Az új rendezési terv szerint egy újonnan épített szombathelyi lakáshoz minimum két parkoló lesz ezentúl a kötelező

ugytudjuk.hu 2021-02-11 08:03:46
Németh Ákos tanácsnok azt is elmondta, hogy komoly fékeket rakott be a közgyűlés az eddigi rendszerbe, így megszűnik a majdani lakók "átverésének" esélye.

Február 8-án, hétfőn írtunk arról, hogy miféle problémákat okozott Szombathelyen az elmúlt tíz évben az átgondolatlan lakópark-építés, majd ezt szemléletesen be is mutattuk a Fidesz frakcióvezetőjének, Illés Károlynak vagyonosodása kapcsán. Január 28-án módosult a rendezési terv, egy sokkal szigorúbb szabályozás látott napvilágot.

Ugyan a rozsdaövezetek hasznosítása üdvözlendő, számos ellentmondást is szülnek ezek a beruházások: közlekedési aránytalanságokat, szegregált lakóparkokat, lebetonozott, zöldfelülettel alig rendelkező blokkokat, népességügyi és városképpel kapcsolatos kérdéseket, de a műszaki infrastruktúra is nem egyszer elnagyolt, átadás után derülnek ki a problémák.

A fenti hiányosságokkal már a szombathelyi közgyűlés is foglalkozott, ezekről kérdeztük az Éljen Szombathely! frakcióvezető-helyettesét, Németh Ákos tanácsnokot.

Az elmúlt tíz évben több alkalommal is sajtóhír lett a megyeszékhelyen végzett lakópark-építések által generált problémák.

Ezeknek a jó része műszaki problémákat jelent, ám az átgondolatlan, a beruházók profitéhségét kielégítő építkezések sem az odaköltöző lakóknak, sem a lakópark körül élő polgároknak nem tesznek jót. Nyilván egy beruházónak az az érdeke, hogy a nyereségét maximalizálja, a mi feladatunk azonban az, hogy zöld, élhető, birtokba vehető otthonok épüljenek a szombathelyiek számára. A politika feladata az, hogy megvédjék azokat, akiknek az érdekérvényesítő képessége alacsonyabb; egy-egy építőipari szereplő befolyása nem összehasonlítható egyes magánemberek lehetőségeivel. Ez a két, egyébként nem feloldhatatlan ellentét áll szemben egymással. Könnyen megtörténhet az, hogy valaki egy kertes házat vásárol, majd évekkel később egy betonblokk épül a szomszédos telekre; mi szeretnénk megvédeni ezeket a családi házas övezeteket! De előfordult már olyan is, hogy valaki vásárolt egy új ingatlant, és később derült ki számára, hogy a közműveket nem adták át a szolgáltatóknak, ugyanis azok nem lettek megfelelően megépítve.

A teljesség igénye nélkül egy kis emlékeztető a múltban történtekről: az Országh László utcai lakópark botrányos ügye, a zanati városrész át nem vett utcái, a Minerva lakópark esete, és Újperinten, majd az Oladi platón kezdett zavaros, a jelenben több gondot is okozó építkezések erős érvek amellett, hogy véglegesen és tisztán rendezzük a város viszonyait, minimalizáljuk a visszaélések vagy a hanyag munka lehetőségét.

A megoldást a tanácsnok és az Éljen Szombathely! frakció a törvényesség erősítésében, egy szigorúbb szabályozásban látta, ugyanis az önkormányzatnak meglepően kevés ráhatás van az építkezésekre.

Szombathely közgyűlése elfogadta azt azt az indítványomat, amely egy úgynevezett "SZABÁLYZAT A TELEPÜLÉSRENDEZÉSI SZERZŐDÉSEK MEGKÖTÉSÉRŐL" című dokumentum előkészítésére kérte fel a város szakértőit. A szabályzat elkészült, a tavaly szeptemberi közgyűlés legnagyobb örömömre egyhangúlag meg is szavazta azt. Ezzel új eszközt adtunk az Önkormányzat kezébe, ez volt az első lépés - újságolta a tanácsnok.

