Az első kérdés ez legyen: van-e rá forrás? – Interjú Balla Jenővel

Pintér Bence 2021-02-02 12:00:00
Balla Jenő független, civil önkormányzati képviselő szerint úgy kell kezelni a városi cégeket, mintha piaci vállalkozások lennének. Nem érti, miért nem aktívabb az ellenzék, miközben szerinte a civilek és az ellenzék az egyetlen kontroll a városban. A képviselő új iparágakat hozna Győrbe és elindulna a 2022-es parlamenti választáson is. Interjú!

Utólag sem bánja, hogy nem egyezett ki az ellenzékkel az előző két választáson?

Elég sok idő eltelt azóta, és más fénybe kerültek dolgok. Sokan nem tudják, de többször elmentem egyeztetni az ellenzéki összefogással, pont azért, mert úgy gondoltam, hogy egységben az erő. Voltak olyan javaslataim, amiket ők elutasítottak. Én úgy érzem, hogy maximálisan nyitott voltam a megállapodásra, de az összefogás részéről semmi kompromisszumkészség nem volt.

A lényeg az, hogy elkezdtem egy utat járni, és ezen végig akarok menni.

Megvannak a megfelelő segítőim, tanácsadóim hozzá. Azt a munkát csinálom, amit a képviselővé válásom előtt is folytattam, azzal a különbséggel, hogy most sok mindent meg tudok oldani. Ha pedig végignézzük az elmúlt évemet pontról pontra, akkor elgondolkodhatunk azon, hogy melyik képviselő ment ugyanígy végig az úton.

Hogy látja most belülről a városháza működését?

Magamtól kell mindent megtanulnom. Nagyon jó emberekkel ismerkedtem meg, akik segítik a munkámat, de mint új képviselőt nem vittek körbe, nem mutatták meg a város, a hivatalok működését. A különböző városi cégekkel magamnak kell megtalálnom a kapcsolatot. Oldd meg magadnak, vagy csak nyomogasd a gombot! Ami anyagokat kapok, elolvasom, ami témát kapok emberektől, azokat felkarolom, és végigmegyek rajta – ha tudok vele azonosulni.

Van egy választóm, aki folyamatosan hív engem azzal kapcsolatban, hogy az Adyvárosban évek óta parkolóban hagyott kocsikat el kéne vinni, én pedig ahányszor mondja, annyiszor jelzem az illetékesek felé. Amíg meg nem oldódik a kérdés, fogom ezt képviselni.

Balla Jenő karácsonyi adományokat ad át festékesvödörben

Mennyire átlátható ön szerint az, ami a városházán történik?

Az információkat saját magamnak kell összeszednem. Nekem, mint civil, ellenzéki képviselőknek valamint a hátsó sorban ülő képviselőtársaimnak az lenne a feladatunk, hogy ellássuk a hatalom kontrollját, a cégeknél, városban született döntéseket véleményezzük. Én nem kritizálni szeretném a dolgokat, nem azért akarok nekiugrani dolgoknak, hogy meg tudjak szólalni. Ha valaki azt mondja, hogy piros, arra ő azt mondja, hogy fekete. Sokszor látom a közgyűlésben is, hogy azért állnak fel emberek, hogy a hangjukat hallassák.

Olyan témában kell felszólalni, ami választókat személy szerint érinti, és ezeket a problémákat meg kell oldani.

Aki pedig ezeket operatívan megoldja, azzal a választók elégedettek lesznek.

Polgármester úrnak is hasonló a krédója, nem?

Az érmének két oldala van. A legtisztább város leszünk? Ennek van egy költségvonzata. A szelektív hulladékgyűjtők rendben vannak, de azért takarítani is kell rendesen. Éjszaka visszük a szemetet? (Az interjú idején még ez volt a helyzet – a szerk.) Miért? Mert kevés az autónk. Ha nem lenne kevés, akkor meg lehetne oldani, hogy folyamatosan szállítsák a szemetet.

