Ez volt 2020 Győrben!

Pintér Bence 2020-12-29 10:15:00
Bár 2020 főleg a koronavírusról szólt, Győrben ezzel párhuzamosan óriási változások indultak meg a januári polgármesterválasztás után. Listánkon összefoglaljuk az év legfontosabb eseményeit a színházbontós tervtől a személycseréken át a GYHG-ügyig, emellett megnézzük azt is, kikről hallunk jövőre még sokat, és kik azok, akik eltűnhetnek a közélet süllyesztőjében.

Itt az idő, hogy év végén összefoglaljuk, mi is történt ebben az évben a győri közéletben, és kitentsünk arra is egy kicsit, hogy mi fog történni jövőre.

Dézsi Csaba András nyerte a polgármesterválasztást

Nem is indulhatott volna nagyobb jelentőségű eseménnyel az év: a jachtos szexorgiával lebukó, majd ezután kis gondolkodás után lemondó Borkai Zsolt helyére új polgármestert kellett választani. A Fidesz visszanyúlt 2008-as önmagához, és előszedte az akkoriban parkolópályára állított kardiológust, Dézsi Csaba Andrást, míg az ellenzéki pártok az MSZP helyi képviselőjét és vezetőjét, Pollreisz Balázst állították ki vele szemben. (És voltak még más jelöltek is.)

Dézsi gyakorlatilag a Fidesz egyetlen valós esélye volt a városban.

Győrben kiderült, hogy van két Fidesz - csak az egyiket 2002-ben kell keresni

Ez itt egy véleménycikk, ami nem feltétlenül tükrözi az Azonnali álláspontját, de itt van, mert szeretjük a jól érvelő és érdekes szövegeket. Ha vitáznál vele, vagy küldenél egyet te is, csak bátran! Megvolt a győri választás, érkeznek a megfejtések városon belülről és városon kívülről is.

Ahogy azt itt összefoglaltuk: Dézsi Csaba András egy olyan figura, aki nem kötődött konkrétan a Borkai-érához, sőt, látványosan félre lett állítva, de nem vonult vissza teljesen; az ellenzék pedig hiába keresett köztiszteletben álló civil jelöltet, ezért aztán a mostani klímában végül a legkézenfekvőbb opciót választották.

Az eredmény nem hozott különösebb meglepetést, hiszen bár csak egy paraszthajszállal, de a város ősszel a botrány ellenére is megválasztotta Borkait, Dézsi pedig visszahozta a Borkai miatt otthon maradó, vagy érvénytelenül szavazó fideszeseket, miközben a teljes fideszes kampánygépezet támogatta. A választás maga azonban így is nagyon érdekesre sikerült, hiszen az októberi nihil után a jelöltek programokkal álltak elő, az Azonnali pedig még egy polgármesterjelölti vitát is szervezett, amire a fideszes jelölt ugyan nem jött el, de így is érdekesre sikerült.

A legtöbb városi cég és számos intézmény vezetőjét lecserélte az új polgármester

Dézsi polgármester nagy svunggal vette fel polgármesteri teendőit, ami mellé a kórházi főorvosi állását is megtartotta, és ezzel azóta is gyakran elbüszkélkedett. Bár rövid idő telt el, hogy látványos eredményeket kérjen számon a publikum a polgármesteren, az biztos, hogy 2020 végén az önkormányzat körüli cégek egészen máshogy festenek, mint 2020 elején.

Ez elsősorban személycseréket jelent, és már csak a látványos, cégvezetői szintű váltásokkal több bekezdést lehet megtölteni.

Az elmúlt hónapokban menesztették a városi múzeumot igazgató Grászli Bernadettet, mivel „rendetlenségek voltak” a múzeum gazdálkodásában, helyére pályázat útján Székely Zoltán érkezett. A polgármester a szemétszállítást kivette a Győr-Szol alól és lecserélte a vezetőjét (egy hónap alatt kétszer), hogy aztán decemberben Koronika Tamástól, illetve a nagytérségi hulladékgazdálkodási társulást vezető fideszes képviselőtől, Borsi Róberttől is megváljon. Dézsi a közterület-felügyelet rendszerét is megreformálta, itt is megválva a korábbi vezetőtől, kialakítva a városrendészetet.

