157 millió forinttal lett olcsóbb a szombathelyi közvilágítás éves számlája

ugytudjuk.hu 2021-01-15 11:44:00
Lassan 2 éves, hogy lecserélték a régi lámpafejeket LED-es technikára. Az oké, hogy olcsóbb, de fényesebb is? Szavazzuk meg!

Talán még mindenki emlékszik az Elios-ügy néven elhíresült, nagy port kavart fideszes korrupciógyanús ügyre. Évekkel korábban több városban is elvégezték a közvilágítás korszerűsítését, és LED-alapú utcai lámpákat szereltek fel a régiek helyére. A cseréket a legtöbb esetben ugyanaz a cég végezte.

Az Elios sztoriban Orbán Viktor miniszterelnök vejének, Tiborcz Istvánnak voltak érdekeltségei.

A lakosság azonban országszerte azt érzékelte, hogy a projekt végén az utcák jóval sötétebbek, így kevésbé biztonságosak lettek, mint előtte.

A korszerűsítés jelentős EU-támogatással történt. Magyarországgal szemben több ügyben felmerült a gyanú, hogy a pénzeket a Fidesz nem megfelelően használja fel, ezért az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) vizsgálatokat indított, köztük 35 közvilágítási projektet is megnéztek.

Az OLAF által vizsgált 35 pályázatból 17-nél úgy találták, hogy szervezett csalási mechanizmust építettek ki a pályázatok kiírásánál. Az Európai Csalás Elleni Hivatal szerint a pályázatokat nem a piaci körülményekre vagy ajánlatokra hivatkozva írták meg, hanem pont fordítva.

Minden pályázatnál az volt a lényeg, hogy a lehető legnagyobb költséget fizesse értük az önkormányzat.

Szombathelyen ebben az időszakban szintén fideszes volt a városvezetés, ezért itt is belevágtak a lámpacserékbe.

Nálunk viszont egy kis csavarral a K&H Bank nyerte el a szombathelyi közvilágítás cseréjére kiírt pályázatot, ami nem uniós pénzhez kötődött, hanem a város költségvetési pénzéből igénybevehető hitelkonstrukció volt. Itt több, mint 1 milliárd forintról volt szó, és ebben az időszakban a közbeszerzési bíráló bizottságban nem volt ellenzéki kontroll és rálátás sem, miért és mennyit fizet ki a Szombathely.

Közben országosan kiderült, hogy hiába ígérte a közvilágításra fordított kiadások jelentős csökkenését a miniszterelnök vejéhez, Tiborcz Istvánhoz köthető Elios, mégsem sikerült a LED-lámpákkal annyi pénzt megtakarítaniuk a régi lámpatesteket lecserélő önkormányzatoknak, mint megígérték. Ugyan valóban csökkentek a közvilágításra fordított kiadások a településeken, ám az nem az Elios által telepített technológiának, hanem a villamosenergia árának 38 százalékos korábbi mérséklésének volt köszönhető. A botrányok miatt egyébként Szombathelyen a K&H Bank alvállalkozójaként kilépett az együttműködésből az Elios, de helyére a sok milliárdos botrányban is nevesített többi cég lépett be.

A szombathelyi közvilágítás cseréje végül 2019-ben elkezdődött, és ekkor derült ki, hogy több helyen sokkal sötétebb lett, mint előtteEnnek rendkívül egyszerű oka van, mivel a hagyományos izzók körben, minden irányban világítanak, a LED-es fényforrások azonban csak egy irányba. Így ha túl távol vannak az oszlopok, akkor azok között sötétségbe borul a járda vagy útszakasz. A megkezdett munka leállítását anno az Éljen Szombathely Egyesület is kérte az akkori városvezetéstől.

Log into Facebook

Log into Facebook to start sharing and connecting with your friends, family, and people you know.

A választási kampány évében mindkét politikai oldal rengeteget posztolt a kérdéssel kapcsolatban, és arról is készültek videók, hogy hol, mennyire van sötét.

Közben országosan kvázi elismerte a gigantikus csalást a Fidesz, és inkább visszafizette az EU-nak a milliárdokat a magyar közpénzből, csak ne kezdjenek el vizsgálódni a kérdésben.