Nézzük meg a városi cégeket, hogy milyen eredményeket produkáltak. A Győr-Szol volt vezérigazgatója, Sági Géza tudta, hogy van egy költségkerete, és veszteségfinanszírozást hajtott végre: mindig kijött nullára. Jó gondolatai vannak a polgármesternek, de ez mind pénzbe kerül. A különböző intézkedéseknek nem látom a forrását, képviselőként sem. A különböző anyagokból sem derül ki, hogy: na de miből?

Lecserélhetjük a buszokat, de akkor drágább lesz a szolgáltatás, mert ez egy más minőségi szint. Ha mindenkit helikopterrel vinnénk, akkor azt kéne kifizetni. Durva példákat mondok, de ebből talán meg lehet érteni, hogy minden pénzbe kerül. A forrás megkeresése a polgármester és az országgyűlési képviselők feladata.

Ők ön szerint gördülékenyen tudnak együttműködni?

Erről egy dolgot mondok: polgármester úr bejelentette, hogy építményadót fog emelni. Másnap mi történt? A Fidesz bejelentette, hogy nem emelhetnek adót az önkormányzatok. Ebben szerintem benne van a válasz a kérdésre.

A városi cégek honlapján rengeteg közérdekű adat elérhetetlen. Képviselőként lehet tenni ez ellen?

Nem akármiért akartam bekerülni a Győr-Szol felügyelőbizottságába. Jelenleg az Arrabona Depo Kft. felügyeletében kaptam helyet, ahol a következő száz évben nem fog történni semmi. De az ellenzéki képviselők közül többen vannak jó pozícióban, például Pollreisz Balázs (MSZP) a nagytérségi hulladékgazdálkodó cég tanácsában bent van.

Nem értem, hogy az ellenzék képviselői miért nem tesznek fel kérdéseket ezeken a helyeken. Miért nem kérdeznek?

A győri fürdővel kapcsolatosan ügyködtem legutóbb a Gazdasági és Tulajdonosi Bizottságban (GATUBI). Nekem mindegy, ki üzemelteti. Nekem az számít, hogy a győriek megfelelő ár-érték arányú szolgáltatást kapjanak a fürdőben. Ezért vetettem fel ezt a témát, kértem ki az anyagokat, és ezért sok támadást kaptam. Azt látom, hogy jelen pillanatban sok ellenzéki képviselő nem visz végig ilyen témákat. Én az ilyen problémákat konstruktívan szeretném megoldani.

Addig polgármester ellenzéki képviselőből ne legyen, amíg egyéni körzetet nem tud nyerni. Most nincsenek olyan emberek az ellenzéki oldalon, akik egyéni körzeteket tudnának nyerni. Egy karakteres egyéniséget sem látok a csapatban. És ez az első vonal. Nem tudom, van-e második vonal. És ha van, ők mikor ugranak majd elő a kalapból?

A fideszes képviselők egyébként csinálják azt, ami a munkájuk lenne?

Nekem az tetszik, hogy az adott körzet képviselőjével meg tudok beszélni ügyeket, például Jancsifaluban Hajtó Péterrel. És ha már róla beszélünk: láttam, hogy sok kritikát kapott, mert a Győr-Projekt Kft-ből elmozdítottak két vezetőt. Pedig szerintem ezt az irányvonalat kell követni a cégeknél.

Úgy kell kezelnünk ezeket, mintha piaci vállalkozások lennének. Növelni kell a bevételeket - jó példa erre a filmforgatás az Olimpiai Sportparkban, és a magas fizetéssel rendelkező vezetők munkáját átszervezni, összevonni, racionalizálni. Jelen pillanatban pl. egy kulturális vagy sportlétesítményben nem is kell annyit dolgozni a jelenleg fennálló korlátozások miatt. Ez egy megfelelő intézkedés volt. A Győr-Szolnál is alaposan körbe kéne nézni. Nem kell embereket elküldeni, hanem megfelelő tevékenységeket kell neki találni. Én ma is nagy cégeknek adok tanácsokat, készítek tanulmányokat, válságmenedzseléssel foglalkozom: az ilyen intézkedések néha fájnak.