Nyár elején a Győri Térségfejlesztési és Projektmenedzsment Kft. éléről távozott Sárkány Péter,

helyét az az Endrődi Péter vette át, aki Dézsi kabinetfőnöke, és most már a Győr-Szol igazgatóságának elnöke is egyben – a GyőrPlusz egykori vezérigazgatója a Borkai-éra egyik legnagyobb túlélője.

Nyár végén az esőzések nyomán kialakult áldatlan állapotok után Dézsi Csaba András offenzívába kezdett a vonatkozó cégekkel kapcsolatban is, ennek nyomán a Győr-Szol éléről Sági Géza, a Pannon-Víz éléről Tőke László távozott, utóbbinak már van utódja Rácz Attila személyében, előbbinek még mindig nincs. A Győr Projekt Kft. vezetője, Simon Csaba is távozott, helyére Herceg Sándor került, aki azonban közben már tovább is állt (ideiglenesen) a GYHG-hoz.

Csendes forradalom Győrben: Dézsi Csaba András az ellenzék munkáját is elvégzi

Több, mint fél éve új polgármestere van Győrnek, aki ugyan nem veri nagydobra, de komoly takarításba kezdett a városházán és a városi cégek környékén a Borkai-éra után. De mi áll emögött, és meddig mehet el egy fideszes polgármester, mielőtt rálép valakinek a tyúkszemére?

A polgármester elbocsátotta a főépítészt is, és a városházán is több osztályvezető távozott az utóbbi hónapokban. Ősszel felmondott a GyőrPlusz vezérigazgatója, Pergel alpolgármester asszony veje, Bobory Balázs, helyére ifj. Knézy Jenő érkezett október elején. A viharok között a városi cégek élén, vagy más magas pozícióban most már kevés „túlélő” maradt, ilyen Endrődin kívül például Prédl Antal, a városi Útkezelő vezetője, de ilyen a jegyződuó, Lipovits Szilárd jegyző és Csörgits Lajos aljegyző is – közülük főleg utóbbit számolhatjuk a Borkai-korszak egyik túlélő kulcsemberének.

Alapvetően lecserélődött tehát a városi szolgáltatásokat nyújtó cégek felső vezetése úgy, hogy Dézsi polgármester főleg városon kívülről hozott ide különféle szakembereket:

világos tehát, hogy a polgármester nem kifejezetten bízik az esetleg különféle kötődésű helyi emberekben és szereti kézben tartani a dolgokat a Győr-Szol ügyeitől kezdve egészen a GyőrPlusz Rádió lejátszási listájáig.

Talán mindenkinek egyszerűbb lenne, ha maga Dézsi Csaba András ülne a Győr-Szol elnöki székébe

Nemrég értekeztem arról, hogy Győr új polgármestere egyre több (és talán túl sok) feladatot, konfliktust vállal fel, és ezzel összefüggésben sorra rúgja ki a mindenféle önkormányzati cégek, hivatalok, miegyebek vezetőit, persze valójában ezek nem kirúgások legtöbbször, hanem az illető nyugdíjba megy (Tőke László, Pannon-Víz), nem indul újra a posztért (Sági Géza, Győr-Szol), vagy éppen felmond (Bobory Balázs, GyőrPlusz Média).

Mindez némileg a politikában is lecsapódik: a Borkai-éra két erős figurája, Fekete Dávid egykori alpolgármester és a sokak szerint Simon Róbert országgyűlési képviselő emberének számító Borsi Róbert is parkolópályára került, utóbbi nem csak szemétfronton, hanem a Fidesz-frakcióban is, amelynek élén Radnóti Ákos alpolgármester váltotta.

Újra lett környezetvédelmi bizottság a városban

Ezen nincs mit ragozni, szégyen, hogy nem volt, öröm, hogy lett, reméljük, érdemben fog működni. A környezetvédelmi vonalon különféle programok indultak be (a fecskevédelmiről itt írtunk), illetve elindult a Püspökerdő, a marcalvárosi Kiserdő és a szentiváni Tölgyeserdő védetté nyilvánítása.

Mi az a fecskepelenka? - A fecskementő program tapasztalatai Győrben

A Városi Fecskevédelmi Program célja a győri Környezetvédelmi Bizottság szerint a fecskék költési sikerének elősegítése. „A hatékony segítség első lépése a problémák felmérése és azok folyamatos megoldása. A Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Kisalföldi Csoportjának segítségével a Környezetvédelmi Bizottság felmérte hol és hogyan tudunk a leghasznosabban segíteni a fecskéknek városunkban" - derül ki az önkormányzat honlapjáról.

