Az eladói oldal szerint érvényes Rogán Barbara és családja szerződése az ezerhektáros birtokról

ugytudjuk.hu 2021-02-13 09:43:00
Érdekes ügy.

“Én csak annyit tudok, hogy van közöttünk egy adásvételi szerződés, és amit még meg kell csinálniuk, annak teljesülnie kell” — mondta az Átlátszónak pénteken telefonban Barna Izabella arról a szerződésről, amelyet Rogán Barbara is aláírt még a leánykori nevén. A szerződést tavaly novemberben kötötték összesen 1022 hektár Borsod megyei földbirtok adásvételéről. Rogán Barbara és szülei a szerződésben az összesen öt vásárló személy között szerepeltek, Barna Izabella pedig az eladók között.

(null)

A szerződés (PDF) szerint az eladók — amerikás magyarok, akiket a környéken jó szívvel emlegetnek — a földek vételárát, mintegy mintegy 1 milliárd 664 millió forintot úgy kapnak meg, hogy annak egy kis részét, 83 millió forintot az eladók banki letétbe helyeznek. A maradék közel 1,5 milliárd forintot a szerződés szövege szerint az eladók “a Budapest Bank Zrt.-től igényelt termőföld vásárlási kölcsönből kívánják megfizetni”. Feltehetően erre az utalásra várnak az eladók.

Obrusánszki Barbarát a szerződés megkötése után, tavaly decemberben feleségül vette a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető Rogán Antal.

Állami bank finanszírozza Rogán Antal új neje és családja több mint ezer hektáros földvásárlását

Többszáz hektárnyi móringot villanthat Obrusánszki Barbara. A miniszterelnöki kabinetfőnök új neje és annak szülei két további társukkal még az esküvő előtt, novemberben szerződtek 1022 hektár földbirtok adásvételéről. A vételár oroszlánrészét a kormányzati irányítás alatt álló Budapest Bank 1,58 milliárdos hitele fedezi.

Rogán a Magyar Nemzet című kormánypárti napilapnak azt nyilatkozta, hogy “a feleségem állami banktól hitelt nem kapott és semmilyen föld nem került a tulajdonába. Ráadásul a jövőben sem szeretne földtulajdonos lenni”. A lap ehhez azt tette hozzá, hogy információik szerint “a sokat idézett szerződés soha nem ment teljesülésbe, a miniszter felesége és családja nem vásárolta meg a földterületeket”. Ebből nem teljesen világos, hogy akkor mi is a pontos helyzet.

Barna Izabella viszont tegnap azt nyilatkozta az Átlátszónak, hogy az eladói oldal szerint a szerződés érvényes: eladták a földet, várják a pénzt.

Ebből logikusan az következik, hogy a vásárlók esetleg visszatáncolnának. Az egy másik kérdés, hogy ezt sikerül-e megtenniük, elvégre jókora összegről van szó. Persze egy másfél milliárdos tétre menő vitában jól jön, ha valakinek a családjában van kormányzati kommunikációt irányító miniszter.

Barna Izabellát az Átlátszó megkérdezte, hogy tud-e a vásárlók olyan szándékáról, amely a szerződés érvénytelenségének kimondására irányul. Erről azt mondta:

“Milyen szándékuk van, vagy nincs, arról én nem tudok.”

További információért a szerződést ellenjegyző ügyvédhez irányította az Átlátszót, aki viszont azt mondta, köti az ügyvédi titoktartás, amely alól a szerződést szignáló minden személynek — eladónak és vevőnek egyaránt — fel kéne oldoznia ahhoz, hogy nyilatkozhasson. Vagyis úgy tűnik, hogy a felek között jogvita lehet kialakulóban, ami különösen azért teszi faramucivá a helyzetet, mert a szerződő felek ügyfélként osztoznak a szerződést szignózó ügyvéden is.

Amikor másfél hete először beszéltek a lap munkatársai Barna Izabellával a témával foglalkozó cikk készítése során, nem adta semmi jelét annak, hogy a szerződéssel gondok akadtak volna. Ez arra utal: a témával foglalkozó cikkek megjelenése után változhatott meg valami.