Emellett pedig új iparágakat kell behozni Győrbe.

Mit hozna be ön Győrbe?

A GYHG-nak meg kellett volna erősödnie az Audi irányába az ott lévő ipari hulladékok elszállításának tekintetében, még a legelején. Miért nem tették? Abban lett volna a profit. Mezőgazdasági cégem van, szerintem a mezőgazdasági gépgyártás, az élelmiszeripar megerősítése jó irány lehet: a Kisalföld egy éléskamra. Ebbe bele kell menni, végig kell menni a történeten.

A nagy trendeket nézve a benzinüzemű autókkal foglalkozó iparnak lefele áldozik a csillaga, klímavonalon nyilván mozdulni fog a gazdaság más irányba. Nem azt kéne megtalálni, hogy mi lesz a következő nagy konjunktúra?

Igen, erre fel kell készülni. Meg kell találni azokat a befektetői csoportokat, akik látják ezt. Segíteni kell a jövőbe mutató iparágakat, hogy otthonra találjanak Győrbe. Az a legfontosabb, hogy az embereknek legyen Győrben munkájuk, és itt maradjanak. Ez egy fontos stratégiai kérdés. Alapkérdés. Bele kell húznunk!

A kampányában delfináriumot álmodott Győrbe, amin sokan mosolyogtak. Most a polgármester börtönhotelt alakítana a börtön helyén, tanácsadója mászóházat álmodik a színházba. Mit gondol ezekről?

Vannak olyan emberek, akik teljesen másféle oldalról tudja megközelíteni a dolgokat, mint a többség. A delfináriumot én teljesen komolyan gondoltam, közel-távol ilyen nincs, persze értem a környezetvédők aggályait, tehát ez nem fog soha megvalósulni. A polgármester úr börtönhoteles ötlete is tetszik. Túl frekventált helyen van az épület ahhoz, hogy börtönként üzemeljen a belváros szívében.

Bár nekem más elképzelésem lenne a hasznosítására vonatkozóan: fél éve letettem a sportosztályra egy sportkoncepciót, amiben a Révainak, a Kazinczynak és a Jedliknek alakítanék a börtön helyén egy sportközpontot, arénát, ahol lehet mondjuk a testnevelésórákon túlmenően akár iskolai ünnepségeket, szalagavatót is tartani. És még számos ilyen koncepciót letettem az asztalra. Ezekről nem posztolok, hanem a megfelelő helyeken leadom őket.

Pedig nem egyszerű egyébként, hiszen a GyőrPlusz médiába nem kerülök be, hiába szólalok fel a közgyűlésen – pedig ez közpénzből megy, szerintem kötelességük lenne, hogy mindenről beszámoljanak, ami például a képviselőkkel kapcsolatos. A Kisalföld nem jelentet meg a munkámról semmit.

Jó irányba indult egyébként szerint a város Dézsi polgármester irányítása alatt?

Polgármester úrnak jó meglátásai vannak, de rettentően elfoglalt. A kollégáival szoktam egyeztetni, és megtaláltam azokat az embereket, akik segítettek nekem. Csörgits Lajos aljegyző például segített a piacok újranyitásában tavasszal.

De a járvány miatt nehéz az elmúlt egy évet értékelni.

Nincs közgyűlés, nincsenek bizottsági ülések. Hónapok óta nem tudom képviselni a választóimat, miközben a polgármester gyakorlatilag kontroll nélkül tevékenykedik. Ez nincs így jól. Túl kéne végre lépnünk a járványon, az emberek belefáradtak. Be kell oltatni magát minél előbb mindenkinek, lehetőleg olyan oltóanyaggal, amivel szeretné – a járvány máshogy nem fog véget érni –, mert rengetegen tönkremennek ebben az egészben mind anyagilag, mind mentálisan. A városnak már most készülnie kellene az emberek nyitás utáni rehabilitációjára.