Alapítványi kezelésbe került az egyetem

Túl sok szó nem esett róla, de alapvető változások történtek a Széchenyi Egyetemen is, amely a Corvinushoz hasonlóan alapítványi fenntartású lett. A kuratóriumba bekerült a Dézsi polgármester, Szijjártó Péter külügyminiszter, Prof. dr. Bokor József, a Magyar Tudományos Akadémia alelnöke, az egyetem Járműipari Kutatóközpontjának elnöke és Sárai-Szabó Tamás Kelemen OSB, a győri Szent Mór Bencés Perjelség perjele; míg a felügyelőbizottságba Tarlós István volt budapesti főpolgármester, dr. Havasi Dezső, a Győr-Moson-Sopron Megyei Ügyvédi Kamara elnöke, valamint Horváth Péter, a győri Révai Miklós Gimnázium igazgatója, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke.

Közben pedig továbbra is érkezik a pénz az egyetem fejlesztésére, összesen tíz milliárd forint, melynek egyik részéből a Kekszgyár területén bővül tovább a felsőoktatási intézmény, mivel a Jedlik-híd túloldalán a beépítettség teljes. Hogy az alapítványi rendszer hosszú távon jó döntés volt-e, azt majd az idő dönti el.

Felmerült a színház belvárosi épületének lebontása

Április közepén Dézsi polgármester interjút adott a Kisalföldnek, amelyben mintegy mellékesen kiderült, hogy a színház felújítási projektje lehet, hogy kissé átalakul: felújítás helyett bontás lenne, és egy új kulturális negyed épülne Városréten, az Árkádtól kifelé. Bár csak egy elejtett félmondat volt, az ügyből a tavasz és a nyár egyik legforróbb témája kerekedett: először építészek emelték fel szavukat az 1978-ban a győri és Győr-Moson-Sopron megyei polgárok összefogásával épült modern színházépületért, aztán sorban megszólaltak nagyon sokan, leginkább az épület megtartása mellett érvelve.

A polgármester – aki interjút is adott nekünk a témában – úgy futott neki az ügynek, hogy szerinte az épület mindenki szerint csúnya, nagyon rossz állapotban van, a tervezett felújítási terv pedig rossz és drága, sőt, fel lett tupírozva. Ez utóbbiban a szakma is egyetért, két közvélemény-kutatás alapján

azonban nem csak általában a győriek kétharmada, de még a fideszes szavazók többsége se bontaná le az épületet,

amelynek helyére parkot (Central Park) álmodott a városvezető, illetve civil tervezők is készítettek egy látványtervet. A polgármester a közvélemény-kutatások eredményeit a Facebook-lájkokra hivatkozva utasította el.

Öt megválaszolásra váró kérdés a győri színház lebontása kapcsán

Egészen váratlanul egy nagy horderejű ügy társadalmi egyeztetésének közepén találták magukat a győriek: minden előzmény nélkül, egy Kisalföld-interjúban került elő az ötlet, hogy a Győri Nemzeti Színház belvárosi épületét felújítás helyett lebonthatják, hogy egy új kulturális negyedben építsenek újat.

Ezzel párhuzamosan mind a győri származású, Prágában élő politológus, Szakács András, mind mi igyekeztünk kideríteni, hogy milyen dokumentumok bizonyítják, hogy olyan rossz az épület állapota, hogy azt érdemesebb lebontani, mint felújítani, de a közérdekű adatigényléseket a város többször visszadobta, majd a polgármester nevében kiadott utolsó válasz leszögezte, hogy ezek az adatok titkosak. Nekünk egyelőre még azt sem sikerült megerősíttetnünk, hogy ezek a dokumentumok egyáltalán léteznek.

Szóval továbbra is rengeteg a nyitott kérdés, miközben úgy tűnik: bár az ügyben a polgármester szerint nyílt társadalmi konzultáció van, szerinte az „primitív vélemény”, hogy a színház maradjon meg színháznak, és a bontás ellenzői adjanak új funkciót az épületnek. 