Valótlan állítások “Az egész földvásárlási ügyet hazugságokon alapuló gyűlöletkampányra használta fel a baloldali sajtó. A cikkek megjelenése előtt engem egyik orgánum sem keresett meg, nem voltak kíváncsiak arra, hogy az általuk szerzett információk valóban igazak-e” — idézte Rogán Antalt a Magyar Nemzet. Rogán állításával szemben az Átlátszó riportere emailben kereste a minisztert a cikk megjelenése előtt, az ebben foglalt kérdésekre a mai napig nem kaptak választ. Hasonlóról számolt be a Telex is.

A Magyar Nemzet a témával foglalkozó cikkében idézte a Budapest Bank sajtóközleményét is, amely szerint “a Budapest Bank Zrt. nem kötött földvásárlási célú hitelszerződést Obrusánszki Barbarával és szüleivel”. Érdekes, hogy ezt a sajtóközleményt nem lehet megtalálni a BB honlapján az erre fenntartott szekcióban. A lap azt is közölte, hogy “a család” oldotta fel a bankot a banktitok alól.

Az Átlátszó emailben kérdezte a Budapest Bankot, hogy pontosan kik oldották fel, és mire vonatkozott a titoktartási kötelezettség. Azt is megkérdezték, hogy mi lett a letétbe helyezendő 83 millió forint sorsa. Választ még nem kaptak.

Az Átlátszó a szerződéssel foglalkozó korábbi cikkében írt arról is, hogy tavaly 315 millió forint összegű kölcsönt kapott a Budapest Banktól az a Ductus Kft. is, amely Rogán Antal apósának, Obrusánszki Zsoltnak az érdekeltségébe tartozik. A cég egyébként egy uniós finanszírozású pályázaton 2,2 milliárdos vissza nem térítendő forráshoz jutott. Erről a cégről, illetve a vállalkozásnak juttatott kölcsönről semmi szó nem esik a Magyar Nemzet cikkében.

Címlapfotó: MTI

Szólj hozzá!

Szakadozik a felhőzet csütörtökön, de lehet zápor

A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 17 fok között valószínű.

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.

Nyomoz a rendőrség a csepregi önkormányzat körül

Ismeretlen tettes ellen sikkasztás vétsége miatt tettek feljelentést.

Első körben nem kapott licencet a Haladás

A zöld-fehérek április 25–től május 3-ig pótolhatják a hiányzó dokumentumokat, és bizonyíthatják a Klublicenc Szabályzatnak való megfelelésüket.

Három új gyalogátkelőhelyet terveztetnek meg Szombathelyre

Az elképzelés szerint a Markusovszky kórházzal szemben, a Dolgozók útján és a Körmendi úton is egy-egy új zebra létesül hamarosan.

LMP: minél több zöld képviselőre van szükség az EP-ben

Akik aláírásukkal az LMP-t támogatják, egyúttal nemet mondanak az akkumulátor-gyártásra - jelentette ki Tetlák Örs, az ellenzéki párt országos elnökségi tagja kedden Budapesten.

Rács mögött a győri "pikó báró"

55 éves kábítószerdílert fogtak el a Győr-Moson-Sopron vármegyei nyomozók.

Szózene est Pajor Tamással és Varga Bencével (Zaporozsec)

Április 25-én 19 órától a szombathelyi Weöres Sándor Színház Márkus Emília termében.

Hogyan alakíthatunk ki egy kis magánszférát a kertben?

Akinek nagy kertje és esetleg még medencéje is van, az tudja nagyon jól, hogy néha meglehetősen nehéz elrejtőzni a kíváncsi szemek elől.

Saját szurkolóira hívta a rendőröket a Haladás vezetősége

A hétfői futsal meccsre mentek ki a foci csapat drukkerei kinyilvánítani a véleményüket.

Szombathelyi pedofilt fogott az ügyészség

Gyermekeket ábrázoló pornóképeket töltött fel egy netes tárhelyre.

Szombathelyi, Jókai utcai gázolás: Semmiféle eltussolás a kapitányság részéről nincs

Megszólalt a szombathelyi rendőrkapitány a kettős gázolás ügyében.

Keresőoptimalizálás: hogy valóban azt kapjuk, amit látni szeretnénk

A keresőoptimalizálás, azaz a SEO szerves része az online marketingnek. Az a lényege, hogy a weboldalakat, illetve azok tartalmait a lehető legelőrébb rangsoroljuk a keresőmotorok találati listáin.

100 nyugtatót beszedve vezetett egy férfi, Kapuvár mellett szenvedett balesetet

Összeveszett az asszonnyal, ezt a megoldást választotta.