Újabb segélyszállítmány indul útnak a földrengés sújtotta horvát térségbe

Nagy Donát 2021-02-04 14:37:42
Eddigi legnagyobb adományt juttatja el testvérvárosába a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász.

Szombathelyi Egyházmegyei Karitász közleményét változtatás nélkül közzétesszük:

A Szombathelyi Egyházmegye és a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász közös adománygyűjtésének eredményeként közel 25 millió forint értékű segélyszállítmány indul február 4-én Szombathely horvát testvérvárosába, a földrengés sújtotta Sziszekbe. Ennek részleteit ismertette szerda délután a sajtóval Tuczainé Régvári Marietta karitász igazgató. A horvátországi szállítmányt dr. Székely János megyéspüspök áldotta meg.

Fotók: Szombathelyi Egyházmegyei Karitász

 

A szállítmány részeként 6 mikrobusszal almát, készételkonzervet, járólapot, csempét, ágyneműt és játékokat, 4 kamionnal pedig építőanyagokat - tetőcserepet, téglát és hőszigetelő anyagot - szállít az újjáépítéshez a jószolgálati szervezet. Az egyházmegye plébániáin és közösségein kívül a szállítmányozási és építőipari cégek karitatív szerepvállalása is nagyban hozzájárul a sikeres segélyakcióhoz. 

A mikrobuszok egyikébe komplett fürdőszoba kialakításához szükséges járólap, csempe és szaniteráru kerül egy szentgotthárdi adományozó jóvoltából, egy másikba 1.5 tonna kedvezményes áron beszerzett alma, amit egy egyházmegyén belüli, alsószenterzsébeti termelőtől vásároltunk. Lesz olyan autó, ami 4 raklap készételkonzervet szállít, ezt a Metro Kereskedelmi Kft-től. és a Hétforrás Zrt.-től szereztük be a plébániai pénzadományok részeként. Ezenkívül csatlakozott a segélyszállítmányhoz két Balaton környéki vállalkozó, Surányi Norbert és Németh Péter, akik kb. 800 kg készételkonzervet szállítanak a sziszeki önkéntesek étkeztetésére. A további mikrobuszokba készételkonzervek, ágyneműk, valamint a sárvári karitászcsoport kezdeményezésére gyűjtött gyerekjátékok kerülnek

- mondta el Tuczainé Régvári Marietta karitász igazgató.

Fotók: Szombathelyi Egyházmegyei Karitász

 

Sziszekben az óvoda épülete is magán viseli a földrengés nyomait, így átmeneti helyen működik. A játékokat az óvodás gyermekeknek, valamint az ideiglenesen lakókonténerben elszállásolt családoknak kívánja eljuttatni és személyesen átadni a karitász. A zsákokba csomagolt rengeteg gyermekjátékot a harkai plébániai karitász önkéntesei, a sárvári és környékbeli lakosok, a sárvári, csényei és ostffyasszonyfai óvodák, valamint ikervári és sárvári általános- és középiskolai intézmények gyűjtötték. Az ajándékok gyűjtőhelyre való szállítását helyi és környékbeli vállalkozók segítették. 

Annyit beszélünk a földrengésről, a családokban is téma ez, érthető, hogy a gyerekek is ki szeretnék venni részüket a segítésből. Egy-egy kedves játékot ők is küldtek, sőt, nagyon sok dobozba saját levelet írtak, illetve rajzokat tettek. Úgy érzem, nagyon fontos, hogy a felnövekvő fiatalok is megérezzék, hogy a bajban össze kell fogni. Ahogy tették ezt most a vasi és a kópházai gyerekek, akik másfél nap alatt két mikrobusznyi játékot gyűjtöttek a „Gyermekek a gyermekekért” felhívás jegyében

- mondta igazgatónő.

A teljes egyházmegye összefogásaként a plébániáik gyűjtéséből három kamion is útra kel és visz építőanyagot Szombathely testvérvárosába, amit a Melir Kft-től szerzett be. Az építőanyag kereskedelmi cég telepvezetője, Móritz Sándor a múltkori egy raklap habarcs mellé most 10 köteg hőszigetelő anyagot ajánlott fel.  

A Domino Trans, a Galambos Trans és a Terra Cargo kamionjai 24-24 paletta blokktéglát és 100 köteg hőszigetelő anyagot szállítanak, míg a negyedik kamion a Voleisped jóvoltából Veszprémből, a Bramac gyárából indul 20 tonna tetőcseréppel, ami 2 családi ház tetőfedésére elegendő mennyiség. Mind a 4 kamion díjmentesen vállalta a fuvart, emellett a Bramac cserép is teljes egészében felajánlás

- ismertette Tuczainé Régvári Marietta.

A február 4-i segélyszállítmány előzményeként dr. Székely János megyéspüspök januárban körlevelet írt az egyházmegye érintettjeinek, hogy lehetőségeik szerint gyűjtsenek a sziszeki egyházmegyét ért földrengés károsultjainak. Ennek eredményeként több mint 6.5 millió forint pénzösszeg folyt be az egyházmegye Zala és Vas megyei plébániáiról. 