Lehet, tényleg jobb lenne, ha valaki előállna valamivel, mert Petrov Iván sportbiztos például falmászóközpontot építene az épületben.

Az ügyről videót is csináltunk:

Dézsi a győri színházról: Szerintem az nem vélemény, hogy minden maradjon úgy, ahogy volt

Miért jó ötlet lebontani a színházépületet Dézsi Csaba András polgármester szerint? Jó ötlet-e lebontani a győri ellenzéki és civil képviselők, politikusok s...

Tovább terjeng a bűz a szemétszállítás körül, amit le is nyúlt az állam

Dézsi Csaba András egyik vállalása, hogy Győr lesz jövő ilyenkorra a „legtisztább város”, jelentsen ez bármit is, mindenesetre a GYHG szemétszállító cég oldalán pörög egy számláló: eszerint tíz hónap és két nap múlva ez a vállalás valóság lesz. Az út viszont minimum rögös lesz a célig: a polgármester a tisztánlátás érdekében kiszervezte a GYHG a Győr-Szol alól, így viszont hamar kiderült, hogy a cég súlyosan veszteséges és rossz pénzügyi helyzetben van, amit csak tovább rontottak a polgármester átszervezései, hangulatjavító intézkedései szemétfronton.

Év végére pedig kiderült: a már májusban egy vezetőt két hét alatt elfogyasztó cégnél valami nincs rendben.

A polgármester szerint egyelőre csak belső vizsgálat kezdődött a céget vezető Koronika Tamás leváltásával párhuzamosan, és nem tudni, hova fut ki ez a történet, mindenesetre a polgármester visszavette azokat az ingatlanokat, amelyeket hitelfelvételhez adott volna fedezetként a város az önkormányzati cégnek.

Vizsgálat indult a győri hulladékkezelővel kapcsolatban, leváltották a cég vezetőjét

Több egybehangzó forrásból úgy értesültünk, hogy csütörtökön a hatóságok vizsgálódtak a GYHG Győri Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. irodáiban. Hogy pontosan mit vizsgáltak, vagy milyen nyomozás folyik, arról megkérdeztük a NAV-ot és a rendőrséget, amint válaszolnak kérdéseinkre, jelentkezni fogunk ezekkel. Ugyanígy próbáltuk elérni Dézsi Csaba András polgármestert, de egyelőre nem sikerült vele kapcsolatba lépnünk.

És ha mindez nem lenne elég, év végén még az is kiderült, hogy minden mindegy, hiszen az állam végleg bekebelezi a szemétszállítást: a nemrég központosított rendszert teljesen kiveszik az önkormányzatok kezéből, és magáncégekkel oldanák meg a szolgáltatást. Ez még a köztársasági elnöknek sem tetszett, nem írta alá a törvényt. Itt tartunk most.

A félig nyitott városháza

Az év végére lett valami képünk arról, hogy mit is jelent Dézsi polgármester szótárában a „nyitott városháza”: leginkább azt, hogy ha valaki ír Facebookon neki, vagy kommentel a posztja alá valamit, aminek utána tud menni, annak megpróbál utánamenni. Ami dícséretes dolog egy nagyváros polgármesterétől. Ugyanígy jóval nyitottabb a polgármester a nem vonalas, tehát a hatalomtól független sajtó felé: nem csak nekünk jóval könnyebb a dolgunk az új rezsimben, mint volt Borkai alatt, de a polgármester a kampány alatt és azóta is szívesen nyilatkozik mindenféle sajtóterméknek...

...mindezzel azonban nem söpörhetjük a szőnyeg alá a tényt, hogy a Dézsi-féle városházán sem mindenre derült fény,

a közérdekű adatigénylésekre adott válaszokban pedig kifejezetten csehül áll a gyakran bürokratikus mismásolás mögé bújó városházi gépezet.

Nem tudtuk meg idén például, hogy léteznek-e a színház különféle állapotfelmérései, és ha igen, ezekben mi szerepel. Nem tudtuk meg pontosan, mi oka volt a polgármesternek év elején 7,5 milliárd forintot két önkormányzati cég számlájára mozgatni, amit aztán később hiánytalanul vissza is mozgattak a költségvetésbe. Nem kaptunk választ arra sem, hogy hány óvodai dolgozót milyen eredménnyel teszteltek koronavírusra, ahogy az sem derült ki, hogy az idősellátásban pontosan hogyan alakult a covid-helyzet.