De mit is jelent ez az elsőre adminisztratívnak hangzó módosítás pontosan?

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a beruházóknak, amikor kérelmezik a településrendezési terv változtatását (például egy lakópark vagy irodaház építésénél), ezentúl komoly garanciákat kell tennie az önkormányzat felé. Ezek közé tartozik a tervek bemutatása, hatástanulmányok készítése a határidők kötelező kijelölése, az építkezés mögött álló elegendő tőkének az igazolása, a közművek megfelelő kiépítése, illetve a földhivatali bejegyeztetés is.

A január 28-ai rendezési-tervmódosítás célja a tanácsnok szerint az, hogy a véletlenül se növekedjen az utcán parkoló autók száma, hiszen ez jelenleg sem megoldott kérdés a város egyes részein. Ennek a módosítás úgy veszi elejét, hogy a valósághoz felzárkózva már két parkolóhely építése lesz kötelező háztartásonként, illetve bizonyos területeken az eddigiekhez képest kevesebb lakás épülhet.

A következő nagy lépést, reméljük, még idén meg tudjuk tenni: hatályba szeretnénk léptetni azt a rendelkezést is, hogy egy régi, elbontott ingatlan helyére maximum eggyel több háztartást befogadó lakóépület építésére kötelezi a beruházót, így elkerülve az emberi életterek szűkítését.

A tanácsnok szerint a városvezetés politikai elképzelése világos: a fejlődésnek lehetőséget kell adni, de irányított körülmények között, nem a nagyberuházók érdekeit kiszolgálva, hanem a polgárok szükségleteit képviselve.

Szólj hozzá!

Nyakkitekeréssel fenyegette a kalauzt a szombathelyi vonaton egy férfi

Annak ellenére szállított kerékpárt, hogy azon a járaton a kerékpár szállítása tilos volt.

2027-től új villanyvonatok járnak Szombathely és Budapest között

Az óránkénti 160 kilométeres sebességre képes ötrészes járművek hossza 106,2 méter, az ülőhelyek száma a nyári és téli üléselrendezéstől függően rugalmasan változtatható.

Zöld Bajnok díjat nyert Szombathely

Szombathely minden várakozást felülmúlt.

Győrszentivánon két rákkeltő anyag tekintetében veszélyeztetettség áll fenn

Elkészült a civil légszennyezettség-mérés szakmai értékelése.

Homlok ne hazudj! Erzsi takarodj!

Felirat jelent meg a Haladás Sportkomplexum oldalán.

Magyar Péter: Nem úszhatja meg a maffiaállam feje, Orbán Viktor

Több ezer fő vett részt Magyar Péter budapesti tüntetésén.

Átépítik a szombathelyi Sportliget rendre víz alá kerülő sétányát

A tervezésnél a dozmati víztározó kapacitásában bíztak.

Dézsi: Borkai egy tátongó seb Győr lelkén és testén

Mesterséges intelligenciával szerkesztett videók léteznek csak Dézsi szerint, olyan nem, amivel zsarolni lehetne.

A szombathelyi börtönbe akart drogot csempészni a győri férfi

Mobiltelefonok és adathordozók is voltak a csomagban.

„Magukat kihuzatták” – közzétette a hangfelvételt Magyar Péter

Varga Judit volt igazságügyi miniszter beszél a felvételen arról, hogy fideszes politikusok kihúzatták a nevüket a Völner-Schadl-ügy irataiból.

Zebrán gázolt a szentgotthárdi nő

A balesetben a sértett nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

Kuznyecov: minden győri álma a feljutás

A második helyen álló győriek hátránya hét pont a listavezető Nyíregyháza mögött, utánuk azonban nagyon szoros a mezőny.

LMP: nem halogatható a béremelés a felsőoktatásban!

Kanász-Nagy Máté értékelése szerint a kormány "magára hagyta" a felsőoktatásban dolgozó oktatókat és kutatókat.