Egy békéscsabai tanyáról irányítják majd a szombathelyi Nagyszállót?

Bazsó Bálint 2021-01-19 07:20:59
Saját bevétel nélkül vette meg a Nagyszállót, jóval a becsült érték felett a Krosnow Property Kft. A céget azonban sem az önkormányzat, sem a sajtó nem éri el, budapesti telephelyükön nincs nyomuk, a cég idős ügyvezetője pedig egy békéscsabai tanyán él, utolérhetetlenül.

Egyre több a kérdőjel a szombathelyi Nagyszálló megvétele körül. Ahogyan arról lapunk is többször beszámolt már, az épület korábbi tulajdonosát, az IGN Zrt. felszámolás alá került, az épület pedig 2005 óta üresen áll, állapota folyamatosan romlik. A Nagyszálló sorsa a kampányban is előkerült, Nemény András (Éljen Szombathely!) a választások előtt azt mondta, hogyha lehetőségeik engedik, akkor a szombathelyi önkormányzat meg fogja vásárolni az épületet.

Se híre, se hamva a szombathelyi Nagyszálló új tulajdonosának

Szinte napra pontosan, hogy bejelentkezett egy vevő a szombathelyi Nagyszállóra. Bár így elsőre egy sima adásvételnek tűnik a dolog, nem volt az. Merthogy Nemény András (Éljen Szombathely!) még a 2019-es kampányban azt mondta, hogyha lehetőségeik engedik, akkor a szombathelyi önkormányzat meg fogja vásárolni az épületet, hogy aztán egy magánberuházóval közösen alakítsák ki azt, és adjanak neki új funkciót.

Nem így lett, ugyanis az eredetileg 420 millió forintra értékelt szállót az ingatlanpiacon teljesen ismeretlen Krosnow Property Kft. vásárolta meg, nem is akárhogyan, a becsült árnál jóval drágábban, 597 millió forintért vette meg az erősen felújításra szoruló, évek óta üresen álló épületet.

Ugyanakkor a piacgazdaság elemi szabályait finoman szólva is hanyagul félresöprő adásvétel még akkor is számos kérdést vetne fel, ha az ingatlanpiacon bejáratott, jól ismert befektető vásárolta volna meg az ingatlant, ám ha egy kicsit utánanézünk a vevő pénzügyi hátterének, akkor láthatjuk, hogy nemcsak a vételárral van gond.

A vevőnek, vagyis a Krosnow Property Kft-nek ugyanis érdemi bevétele évekkel ezelőtt volt: 2016-ban 216 millió, 2017-ben kicsivel több mint 7 millió forint, vagyis egy 2020-as, 600 millió forintos nagybevásárlásra finoman szólva sem volt elegendő saját tőke.

Erre a Krosnow alapítójának és tulajdonosának, a BK-West Invest Kft-nek sem volt lehetősége, ugyanis ennek a cégnek végképp nem volt forgalma. A BK-West Invest egyik eredeti tulajdonosa egy Malajziában bejegyzett cég, a Komunikasi Makmus Asia volt, aminek magyarországi képviselője Bencsik Krisztián. A maláj cég  2019 áprilisában adta el a BK-West Invest Kft-t egy bizonyos Bencsik Pálnak, aki több mint valószínű, hogy rokonságban áll a már említett Bencsik Krisztiánnal.

A kesze-kusza cégháló mellett fontosabb kérdés, hogy a cég vajon miből is vásárolta a Nagyszállót, ugyanis az Cégbírósághoz leadott éves beszámolók adatai szerint a Krosnow Property Kft-nek 2019. dec. 31-én 71 millió követelése és 70 millió tartozása volt, tulajdonosának, a BK-West Investnek még ennyi sem.