Írásba adta a polgármester: titkosak a színház állapotára vonatkozó adatok

FRISSÍTÉS: A cikk eredeti verziójában tévesen írtuk azt, hogy a válaszlevelet a győri jegyző, Dr. Lipovits Szilárd írta, hiszen azt Dézsi Csaba András polgármester szignózta. A cikket ennek megfelelően javítottuk. Előszőr úgy nézett ki, nem akarják nyilvánosságra hozni. Aztán úgy, hogy meg sincsenek.

Ugyanígy világosan kell látni, hogy a városi cégek gazdálkodása újságírók és győri polgárok számára áttekinthetetlen, a Győr-Szol és leányvállalatai, vagy mondjuk a GYHG oldaláról alapvető dokumentumok, beszámolók, költségvetések hiányoznak, ellenőrizhetetlenné téve, hogy hogyan költik el ezek és más cégek azt a nekik kiutalt közpénzt, amelyet a költségvetés nem részletez különösebben.

A nyitott városháza nem jelenthet csupán egy plusz ügyfélszolgálatot, ahol a Győr-Szol megfelelő irodája helyett a polgármester fiókjába is érkeznek panaszok,

ennek azt is kéne jelentenie, hogy adott ügyekkel, vagy a városi cégek költségvetésével kapcsolatban átláthatóan, világosan kommunikál a városháza, kiadva az újságíróknak is a közérdekű adatokat. Ahogy a színház ügyében is láttuk, ezen a fronton a városházi eredménylista egyelőre elég rövid.

A nagy projektek nem sokat haladtak, közben az állam még több pénzt nyúlt le az önkormányzatoktól

Mi a helyzet a Modern Városok Program projektjeivel? Na és más nagy építkezésekkel? A kép vegyes. A nagy projektek közül a színház felújítása ugye áll (bár az nem világos, hogy bontott-e szerződést ezen a fronton a város), ezzel kapcsolatban a jóval nagyobb lélegzetvételű kulturális negyedről még látványtervet sem láthattak a győriek. (Kivéve Szijjártó Pétert.) A mentőállomás és a sporthotel sem halad, ezek okairól itt beszélt a polgármester.

Ami valamennyire elindult, az az új híd építése Révfalu/Bácsa és Gyárváros között, illetve a strand felújítása, ami nyolcmilliárd forintról drágult mostanra 21 milliárd forintra. Ez utóbbit Mészáros Lőrinc építi, de a projektben benne van a Rába Quelle által működtetett termál felújítása, és ennek révén a Rába-Quelle is – a cég kapcsán novemberben írtunk arról, hogy gyakorlatilag évek óta a szerződést áthágva támogatja működésüket a város, és a legalapvetőbb felújítási, állagmegóvási munkákat is abból a pénzből finanszírozzák, amelyet bérleti díjként kéne befizetniük a költségvetésbe.

Így dobta össze Győr közpénzből a Rába Quelle profitját: megszereztük a győri fürdő titkosított szerződését

Kedvező összegért bérli a győri termálfürdő önkormányzati tulajdonú épületét a Rába Quelle - de Borkai alatt még ezt az összeget is visszafizette a város, miközben a cég által vállalt fejlesztések elmaradtak. Az elmúlt két évben a cég profitját tulajdonképpen győri közpénzből dobták össze.

Ezen felül viszont szó esett pár nagy projektről, amelyekről még semmi konkrétum nincs: Dézsi polgármester szerint a város 101 milliárd forintot kaphat az elővárosi vasút közlekedés kiépítésére, ezen felül villamosról és föld alá vezetett vasútról is szól a fáma.

Mindeközben azonban Magyarországon az önkormányzatok bevételeit és jogköreit egyre jobban nyirbálja a magyar kormány, annyira, hogy már adót sem emelhetnek, amivel a kormány miatt kieső bevételeket pótolnák. Csak könyöradomány jár, az is csak kormánypárti vezetésű városoknak, így Győrnek is – egyelőre.

Nagy kérdés, hogy ebben a klímában milyen költségvetést tudnak jövőre összerakni a városházán.

9. Akikről sokat hallunk még jövőre

Az év végével érdemes mérleget vonni, és jósolni: kik azok, akikről jövőre sokat hallunk majd?

