastélyra. Válaszul azt kapta: a Modern Városok Programban 2020, és 2021-re is kiapadtak a források. Ezzel jó időre szunnyadni hagyták a projektet.

Nemény András (Éljen Szombathely!) polgármester tavaly februárban küldött levelet Hende Csabának, a térség fideszes országgyűlési képviselőjének és a Miniszterelnökségnek azzal a kéréssel, hogy az előkészítésre korábban fel nem használt 76 millió 530 ezer forintot hadd használja fel Szombathely a Vásárcsarnok felújításánál. A válasz egy rövid és határozott nem volt. A döntésnél arra hivatkoztak, hogy ezt a pénzt csakis műemléképület felújítására lehet fordítani.

Ezután Nemény egy áprilisi levélben azt kérte, hogy akkor hadd gazdálkodhassanak ezzel a forrással az Éva-malom felújításánál. Erre is elutasító választ kapott a polgármester, annyi kitétellel, hogy talán arra lenne mód, hogy ebből a pénzből megvalósuljon a kastély állagmegóvása. 

A kormány jóindulatán múlt, hogy a megmaradt pénzt a kastély állagmegóvására lehessen fordítani. Az ígéretet pedig erre meg is kapta a város. 

Hogy mikor kezdődhet meg a munka, arról az önkormányzatot kérdeztük. 

 

A városháza válaszában azt írta, hogy a Gothard-kastély állagmegóvására kért 76 millió 530 ezer forintot csak azután kaphatja meg Szombathely, ha a miniszterelnökség elfogadta a Modern Városok Program projekt záró beszámolóját. Ezek után egy újabb előterjesztés lesz szükséges a Modern Városok Program bizottságának, ahol a város azt kéri, hogy a 76 millió 530 ezer forintot hadd fordítsa a Gothard-kastély állagmegóvására. 

Maga az állagmegóvás a tervezés és közbeszerzés után indulhat meg, várhatóan 2021 őszén.

A tervezett állagmegóvás között nemcsak a tető javítása szerepel, hanem a bádogozás javítása, a torony bádogfedésének cseréje, a bejárat feletti erkély állagmegóvása, a gombásodott parketta felszedése, az épület mögötti földfeltöltődés eltávolítása és a függőleges ereszcsatornák meghosszabbítása is.

Egyébként Gulyás kijelentése után Ungár írásbeli kérdéssel fordult a minisztériumhoz, hogy tisztázza, a miniszter által említett 2 milliárd forint mikor érkezhet meg a városba.

A kérdésre Orbán Balázs a miniszterelnökség államtitkára válaszolt. Orbán viszont szintén megcáfolta Gulyást, nem érkezik 2 milliárd forint, egyelőre, Szombathelyre. A Gothard-kastélynak be kell érnie azzal a 76 millió 530 ezer forinttal, ami a tervezésből megmaradt. 

Szólj hozzá!

Egy meseszámot is kihúztak a mai ötös lottó sorsoláson

Mesébe illő nyereményekhez ez a minimum.

Kisebb tűz keletkezett egy családi ház konyhájában Szombathelyen

A Tarcsa utcában volt dolguk a helyi tűzoltóknak.

A Szülői Hang szerint nincs garancia arra, hogy az általános iskolák és az óvodák április 19-i nyitása biztonságos

A szülőknek a jogszabály alapján lehetőségük van arra, hogy a gyermekeiket otthon tartsák, ha pedig már nem tudnak további mulasztást igazolni, akkor kérhetik az intézmény igazgatójától, hogy igazolja a hiányzást.

A legősibb ismert európai térképet találhatták meg Franciaországban

Egy hatalmas kőlapon tűntek fel az ismerős vonalak.

Teljesen szétdöntött egy boltot egy varánusz Thaiföldön

A 180 centis hüllő Bangkok közelében hozta rá a frászt a vásárlókra, valószínűleg élelmet keresett a boltban.

Két konténernyi szemetet szedtek össze önkéntesek a győri Iparcsatornánál

30 vettek részt a munkában, folytatják az akciósorozatot.

Egy kanadai étterem tulaja elzavarta a nyitva tartása miatt betévedő ellenőröket, a vendégek tapsolva ujjongtak

A tulaj szerint nem az extraprofit miatt nyitottak ki, hanem mert ideje változtatni a dolgokon.

Lesznek szóbeli vizsgák az érettségin néhány esetben

A legtöbb diáknak nem kell a szóbeli miatt stresszelni, de akad sok kivétel is.

Nyalókás koronavírusteszttel próbálkoznak Ausztria egy részén

Az óvodák eddig nagyrészt tesztmentes zónák voltak, ezen változtatnának az új módszerrel.

Makacsul ragaszkodott az italozáshoz a szombathelyi sofőr

Ittas vezetés miatt koccant, ezért a rendőrök elvették a sofőr jogsiját. Őt viszont nem olyan fából faragták, hogy ettől meghatódjon.

Áprilisi időnk lesz

A kabátokat otthon lehet hagyni.

A DEAC lesz a Falco ellenfele a Magyar Kupa döntőjében

A debreceniek nagyon megverték a Körmendet.

Gyurcsány: Nem lesz itt nagy baj, de lehetett volna

Megköszönte a jókívánságokat a DK elnöke.

van még itt cikk a témában:

Maga a kulturális államtitkár kérte, hogy a kulturális dolgozók segítsenek az egészségügyben a járványhelyzet alatt

Érthetetlen, hogy Hende Csaba politikai munkatársa miért degradálta őket kávéfőzőknek. A Vas Megyei Levéltár igazgatóját, Melega Miklóst hiába kérdeztük, nem válaszolt a témában.  

Szigetelés ég egy szombathelyi épület tetején

Az egységek a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányítása mellett oltják a tüzet.