250 milliós tartalékot képeznek a szombathelyi költségvetésben

Bazsó Bálint 2021-01-21 18:01:00
Negyedszerre is módosították a szombathelyi költségvetést.

Mint az előterjesztésben írják, ezt "a központi támogatásokból, a támogatásértékű működési és felhalmozási bevételekből származó többletbevételek, működéshez és felhalmozáshoz kapcsolódó többletbevételek, szakmai bizottságok által hozott határozatok alapján történő átcsoportosítások, a polgármesteri hatáskörben végrehajtott előirányzat módosítások, az intézmények által benyújtott saját hatáskörű előirányzat módosítási kérelmek, és a 2020. évi gazdálkodási év zárását követően a költésvetési források rendezése, kiemelten az elmaradt adóbevételek" indokolják.

Döntöttek egy 250 millió forintot tartalékkeret felállításáról is, amivel a 2021. évi költségvetésben forrásként számolnak. Emelltt elkülönítette egy 66 millió forintos keretet kulturális ágazati bérfejlesztésre is.

Természetesen módosították a költségvetés bevételi és kiadási oldalát is, így értelemszerűen a növekvő kiadások és csökkenő bevételeket is feltüntették. A számok szerelmeseinek: a költségvetés módosítását itt, a 2020. évi költségvetés eredeti verzióját itt érheti el.

Nemény: 2021 az ellenállás éve lesz

Szombathely polgármestere arról ír, hogy az iparűzési adó felezésével pont arra nem lesz pénz, amitől város egy város. Orbán Viktor mai bejelentése többek között arról szólt, hogy a kis-, és középvállalkozásoknak valamint az egyéni vállakozóknak az iparűzési adót felét kell csak fizetniük január 1-től. Nemény András (Éljen Szombathely!)

Sorozatos elvonások, szívatás és járvány

Mint ismert, a kormányzati elvonások érintette érzékenyeken a települési önkormányzatokat, miközben a járvány miatt kieső bevételek és természetesen a védekezés maga is jelentős költségekkel járt. 

Így a településeknek kötelező módon fizetett szolidaritási adó, pardon, hozzájárulás, a gépjárműadó önkormányzatokra eső részének elvonása, a parkolási díj teljesen értelmetlen elvonása, végül az iparűzési adó elengedése miatt a legtöbb önkormányzatnak gyakorlatilag nem maradt semmilyen mozgástere.

Nemény András, Szombathely polgármestere decemberben az ATV-ben azt mondta: az iparűzési adóból 1,8 milliárd forint esik ki, 6-700 millió a kormányzati intézkedések miatt, egymilliárd forint az önkormányzati cégek vesztesége, ráadásul erre még rájön 2,7 milliárd forint szolidaritási hozzárjárulás is.

600 millió forintos bevételtől esik el Szombathely a kormány döntése miatt

A koronavírus-helyzet nem kímélte a szombathelyi önkormányzat kasszáját sem. A város polgármester azt mondja, a kötelező feladataikat mindenképpen szeretnék ellátni, de nagyon sok pénz hiányzik a kasszából - írja az ATV.

És ahogyan az várható volt, a fideszes vezetésű városokat kompenzálja a kormány, az ellenzékieket pedig nem.

Ilyen egyszerű ez:

A fideszes városoknak kompenzálja a kormány az elvonásokat

Békéscsaba, Debrecen, Győr, Kaposvár, Kecskemét, Nyíregyháza, Sopron, Székesfehérvár, Szolnok, Veszprém, Zalaegerszeg egyaránt 1,38 milliárd forintos állami támogatást kapott önkormányzati feladatok ellátására - derül ki a december 24-én közzétett Magyar Közlönyből a 24.hu cikke szerint. Amíg Ausztriában az ottani kormány kisegíti a településeket, itthon Orbán Viktor a járvány okozta gazdasági károk enyhítését az elvonásokban látja.

