Zöld utat kapott az áruházépítés a majdani győri kulturális negyed tőszomszédságában

Pintér Bence 2021-02-04 16:03:00
Egy építési nagyáruház kedvéért kivettek egy területet a változtatási tilalom alól, rögtön a tervezett az új kulturális negyed mellett.

Tavaly májusban Dézsi Csaba András győri polgármester (Fidesz) nem csak azt jelentette be, hogy leváltja a főépítészt, hanem azt is, hogy a város négy területén változtatási tilalmat rendel el. A legnagyobb terület ezek között az Árkádtól egészen az Ipar-csatornáig húzódó szakasz volt, amely magába foglalja a Rába-gyár egykori telephelyét is – azt a részt, ahová a polgármester az új kulturális negyedet is megálmodta.

Interjú Dézsi Csaba Andrással: Nem kizárt, hogy Győrnek hitelt kell felvennie

Nyilvános lesz-e a városi cégek átvilágításának végeredménye? Kell-e hitelt felvennie Győrnek, és mennyire hibás a szoros költségvetésért a kormány? Megtudhatják-e a győriek, hogy a szakmai vélemények szerint is rossz állapotban van-e a színház épülete? Mi a terv most egyáltalán a színházzal? Miért fáj a polgármesternek, ha a Rómer Ház kérdését feszegetjük?

A területen már egyéb projektek is folyamatban voltak: leállt például a Dunaville nevű magasházas lakópark előkészítése, illetve fura helyzetbe került maga a Rába, mivel 2019. decemberében bejelentették, hogy kétmilliárd forintért vételi ajánlatot kaptak itt egy nagyobb területre, amelyről akkor annyit lehetett tudni, hogy valamiféle üzlet épülne majd ide. Közben érkezett azonban a polgármester változtatási tilalma, ami tulajdonképpen értéktelenné tette a telket, ezzel értesüléseink szerint nehéz helyzetbe hozva céget – többek között ennek is köszönhető, hogy lecserélték idén a menedzsmentet.

A helyzet most megfordult, ugyanis a Mártírok útja és a Budai utca találkozásánál található telek (HRSZ: 6390/3) nemrég kikerült a változtatási tilalom alól,

mint ahogy az a térinformatikai rendszerben is látszik, emellett a megyei Kormányhivatal is tulajdonképpen zöld utat adott az építkezés megkezédésnek. A Kormányhivatal döntéséből kiolvasható, hogy a 42 ezer négyzetméteres telken a Bauhaus nevű barkácsáruház építene egy 16 ezer négyzetméteres új boltot, 334 férőhelyes parkolóval.

A kérdéses terület a térinformatikai rendszer térképén, ahol a piros a változtatási tilalom alá eső területeket jelzi:

Kulturális negyed: szép kilátások

A kulturális negyed-projektről egyelőre nem sokat tudni, még a látványtervek sem nyilvánosak. A polgármester elmondása szerint a talaj rendbetétele után egy ezen a területen létrehozott mesterséges szigeten épülne fel az új színház, egy hangversenyterem (ami egyben konferenciaközpont is lenne), illetve egy koncertterem. Jelnleg a terület felmérése folyik, hogy kiderüljön, milyen összegből lehet a talajt rendbetenni.

Az ugyanis most így néz ki:

 

A galériában három fotót a Mosoni-Duna felől (ezek a betonkerítéses képek), egyet pedig a Budai utca felől mutatunk (a vasrácsos), ez utóbbi terület lenne a Bauhaus barkácsüzlet területe egyébként. Már ezekből is látszik, hogy a talajjal nyilván sok munka lesz.

Ennél is érdekesebb azonban, hogy milyen környezetben épülne fel az új kulturális negyed, hiszen igaz, hogy egy oldalról a Mosoni-Duna lenne a határán, a másik három oldalról azonban az Árkád, a Szeszgyár, illetve ezek szerint az új barkácsáruház határolná.

Ahogy a képeken is látszik, ez jelenlegi fomrájában sem túl szívderítő látvány, persze nézhet minden új kulturális épület homlokzata a folyó felé. Még érdekesebb kérdés, hogy meg lehet-e szabadulni a környéken a Szeszgyár szagától, amelyet ugyan most már a polgármesteri közbelépés eredményeként nem lehet a fél városban érezni, mint tavaly ősszel, de a környéken így is minden nap érezhető.

Szólj hozzá!

Szombathelyi pedofilt fogott az ügyészség

Gyermekeket ábrázoló pornóképeket töltött fel egy netes tárhelyre.

Szombathelyi, Jókai utcai gázolás: Semmiféle eltussolás a kapitányság részéről nincs

Megszólalt a szombathelyi rendőrkapitány a kettős gázolás ügyében.

Keresőoptimalizálás: hogy valóban azt kapjuk, amit látni szeretnénk

A keresőoptimalizálás, azaz a SEO szerves része az online marketingnek. Az a lényege, hogy a weboldalakat, illetve azok tartalmait a lehető legelőrébb rangsoroljuk a keresőmotorok találati listáin.

100 nyugtatót beszedve vezetett egy férfi, Kapuvár mellett szenvedett balesetet

Összeveszett az asszonnyal, ezt a megoldást választotta.

Pintér Bence fizetetlen szabadságra megy a kampány ideje alatt

A győri Tiszta Szívvel a Városért Egyesület polgármesterjelöltje felfüggeszti újságírói tevékenységét.

Az idén sem fizet osztalékot a Rába

Győri ingatlanok érétkesítéséről is döntött a cég.

Azzal fenyegette a sárvári gyámügyest a nő, hogy megöli

„Na te büdös k***a, ha te ezt megtetted, akkor nem fogok veled szépen beszélni!”

Tizenkét gyanúsítottja van már annak az ügynek, amiben letartóztatták a volt győri rendőrkapitányt

A volt kapitányon kívül egy másik gyanúsítottat is fogva tartanak, aki szintén fontos és magas rangú, nyugalmazott rendőr.

Szúnyogok: Győrben kiterjedt biológiai gyérítés egyelőre nem szükséges

A Győr-Szol Zrt. már megtette az előkészületeket a szúnyoggyérítési munkálatok megkezdéséhez.

Legyen egy szuper okosóra a legújabb kiegészítőd

Gondoltál már arra, hogy beszerezz egy páratlan okosórát? Ha eddig halogattad a döntést, akkor ezt most tekintsd egy jelnek és üdvözölj a gyűjteményedben egy efféle újdonságot. Nemcsak dekoratív kiegészítő, hanem számtalan előnnyel is bír.

Quentin Tarantino mégsem filmkritikusról forgatja utolsó filmjét

A rendező várhatóan tizedik filmje elkészítése után is folytatja a kreatív munkát. Korábban többször célzott rá, hogy minisorozatok és színdarabok rendezése is érdekli.

A performance marketing jelentősége a vállalkozások életében

Minden vállalkozás számára alapvető fontosságú, hogy folyamatosan, méghozzá profitábilisan termeljen új ügyfeleket, vásárlókat. A performance marketing elengedhetetlen a sikerhez, egy laikus számára azonban rengeteg nehézséget okozhat a fizetett hirdetések nyereséges menedzselése, éppen ezért sok esetben a legjobb döntés szakértőket segítségül hívni.

Ütötte, rúgta ismerősét egy körmendi férfi

Még a mobilját is földhöz vágta.