Megvan a győri költségvetés: befogadta az ellenzéki indítványokat a polgármester

Pintér Bence 2020-02-28 11:02:00
Elfogadták Győr 2020-as költségvetését: Dézsi Csaba András az ellenzéki javaslatokat is pozitívnak találta, és egy kicsit módosított formában megvalósíthatónak tartja őket. A polgármester elmondta: ha jelentősen csökkennének a kormány döntése miatt a város bevételei, azt nem hagyná szó nélkül.

Pénteken tartották a győri közgyűlés februári ülését, ami azért volt kiemelten fontos, mert most fogadták el a város 2020 évi költségvetését. Első napirendi pontként még a tavalyi költségvetés utolsó simításait, módosításait végezte el a közgyűlés – ezt a testület Pollriesz Balázs ellenszavazta mellett megszavazta –, ezután tértek át a következő évre. 

Mint arról beszámoltunk,

a polgármester Győr 2020. évi költségvetési javaslatát 45 890 366 984 forint költségvetési bevételi főösszeggel, 53 483 093 084 forint költségvetési kiadási főösszeggel, azaz mínusz 7 592 726 100 Ft költségvetési egyenleggel terjesztette elő.

A polgármester tájékoztatja a képviselőket a dokumentumban, hogy a jelzett „nem működési (belső) hiány kezelése és a költségvetés egyensúlyának megteremtése érdekében külső forrás (hitel) igénybevételére nem kerül sor”. A költségvetési hiány belső finanszírozására 6 742 726 00 Ft összegben a 2019. évi maradvány egy részét használják majd, amelyhez 850 millió forint értékpapír-hasznosítási bevétel társul.

A költségvetés vitájában felszólaltak Szeles Szabolcs és Radnóti Ákos alpolgármesterek, megköszönték mindenki munkáját a költségvetés létrejöttében, Szeles kiemelte, hogy az időközi választás miatt csak későn tudott az új vezetés bekapcsolódni a munkába, illetve beszélt arról is, hogy az intézmények színvonalas működtetése mellett a költségvetés harmadát fejlesztésekre fordítják. Radnóti arról beszélt, hogy kiemelt összeget kap idén a Győr-Szol, ezért cserébe jobb munkát várnak el, amit ellenőrizni is fognak.

Felszólalt Pollreisz Balázs szocialista képviselő is, aki felvetette: reméli, készül a város arra, hogy a kormány az iparűzési adó átalakítását tervezi, és azt is reméli, csatlakoznak az ez ellen tiltakozó városokhoz, mivel számításaik szerint Győr 7 miliárd forinttól is eleshet, ha a kormány a tervek szerint módosítja az adót.

Dézsi Csaba András elmondta: egyelőre nincs biztos információ erről a módosításról, de mindenképpen szót fog emelni, ha a város adóbevételei a kormány döntése miatt csökkennének,

de szerinte a vállalatok számára az adók csökkentése egyébként gazdasági növekedést is hozhat a városba, hiszen több lesz a munkahely.

Az ellenzéki képviselő módosító javaslatot is benyújtott, ebben egy mobil légszennyezettségmérő állomás létesítésére; az autóipar esetleges lassulása esetén a gazdaságvédelmi alap létrehozására – amely az álláskeresők egészségügyi biztosítását vállalná át három hónap után; az érdekegyeztető tanácsok felállítására, illetve a szentiváni Tölös utca közvilágításának megoldására tett javaslatot.

A polgármester a módosító indítvány tartalmát és az ellenzék szerinte újszerű, konstruktív hozzáállását pozitívan értékelte,

de az adott tételeket más forrásból, az általános tartalékból oldaná meg az adott indítványokat. A légszennyezettségmérő telepítése és a gazdaságvédelmi alap tehát ezekből a forrásokból valósulhatna meg. Az érdekegyeztető tanácsra egyelőre pontos összeget nem különítene el, hanem felkérte a jegyzőt, hogy dolgozzák ki az érdekegyeztető tanácsok felállításának módját A szentiváni közvilágítást a közútkezelő költségvetésén belül, nem külön nevesítve oldanák meg.