Felmerülhet a kérdés, hogy a cég banki hitelt vett-e fel, esetleg kapott is (majd további kérdés, hogy melyik pénzintézetnek éri meg szinte nulla vagyonra, egy évek óta üresen álló, erősen felújítandó, 420 millió forintot érő ingatlanra 600 millió forint hitelt adni?), ám a Nagyszálló tulajdoni lapja szerint az ingatlan tehermentes, az egyedüli tulajdonos a Krosnow Property Kft., vagyis a tulajdonos elő tudott keríteni több mint félmilliárd forintot. 

Természetesen kerestük a céget, ám budapesti telephelyükön semmi nyoma a vállalkozásnak (vagyis sem cég- sem névtábla nem bizonyítja, hogy léteznének). Próbáltuk elérni az ügyvezető Bencsik Pált, ám itt sem jártunk sikerrel. A férfitól azt szerettük volna megtudni, hogy miből vették meg a szállót, a tulajdonos cég ügyvezetőjeként miért nem tudja elérni őt a szombathelyi önkormányzat, járt már-e az épületben, vagy egyáltalán Szombathelyen, végül pedig azt is, hogy mi a céljuk az épülettel.

A cég budapesti telephelyén hiába kerestük, semmi nyomát nem találtuk a Krosnow Property Kft-nek

Sajnos azonban az email-es megkereséseinkre nem válaszol, egy ingatlanos portálon feltüntetett korábbi telefonszáma pedig már legalább másfél éve nem az övé.

Egyedül az biztos, hogy a szombathelyi Nagyszállót birtokló cég több mint 75 éves ügyvezetője egy Békéscsaba melletti tanyán él.

Szólj hozzá!

Bebes István, körmendi polgármester feljelentést tesz, mert közadatokat jelentetett meg az Ugytudjuk.hu

A város első embere szerint üzleti titok egy közpénzből felújított, nemzeti vagyonnak minősülő épület üzemeltetésére tett pályázati ajánlat.

MÁV: Szombattól folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

A Budapest–Győr–Hegyeshalom vonalon a karbantartás második fázisa érinti az S10-es, S12-es és G10-es járatokat, a szombathelyi Savaria IC-ket és a soproni InterCityket.

„Rohadjon meg minden kék!” – 80 nap elzárás jár a szombathelyi rendőr fenyegetéséért

Bíróságról börtönbe szállítás közben fenyegetőzött a rab.

A szentiváni civil jelölt Pintér Bence polgármesterjelöltségét támogatja

Pintér Bence egyesülete pedig úgy támogatja dr. Balog-Farkas Renátát, hogy nem indulnak el a szentiváni körzetben.

Kapott-e fizetést Jagodits Zsuzsa?

A szombathelyi Fidesz képviselőjelöltje annak a Haladásnak a kommunikációs vezetője, ahol hónapok óta nem volt fizetés. A városi közgyűlésben megint téma volt a foci.

Ököllel mellkason ütötte volt párját a szombathelyi férfi

A nő nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

Szakadozik a felhőzet csütörtökön, de lehet zápor

A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 17 fok között valószínű.

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.

Nyomoz a rendőrség a csepregi önkormányzat körül

Ismeretlen tettes ellen sikkasztás vétsége miatt tettek feljelentést.

Első körben nem kapott licencet a Haladás

A zöld-fehérek április 25–től május 3-ig pótolhatják a hiányzó dokumentumokat, és bizonyíthatják a Klublicenc Szabályzatnak való megfelelésüket.

Három új gyalogátkelőhelyet terveztetnek meg Szombathelyre

Az elképzelés szerint a Markusovszky kórházzal szemben, a Dolgozók útján és a Körmendi úton is egy-egy új zebra létesül hamarosan.

LMP: minél több zöld képviselőre van szükség az EP-ben

Akik aláírásukkal az LMP-t támogatják, egyúttal nemet mondanak az akkumulátor-gyártásra - jelentette ki Tetlák Örs, az ellenzéki párt országos elnökségi tagja kedden Budapesten.

Rács mögött a győri "pikó báró"

55 éves kábítószerdílert fogtak el a Győr-Moson-Sopron vármegyei nyomozók.