Szólj hozzá!

Azzal fenyegette a sárvári gyámügyest a nő, hogy megöli

„Na te büdös k***a, ha te ezt megtetted, akkor nem fogok veled szépen beszélni!”

Tizenkét gyanúsítottja van már annak az ügynek, amiben letartóztatták a volt győri rendőrkapitányt

A volt kapitányon kívül egy másik gyanúsítottat is fogva tartanak, aki szintén fontos és magas rangú, nyugalmazott rendőr.

Szúnyogok: Győrben kiterjedt biológiai gyérítés egyelőre nem szükséges

A Győr-Szol Zrt. már megtette az előkészületeket a szúnyoggyérítési munkálatok megkezdéséhez.

Legyen egy szuper okosóra a legújabb kiegészítőd

Gondoltál már arra, hogy beszerezz egy páratlan okosórát? Ha eddig halogattad a döntést, akkor ezt most tekintsd egy jelnek és üdvözölj a gyűjteményedben egy efféle újdonságot. Nemcsak dekoratív kiegészítő, hanem számtalan előnnyel is bír.

Quentin Tarantino mégsem filmkritikusról forgatja utolsó filmjét

A rendező várhatóan tizedik filmje elkészítése után is folytatja a kreatív munkát. Korábban többször célzott rá, hogy minisorozatok és színdarabok rendezése is érdekli.

A performance marketing jelentősége a vállalkozások életében

Minden vállalkozás számára alapvető fontosságú, hogy folyamatosan, méghozzá profitábilisan termeljen új ügyfeleket, vásárlókat. A performance marketing elengedhetetlen a sikerhez, egy laikus számára azonban rengeteg nehézséget okozhat a fizetett hirdetések nyereséges menedzselése, éppen ezért sok esetben a legjobb döntés szakértőket segítségül hívni.

Ütötte, rúgta ismerősét egy körmendi férfi

Még a mobilját is földhöz vágta.

Milyen tényezőket vegyünk figyelembe, ha bútorkárpitot választunk?

A különféle anyagokkal bevont, párnázott bútorok esetében a kárpit színe, textúrája meghatározó jelentőségű az enteriőr stílusa, valamint a tartósság és a tisztíthatóság szempontjából, ezért a választásnál körültekintőnek kell lenni.

Azonnali hatállyal rúgta ki a Vas Népe az újságíróját, miután bejelentette, hogy civilként elindul képviselőnek

Tóth Judit Körmenden szerezne mandátumot. Frissítve a Vas Népe közleményével!

Sulyok Tamás jáki látogatása miatt komoly biztonsági intézkedésekre lehet számítani

A vasárnapi avatón ingyen lehet megtekinteni a templomot és templomkertet is.

Egy győzelemre az elődöntőtől a Falco

Lemosták a Honvédet a pályáról

Már a bíróságon is kamuzik Mirkóczki Ádám, Eger polgármestere

Nem csak adatokat nem adna ki, hanem tényleg nem ad ki.

Pedofil fotós is dolgozott a Little Miss Hungary gyermekszépségversenyen

A gyerekszépségverseny szervezője csalás miatt áll bíróság elé.

A szakember szerint nem indokolt a szúnyoggyérítés Győrben

Hiába jelentek meg a szúnyogok, az élő vizeinkben még nem kezdtek el növekedni a lárvák

Kalapáccsal verte fejbe kutyáját az ittas sárvári férfi

Az állatnak különös szenvedést okozott, és alkalmas volt arra is, hogy a pusztulását okozza.

Megérkezett a balkonszezon

Itt a tavasz, a jó idő, a melegedő időjárás, ideje feldíszíteni az erkélyt. A cikkel ehhez a feladathoz szeretnénk hasznos tippeket adni. Összeszedtük a legfontosabb teendőket, valamint minden hasznos tudnivalót, és eláruljuk, hogy melyek a nélkülözhetetlen szerszámok.