Pollreisz Balázs ezért visszavonta a javaslatot a jelenlegi formában, tehát szavazás nem volt róla, de a javaslatok meg fognak valósulni. Információink szerint azért történt ez így, mert a Fidesz-frakció előre jelezte, hogy nem szavazza meg a módosító javaslatot.

Hitelkeret-szerződést köt a város, buszok menetrendje módosul

A tavalyi évhez hasonlóan idén is folyószámla hitelkeret-szerződés megkötését indítványozta a polgármester: erre azért van szükség, hogy a likviditást folyamatosan biztosítsák, mivel a bevételek és a kiadások időben egyenlőtlenül különülnek el, szükség lehet erre a pénzre. A közgyűlés módosította a város által különböző intézményekben biztosított étkeztetés nyersanyagnormáiról szóló rendeletet, erre az élelmiszerárak növekedése miatt volt szükség.

A buszementrend is módosul, bár csak minimális mértékben: a 11-es busz mellett főleg az Audiba, Ipari Parkba tartó buszok (12, 20, 24, 28) menetrendje módosul, bár a mellékletből egyelőre nehéz kisilabizálni, hogy hogyan. Mindenestre biztos, hogy minimális sűrítésről van szó, mivel az eddigi nagyjából 4,8 millió megtett kilométer mellé további 16 178 kilométert vásárol a város a Volábusztól.

A külön nevesített, nagyobb közúti fejlesztések egy jelentős része is az Audi és az Ipari Park felé irányul,

idén kerül sor ugyanis a Reptéri út, a Régi Szentiváni út, a Szent Imre út, Jókai utca, valamint a Szigethy Attila út és az Ipar út közös felújítására, emellett Tatai út és a 81-es főút csomópontjának felújítására, bővítésére.

Szólj hozzá!

Közös listát állít Budapesten és az EP-választáson a DK, az MSZP és a Párbeszéd

A közös EP-lista vezetője Dobrev Klára lesz, a lista első négy helyét a DK kapta.

Az önkormányzat bevonásával fog bármi is történni a szombathelyi Nagyszállóval

A parkoló kérdésben is minden segítséget meg fog adni a városvezetés.

Nyakkitekeréssel fenyegette a kalauzt a szombathelyi vonaton egy férfi

Annak ellenére szállított kerékpárt, hogy azon a járaton a kerékpár szállítása tilos volt.

2027-től új villanyvonatok járnak Szombathely és Budapest között

Az óránkénti 160 kilométeres sebességre képes ötrészes járművek hossza 106,2 méter, az ülőhelyek száma a nyári és téli üléselrendezéstől függően rugalmasan változtatható.

Zöld Bajnok díjat nyert Szombathely

Szombathely minden várakozást felülmúlt.

Győrszentivánon két rákkeltő anyag tekintetében veszélyeztetettség áll fenn

Elkészült a civil légszennyezettség-mérés szakmai értékelése.

Homlok ne hazudj! Erzsi takarodj!

Felirat jelent meg a Haladás Sportkomplexum oldalán.

Magyar Péter: Nem úszhatja meg a maffiaállam feje, Orbán Viktor

Több ezer fő vett részt Magyar Péter budapesti tüntetésén.

Átépítik a szombathelyi Sportliget rendre víz alá kerülő sétányát

A tervezésnél a dozmati víztározó kapacitásában bíztak.

Dézsi: Borkai egy tátongó seb Győr lelkén és testén

Mesterséges intelligenciával szerkesztett videók léteznek csak Dézsi szerint, olyan nem, amivel zsarolni lehetne.

A szombathelyi börtönbe akart drogot csempészni a győri férfi

Mobiltelefonok és adathordozók is voltak a csomagban.

„Magukat kihuzatták” – közzétette a hangfelvételt Magyar Péter

Varga Judit volt igazságügyi miniszter beszél a felvételen arról, hogy fideszes politikusok kihúzatták a nevüket a Völner-Schadl-ügy irataiból.

Zebrán gázolt a szentgotthárdi nő

A balesetben a sértett nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.