13 milliárd forintunk bánta az egész mutyit.

"Természetesen" idehaza semmilyen valós vizsgálat nem indult az ügyben.

De vissza Szombathelyre. Ahogy korábban is említettük, anno a Fidesz azt ígérte, hogy a LED-es fényforrások kisebb áramfogyásztásával megtakarított pénből kitermelhető az a 12 éves hitel, amelyből az egészet finanszíroztuk.

A Polgármesteri Hivatal válaszából pedig kiderül, hogy valóban, hiszen

Kevesebb az éves költség. A korábbi havonkénti 20,8 millió Ft összegű számlák helyett most 7,7 millió Ft összegű számlák keletkeznek, így az éves megtakarítás 157 millió Ft összege fedezetet nyújt a lízing szerződés tőke törlesztésére, mind az 1 havi BUBOR-hoz igazított kamatfizetésre. Az önkormányzat a projekt elindításakor 12 éves megtérülést várt el a közbeszerzési eljárás nyertesétől. A jelenlegi kamatszintet és áramdíjat feltételezve megállapítható, hogy megtérülhet a fejlesztés a futamidő végéig.

Ugyanakkor az is igaz, hogy szerencsére a villamosenergia árában a piacon a közelmúltban 38 százalékos csökkenése volt tapasztalható.

A meghibásodások számáról is kérdeztük a hivatalt, és szerencsére a vadonatúj eszközökkel ezidáig nem volt kirívóan nagy gond.

A korszerű LED-es technológiájú lámpatest rendszer megbízhatóbban működik, a meghibásodások jelentősen csökkentek. A korábbi (2020. március) tájékoztatónk óta eltelt időszakban lakossági panasz nem érkezett.

Azaz költségek pipa, karbantartás pipa. A fényerősségről viszont most olvasóinkat kérdezzük:

Szavazás

Jobb lett a közvilágítás az elmúlt két évben az előzőekhez képest?

Szólj hozzá!

Közös listát állít Budapesten és az EP-választáson a DK, az MSZP és a Párbeszéd

A közös EP-lista vezetője Dobrev Klára lesz, a lista első négy helyét a DK kapta.

Az önkormányzat bevonásával fog bármi is történni a szombathelyi Nagyszállóval

A parkoló kérdésben is minden segítséget meg fog adni a városvezetés.

Nyakkitekeréssel fenyegette a kalauzt a szombathelyi vonaton egy férfi

Annak ellenére szállított kerékpárt, hogy azon a járaton a kerékpár szállítása tilos volt.

2027-től új villanyvonatok járnak Szombathely és Budapest között

Az óránkénti 160 kilométeres sebességre képes ötrészes járművek hossza 106,2 méter, az ülőhelyek száma a nyári és téli üléselrendezéstől függően rugalmasan változtatható.

Zöld Bajnok díjat nyert Szombathely

Szombathely minden várakozást felülmúlt.

Győrszentivánon két rákkeltő anyag tekintetében veszélyeztetettség áll fenn

Elkészült a civil légszennyezettség-mérés szakmai értékelése.

Homlok ne hazudj! Erzsi takarodj!

Felirat jelent meg a Haladás Sportkomplexum oldalán.

Magyar Péter: Nem úszhatja meg a maffiaállam feje, Orbán Viktor

Több ezer fő vett részt Magyar Péter budapesti tüntetésén.

Átépítik a szombathelyi Sportliget rendre víz alá kerülő sétányát

A tervezésnél a dozmati víztározó kapacitásában bíztak.

Dézsi: Borkai egy tátongó seb Győr lelkén és testén

Mesterséges intelligenciával szerkesztett videók léteznek csak Dézsi szerint, olyan nem, amivel zsarolni lehetne.

A szombathelyi börtönbe akart drogot csempészni a győri férfi

Mobiltelefonok és adathordozók is voltak a csomagban.

„Magukat kihuzatták” – közzétette a hangfelvételt Magyar Péter

Varga Judit volt igazságügyi miniszter beszél a felvételen arról, hogy fideszes politikusok kihúzatták a nevüket a Völner-Schadl-ügy irataiból.

Zebrán gázolt a szentgotthárdi nő

A balesetben a sértett nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.