Az egyik név, amiről egyre többet hallani, az Szabó Jenő fideszes önkormányzati képviselőé, aki a hírek szerint nagy befolyásra tett szert a továbbra is vezető nélkül működő Győr-Szolnál, amelyet most ideiglenesen rokona, Szabó Ákos irányít stratégiai igazgatóként. Szabó Jenő mint felügyelőbizottsági tag érkezett meg a céghez, de azt csiripelik a madarak, hogy ennél a pozíciónál már most többet számít a szava.

És ha már Győr-Szol: az év nyertese Endrődi Péter, a GyőrPlusz egykori vezérigazgatója, aki nem csak a polgármester kabinetfőnöke lett, de nyáron a Győri Térségfejlesztési és Projektmenedzsment Kft. vezetője, ősszel pedig a Győr-Szol igazgatóságának elnöke is. A Dézsi-éra egyik fontos kulcsembereként róla bizonyára hallunk sokat jövőre is.

Hallani aztán arról is, hogy újra emelkedőben a gyárvárosi fideszes képviselő és rendezvényszervező, Hajtó Péter csillaga is, aki a hírek szerint Győr Projekt Kft. rendezvényszervezésért felelős vezetője, gyakorlatilag második embere lett. Mivel közben az ide Budapestről hozott vezetőt, Herczeg Ottót a GYHG-hoz rendelte rendet rakni a polgármester, ezért Hajtó megcsillanthatja tehetségét, itt is elfér pár Gerzson és Panka-mintás légvár.

Többen rebesgetik aztán, hogy Németh Zoltán, a megyei közgyűlés fideszes elnöke is olyan tárgyalásokon ül a városházán, amelyeken nem feltétlenül kéne ülnie, és hogy befolyása van városi ügyekre és a várossal kapcsolatos pályázatokra. Mindez csak pletyka, de nem lennénk meglepődve, ha ezen a fronton többet hallanánk a megyei elnöktől, aki azonban éppen eme pozíciója miatt nem valószínű, hogy végül a nagytérségi hulladékgazdálkodás élén kötne ki, ahová Dézsi polgármester felkérte – úgy hírlik ugyanis, hogy a két dolog összeférhetetlen.

Biztos rengeteget hallunk idén majd az ellenzéki összefogásról és az előválasztásról, hiszen előttünk 2022, az ellenzék összefogott, és Győrben is várhatóan előválasztás lesz. Ami biztos, hogy a szocialista önkormányzati képviselő, Pollreisz Balázs ringbe száll majd a jelöltségért – de több kihívója is akadhat. Más kérdés, hogy elindul-e akár az előválasztáson, akár majd a választáson a független önkormányzati képviselő, Balla Jenő: ennek egyelőre annyi jelét látjuk, hogy a karácsonyi adományozás keretében Véneken is járt, ami egyébként a Győr 1. választókerület része, csakúgy, mint Nagybajcs és Kisbajcs. Ezért járt ezen a környéken az elmúlt hetekben a jelenlegi országgyűlési képviselő, a fideszes Simon Róbert Balázs is, aki nyilván a választásig hátralévő szűk másfél évben rengeteg szalagot fog majd átvágni a városban.

Akiről viszont továbbra is a legtöbbet fogunk hallani, az Dézsi Csaba András polgármester, aki egyre inkább a Facebookon él, legyen szó táblaleverésről, fociról, kávézásról, edzésről, műtétről, omszki színházépületről, Forrest Gump-sapkáról vagy rockzenéről, a közösségi médiás stream megbízhatóan csordogál majd bizonyára idén is.

Akikről jó eséllyel soha többé nem hallunk

Ugyanígy akadnak olyanok is, akiknek csillaga vagy leáldozott, vagy leáldozóban van, mindez persze csak a madárjósok szerint.

Kérdés például, hogy a jövő évadban is Forgács Péter vezeti-e majd a Győri Nemzeti Színházat. Azt csiripelik a madarak, hogy a színházigazgatónak inkább kifelé áll a rúdja, helyére azonban nem tudni ki érkezhet: Nagy Balázs mindenesetre helyben van a városházán, mint színházért felelős biztos.

