40 ember, 60 órában 32 és fél tonnányi illegális szemetet szállított el 11 helyszínről Szombathelyen

ugytudjuk.hu 2021-02-23 12:29:46
Az elmúlt hetekben illegális szemétlerakókat tisztítottak meg a város különböző pontjain.

Ahogy korábban már megírtuk, Szombathely 20 millió forintot nyert a Tisztítsuk meg Magyarországot! című program pályázatán. A város a maximális elnyerhető összeget kapta, Vas megyében csupán öt település kapott támogatást, melynek elsődleges célja az illegális szemétlerakók felszámolása. Januárban aztán el is kezdték az illegális hulladéklerakás szempontjából legrosszabb, legszennyezettebb területeken a szemét feltérképezését és elszállítását.

Fotók: Vágvölgyi Bálint

 

A mai napon a a 89-es elkerülő út mellett, a Prenor Kertészet mögött tartották a projekt záróeseményét. Horváth Soma (Éljen Szombathely!), a város alpolgármestere elmondta, hogy 11 helyszínen szüntették meg az illegális szeméthalmokat.

"Közel 40 ember, mintegy 60 órában 32 és fél tonnányi szemetet szállított el a 11 helyszínről"

– összegzett az alpolgármester, majd hozzátette, a szombathelyi közterület-felügyelet a jövőben fokozottan ellenőrzi ezeket a helyszíneket.

Fotók: Vágvölgyi Bálint

 

Horváth Soma a Vigyázzunk Együtt Szombathelyre! programra is kitért. Mint mondta, ahogy a járványhelyzet engedi, folytatni szeretnék a közösségi szemétszedést és a Fogadj örökbe egy parkot!-programot is.

Németh Ákos (Éljen Szombathely!), Szombathely fenntartható fejlődésért és klímapolitikáért felelős tanácsnoka elmondta, az illegális hulladék azon túl, hogy nem túl esztétikus, azért is komoly probléma, mert különböző káros anyagok oldódnak ki belőle, ezzel szennyezve a talajt és a vizet. A tanácsnok felhívta a figyelmet arra tévhitre, miszerint az illegális hulladék lerakásáért nem lehet megbüntetni senkit. Az elmúlt egy évben tízes nagyságrendben indultak eljárások. 5 és 150 ezer forint közötti bírság, illetve egytől öt évig terjedő börtönbüntetés szabható ki illegális szemetelésért. 

Fotók: Vágvölgyi Bálint

 

A városszéli illegális szemétkupacok létrehozóit azért is nehéz megérteni, mert a Körmendi úti hulladékudvaron ingyenesen leadható a háztartások körül kialakult, de nem kommunális hulladék – mondta Németh Ákos, majd hozzátette, második ütemre is pályáztak, ami lehetővé tenné térfigyelő kamerák telepítését az egyes hulladéklerakókhoz.

"Gumiabroncs, PET-palack, elektronikai hulladék"

– emelt ki párat az összegyűjtött szennyező anyagok közül Taoufik Roland, a SZOMHULL ügyvezető igazgatója, aki a lakosság segítségét is kérte, hogy a mostani, tisztább állapot fenn tudjon maradni.

Fotók: Vágvölgyi Bálint

 

A sajtótájékoztató végén Horváth Soma alpolgármester tisztázott egy olyan, az elmúlt időszakban többször felmerülő tévedést, amit sajtóhírekben is sokszor kevertek. A közterületi hulladékgyűjtést (szombathelyi közterületi zöldkukák, szelektív gyűjtők) az önkormányzat megrendelésére végzi el a szolgáltató, a lakóépületek előtti hulladék gyűjtése pedig a társasházkezelő vagy lakásszövetkezet és a hulladékgyűjtő cég közötti szerződés alapján jön létre. Ezen az önkormányzat nem tud változtatni, plusz ürítést csak a megrendelő, azaz a lakók/társasházkezelő/lakásszövetkezet tud kérni.

A cikk az Ökopolisz Alapítvány támogatásával készült.

Szólj hozzá!

Hogyan alakíthatunk ki egy kis magánszférát a kertben?

Akinek nagy kertje és esetleg még medencéje is van, az tudja nagyon jól, hogy néha meglehetősen nehéz elrejtőzni a kíváncsi szemek elől.

Saját szurkolóira hívta a rendőröket a Haladás vezetősége

A hétfői futsal meccsre mentek ki a foci csapat drukkerei kinyilvánítani a véleményüket.

Szombathelyi pedofilt fogott az ügyészség

Gyermekeket ábrázoló pornóképeket töltött fel egy netes tárhelyre.

Szombathelyi, Jókai utcai gázolás: Semmiféle eltussolás a kapitányság részéről nincs

Megszólalt a szombathelyi rendőrkapitány a kettős gázolás ügyében.

Keresőoptimalizálás: hogy valóban azt kapjuk, amit látni szeretnénk

A keresőoptimalizálás, azaz a SEO szerves része az online marketingnek. Az a lényege, hogy a weboldalakat, illetve azok tartalmait a lehető legelőrébb rangsoroljuk a keresőmotorok találati listáin.

100 nyugtatót beszedve vezetett egy férfi, Kapuvár mellett szenvedett balesetet

Összeveszett az asszonnyal, ezt a megoldást választotta.

Pintér Bence fizetetlen szabadságra megy a kampány ideje alatt

A győri Tiszta Szívvel a Városért Egyesület polgármesterjelöltje felfüggeszti újságírói tevékenységét.

Az idén sem fizet osztalékot a Rába

Győri ingatlanok érétkesítéséről is döntött a cég.

Azzal fenyegette a sárvári gyámügyest a nő, hogy megöli

„Na te büdös k***a, ha te ezt megtetted, akkor nem fogok veled szépen beszélni!”

Tizenkét gyanúsítottja van már annak az ügynek, amiben letartóztatták a volt győri rendőrkapitányt

A volt kapitányon kívül egy másik gyanúsítottat is fogva tartanak, aki szintén fontos és magas rangú, nyugalmazott rendőr.

Szúnyogok: Győrben kiterjedt biológiai gyérítés egyelőre nem szükséges

A Győr-Szol Zrt. már megtette az előkészületeket a szúnyoggyérítési munkálatok megkezdéséhez.

Legyen egy szuper okosóra a legújabb kiegészítőd

Gondoltál már arra, hogy beszerezz egy páratlan okosórát? Ha eddig halogattad a döntést, akkor ezt most tekintsd egy jelnek és üdvözölj a gyűjteményedben egy efféle újdonságot. Nemcsak dekoratív kiegészítő, hanem számtalan előnnyel is bír.

Quentin Tarantino mégsem filmkritikusról forgatja utolsó filmjét

A rendező várhatóan tizedik filmje elkészítése után is folytatja a kreatív munkát. Korábban többször célzott rá, hogy minisorozatok és színdarabok rendezése is érdekli.

A performance marketing jelentősége a vállalkozások életében

Minden vállalkozás számára alapvető fontosságú, hogy folyamatosan, méghozzá profitábilisan termeljen új ügyfeleket, vásárlókat. A performance marketing elengedhetetlen a sikerhez, egy laikus számára azonban rengeteg nehézséget okozhat a fizetett hirdetések nyereséges menedzselése, éppen ezért sok esetben a legjobb döntés szakértőket segítségül hívni.