A holnap útnak induló adomány 10-20 család otthonának felújításában jelent segítséget, ennek a néhány családnak ez óriási dolog, szinte élet-halál kérdése. Nagyon örülök, hogy a karitász aktívan segít, de az adományok mellett visszük a szívünket is Horvátországba. Lélekben ott vagyunk a bajbajutottakkal, hiszen Sziszek és Szombathely városát Szent Kvirin személye összeköti. Talán nemcsak az a néhány felújított ház számít, hanem a tudat, hogy vannak itt olyan emberek, akik szeretettel, együttérzéssel gondolnak a határon túli bajban levő horvát testvérekre. Nagyon örülök annak, hogy gyermekek is beléptek az adakozók közé, hogy az ő szívük is megnyílt bajba került gyermektársaik felé

- emelte ki beszédében dr. Székely János, majd ezt követően Isten áldását kérte a segélyszállítmányra. 

Ez lesz idén a harmadik nagy segélyszállítmánya a Szombathelyi Egyházmegyei Karitásznak testvérvárosa megsegítésére, egyben az eddigi legnagyobb. A jószolgálati szervezetnek újjászervezése óta eltelt 30 évében a horvátországi földrengés bajbajutottjainak segítése a második legnagyobb segélyprojektje, a mostanival együtt eddig 11 mikrobusz és 5 kamion vitt ki több mint 33 millió forint értékben adományt Horvátországba.

Fotók: Szombathelyi Egyházmegyei Karitász

 

Szent Kvirin - Sziszek védőszentje - összeköti lélekben is Szombathelyt és a földrengés sújtotta horvátországi várost. Talán ennek is köszönhető az az aktivitás, amivel a Szombathelyi Egyházmegye és a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász folyamatosan segíti bajba jutott testvérvárosát. 

A segítés azonban itt nem ér véget, már most a jövő heti utat tervezik a karitásznál: a következő héten egy azonnal beköltözhető, összkomfortos, 25 négyzetméteres, 3.3 mFt értékű  mobilházat kísér le Sziszekbe a jószolgálati szervezet a Szombathelyi Egyházmegyével közös adományként, hogy egy ottani bajbajutott 4-5 fős család átmeneti otthonra lelhessen benne.

Szólj hozzá!

Az idén sem fizet osztalékot a Rába

Győri ingatlanok érétkesítéséről is döntött a cég.

Azzal fenyegette a sárvári gyámügyest a nő, hogy megöli

„Na te büdös k***a, ha te ezt megtetted, akkor nem fogok veled szépen beszélni!”

Tizenkét gyanúsítottja van már annak az ügynek, amiben letartóztatták a volt győri rendőrkapitányt

A volt kapitányon kívül egy másik gyanúsítottat is fogva tartanak, aki szintén fontos és magas rangú, nyugalmazott rendőr.

Szúnyogok: Győrben kiterjedt biológiai gyérítés egyelőre nem szükséges

A Győr-Szol Zrt. már megtette az előkészületeket a szúnyoggyérítési munkálatok megkezdéséhez.

Legyen egy szuper okosóra a legújabb kiegészítőd

Gondoltál már arra, hogy beszerezz egy páratlan okosórát? Ha eddig halogattad a döntést, akkor ezt most tekintsd egy jelnek és üdvözölj a gyűjteményedben egy efféle újdonságot. Nemcsak dekoratív kiegészítő, hanem számtalan előnnyel is bír.

Quentin Tarantino mégsem filmkritikusról forgatja utolsó filmjét

A rendező várhatóan tizedik filmje elkészítése után is folytatja a kreatív munkát. Korábban többször célzott rá, hogy minisorozatok és színdarabok rendezése is érdekli.

A performance marketing jelentősége a vállalkozások életében

Minden vállalkozás számára alapvető fontosságú, hogy folyamatosan, méghozzá profitábilisan termeljen új ügyfeleket, vásárlókat. A performance marketing elengedhetetlen a sikerhez, egy laikus számára azonban rengeteg nehézséget okozhat a fizetett hirdetések nyereséges menedzselése, éppen ezért sok esetben a legjobb döntés szakértőket segítségül hívni.

Ütötte, rúgta ismerősét egy körmendi férfi

Még a mobilját is földhöz vágta.

Milyen tényezőket vegyünk figyelembe, ha bútorkárpitot választunk?

A különféle anyagokkal bevont, párnázott bútorok esetében a kárpit színe, textúrája meghatározó jelentőségű az enteriőr stílusa, valamint a tartósság és a tisztíthatóság szempontjából, ezért a választásnál körültekintőnek kell lenni.

Azonnali hatállyal rúgta ki a Vas Népe az újságíróját, miután bejelentette, hogy civilként elindul képviselőnek

Tóth Judit Körmenden szerezne mandátumot. Frissítve a Vas Népe közleményével!

Sulyok Tamás jáki látogatása miatt komoly biztonsági intézkedésekre lehet számítani

A vasárnapi avatón ingyen lehet megtekinteni a templomot és templomkertet is.

Egy győzelemre az elődöntőtől a Falco

Lemosták a Honvédet a pályáról

Már a bíróságon is kamuzik Mirkóczki Ádám, Eger polgármestere

Nem csak adatokat nem adna ki, hanem tényleg nem ad ki.