Szinte biztos, hogy Borkai Zsoltról legfeljebb csak sporadikusan fogunk hallani, ha néha egy-egy bulvárújság megtalálja majd – ezzel főleg arra célzunk, hogy a vele kapcsolatos nyomozások ügyében senki ne számítson nagy előrelépésekre és vádemelésre, jó eséllyel nem fog megtörténni. Így a volt városvezető tovább élheti visszavonult életét őstermelőként – szerény sokorópátkai luxusbirtokán.

Valamiért nagy verseny folyt tavaly év végén azért az ellenzéki pártok között, hogy hova igazoljon a helyi Momentumot rövid ideig vezető Hegyi Szabolcs. Hegyi végül a DK mellett döntött, de azóta gyakorlatilag egy szót sem hallani felőle. Nem úgy tűnik, hogy ez jövőre megváltozna.

A másik ellenzéki politikus, aki tavaly a választáskor főszerepet kapott: a volt jobbikos Fodor Roland, aki az utolsó pillanatban, előre eltervezett módon elárulta az ellenzéki összefogást, és ezzel a trükkel közgyűlésbe repítette a Civilek Győrért nevű, szintén főleg volt jobbikosokból álló formációt. Azóta mind a Civilek Győrért két képviselője, mind Fodor nagy csöndben van a közgyűlésben, nem mutat jel arra, hogy ez nagyot változna. Pedig a civil szervezet programjában egyébként voltak jó dolgok.

Az év végén pedig kiderült az is, hogy a Rómer Házból majdnem mindenki elmegy: a színjátszók, a kávézó és a rendezvényszervezők is. Az elmúlt években megszokott Rómer Ház tehát megszűnik, helyén – a hírek szerint kevés pénzből – az Öt Templom Fesztivált szervező Borsa Kata építhet valami hasonlót, vagy valami mást. Már ha jövőre egyáltalán túl leszünk a világjárványon, és lehet majd menni valahová.

***

Győrben tehát ezek voltak szerintünk 2020 legfontosabb eseményei. Kövess minket Facebookon, hogy jövőre se maradj le Győr legfrissebb és legfontosabb híreiről!

Szólj hozzá!

Közös listát állít Budapesten és az EP-választáson a DK, az MSZP és a Párbeszéd

A közös EP-lista vezetője Dobrev Klára lesz, a lista első négy helyét a DK kapta.

Az önkormányzat bevonásával fog bármi is történni a szombathelyi Nagyszállóval

A parkoló kérdésben is minden segítséget meg fog adni a városvezetés.

Nyakkitekeréssel fenyegette a kalauzt a szombathelyi vonaton egy férfi

Annak ellenére szállított kerékpárt, hogy azon a járaton a kerékpár szállítása tilos volt.

2027-től új villanyvonatok járnak Szombathely és Budapest között

Az óránkénti 160 kilométeres sebességre képes ötrészes járművek hossza 106,2 méter, az ülőhelyek száma a nyári és téli üléselrendezéstől függően rugalmasan változtatható.

Zöld Bajnok díjat nyert Szombathely

Szombathely minden várakozást felülmúlt.

Győrszentivánon két rákkeltő anyag tekintetében veszélyeztetettség áll fenn

Elkészült a civil légszennyezettség-mérés szakmai értékelése.

Homlok ne hazudj! Erzsi takarodj!

Felirat jelent meg a Haladás Sportkomplexum oldalán.

Magyar Péter: Nem úszhatja meg a maffiaállam feje, Orbán Viktor

Több ezer fő vett részt Magyar Péter budapesti tüntetésén.

Átépítik a szombathelyi Sportliget rendre víz alá kerülő sétányát

A tervezésnél a dozmati víztározó kapacitásában bíztak.

Dézsi: Borkai egy tátongó seb Győr lelkén és testén

Mesterséges intelligenciával szerkesztett videók léteznek csak Dézsi szerint, olyan nem, amivel zsarolni lehetne.

A szombathelyi börtönbe akart drogot csempészni a győri férfi

Mobiltelefonok és adathordozók is voltak a csomagban.

„Magukat kihuzatták” – közzétette a hangfelvételt Magyar Péter

Varga Judit volt igazságügyi miniszter beszél a felvételen arról, hogy fideszes politikusok kihúzatták a nevüket a Völner-Schadl-ügy irataiból.

Zebrán gázolt a szentgotthárdi nő

A balesetben a sértett nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.