Mi az a téma, amivel most leginkább szeretne foglalkozni, ha vissza lehet térni a városházára?

Az én témáim onnan jönnek, hogy a választóim megkeresnek.

De fontos témám, hogy a városi cégek hatékonyan és gazdaságosan működjenek.

Ebben ajánlom fel a segítségem.

Vénekre is vitt adományt karácsonykor. Ez azt jelzi, hogy tervezi, hogy elindul az országgyűlési választáson?

Karácsony előtt több mint egy tonna tartós élelmiszert osztottam szét több száz rászoruló család között, amit saját magam gyűjtöttem össze közel 2 hónapos munkával, és ezúton is köszönöm a támogatóknak azt a tenni akarást, amivel segítették munkámat.

Visszatérve a kérdésre, szerintem ha elegen támogatnak, el kell indulni. De a legutóbbi választáson is látszott: párttámogatás nélkül, megfelelő anyagi erőforrások nélkül nehéz érvényesülni. Azt mondom: egy előválasztáson mindenképpen megméretném magamat, megnézném a támogatottságomat. És utána lehet harcba indulni.

Itt pártokról, az ő összefogásukról beszélünk. De ha összeadjuk a pártok teljesítményét, nem biztos, hogy kijön az, amire várunk. Szerintem egy jobbikos nem fog egy MSZP-s jelöltre szavazni. Egy független jelölt össze tudná fogni a csapatot.

Szólj hozzá!

Kapott-e fizetést Jagodits Zsuzsa?

A szombathelyi Fidesz képviselőjelöltje annak a Haladásnak a kommunikációs vezetője, ahol hónapok óta nem volt fizetés. A városi közgyűlésben megint téma volt a foci.

Ököllel mellkason ütötte volt párját a szombathelyi férfi

A nő nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

Szakadozik a felhőzet csütörtökön, de lehet zápor

A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 17 fok között valószínű.

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.

Nyomoz a rendőrség a csepregi önkormányzat körül

Ismeretlen tettes ellen sikkasztás vétsége miatt tettek feljelentést.

Első körben nem kapott licencet a Haladás

A zöld-fehérek április 25–től május 3-ig pótolhatják a hiányzó dokumentumokat, és bizonyíthatják a Klublicenc Szabályzatnak való megfelelésüket.

Három új gyalogátkelőhelyet terveztetnek meg Szombathelyre

Az elképzelés szerint a Markusovszky kórházzal szemben, a Dolgozók útján és a Körmendi úton is egy-egy új zebra létesül hamarosan.

LMP: minél több zöld képviselőre van szükség az EP-ben

Akik aláírásukkal az LMP-t támogatják, egyúttal nemet mondanak az akkumulátor-gyártásra - jelentette ki Tetlák Örs, az ellenzéki párt országos elnökségi tagja kedden Budapesten.

Rács mögött a győri "pikó báró"

55 éves kábítószerdílert fogtak el a Győr-Moson-Sopron vármegyei nyomozók.

Szózene est Pajor Tamással és Varga Bencével (Zaporozsec)

Április 25-én 19 órától a szombathelyi Weöres Sándor Színház Márkus Emília termében.

Hogyan alakíthatunk ki egy kis magánszférát a kertben?

Akinek nagy kertje és esetleg még medencéje is van, az tudja nagyon jól, hogy néha meglehetősen nehéz elrejtőzni a kíváncsi szemek elől.

Saját szurkolóira hívta a rendőröket a Haladás vezetősége

A hétfői futsal meccsre mentek ki a foci csapat drukkerei kinyilvánítani a véleményüket.

Szombathelyi pedofilt fogott az ügyészség

Gyermekeket ábrázoló pornóképeket töltött fel egy netes tárhelyre.

Szombathelyi, Jókai utcai gázolás: Semmiféle eltussolás a kapitányság részéről nincs

Megszólalt a szombathelyi rendőrkapitány a kettős gázolás ügyében.