Tizenhét új busz jön Győrbe januártól, közben folyamatosan képzik a sofőröket

Pintér Bence 2019-12-04 09:10:00
Ungár Péter kérdezett rá a Volánnál a győri buszhelyzetre, és mint kiderült: a cég dolgozik a kaotikus helyzet megoldásán, novemberben szerintük már stabil votl a buszközlekedés.

Mint arról többször beszámoltunk, idén ősszel kritikussá vált a győri tömegközlekedés helyzete: mint korábban kiderült, Győrben csak szeptember 1. és szeptember 24. között 680 buszjárat maradt ki: a Citybusz volt a legsúlyosabban érintett, de komoly problémák voltak a 9-19-29, a 2-2B, a 14-14B, a 22-es és a 11-11Y járatokon is, amelyek aztán októberre sem enyhültek.

Ungár Péter, az LMP parlamenti képviselője ezért rákérdezett a győri tömegközlekedést szervező Volánbusz Zrt.-nél a konkrét számokra: hány járat maradt ki októberben, és hány sofőr hiányzik a rendszerből?

„A Volánbusz Zrt. kiemelt figyelmet fordít Győr helyi autóbusz-közlekedésének magas színvonalú biztosítására, ezért a közlekedési központok október 1-jei integrációját követően a vezetőség azonnal állapotfelmérést végzett, és számos intézkedést tett” – kezdődik a cég válasza.

A Volánbusz arról írt: felülvizsgálják és korrigálják az autóbusz-vezetők juttatási csomagját, ezen felül pedig 2020. január 1-től átcsoportosítanak Győrbe 17 darab új, korszerű, klímával felszerelt Mercedes-Benz Conecto NG járművet.

„Ezek mindegyike alacsony padlómagasságú, kéttengelyes, városi közlekedésre kialakított autóbusz. A kisgyermekesek, valamint a segítséggel élők utazását a második utasajtónál kihajtható rámpa, illetve a babakocsik és kerekesszék elhelyezésére alkalmas terület segíti. Az autóbuszok műszaki értelemben is a legkorszerűbb technológiát képviselik.” – írják.

A cég közlése szerint az autóbuszok műszaki értelemben is a legkorszerűbb technológiát képviselik. A járművekbe Euro-VI környezetvédelmi besorolású motort, automatikus sebességváltót, és a lassítás közben keletkező mozgási energiát elektromos árammá átalakító, úgynevezett rekuperációs egységet építettek.

Igyekeznek felvenni sofőröket, de nagy a hiány

A cég növelte toborzási aktivitását, és emelt létszámmal indít autóbusz-vezető képzést a térségben.

Az ausztriai munkaerőpiac elszívó hatása miatt Győrben jelenleg 57, míg a környező településeken 36 betöltetlen autóbusz-vezetői munkakört tartanak nyilván.

Az új buszvezetők munkába állásáig átszervezéssel is támogatják a helyi működést, aminek eredményeként már most is 5-10 más megyékből érkező sofőr segíti a zökkenőmentes feladatellátást. 

Novemberre stabilizálódott a buszközlekedés a városban a Volánbusz szerint

A megtett intézkedések október utolsó hetében már látható eredményekkel jártak, november első három hetének adatai szerint pedig stabilizálódott a város autóbuszos közlekedése. Győrben havonta nagyságrendileg 33 700 helyi és 23 300 Győr ellátási területéhez tartozó helyközi járat közlekedik.

Októberben sofőrhiány miatt 1396, buszhiány miatt 48, váratlan – a társaság érdekkörén kívül felmerült okból pedig – 15 járat maradt ki a helyi közlekedésben, míg a helyközi járatok közül ugyanezen okokból 184 járat nem indult el. Ez a helyi közlekedésben 4,5%, a helyköziben pedig 0,8% körüli arányt jelent.

A strukturális átalakítások és a megtett azonnali intézkedések eredményeként viszont november első három hetében a helyi közlekedésben nagyságrendileg 25 200 járatból mindössze 57, a Győrből induló 11.522 helyközi járat közül pedig 30 esetben fordult elő járatkimaradás, ami 0,22% és 0,26%-os arányt  jelent. A novemberi járatkimaradások többsége autóbuszhiány miatt történt, a problémát a fentebb részletezett autóbusz-átcsoportosítás tovább enyhíti.

Szólj hozzá!

Az idén sem fizet osztalékot a Rába

Győri ingatlanok érétkesítéséről is döntött a cég.

Azzal fenyegette a sárvári gyámügyest a nő, hogy megöli

„Na te büdös k***a, ha te ezt megtetted, akkor nem fogok veled szépen beszélni!”

Tizenkét gyanúsítottja van már annak az ügynek, amiben letartóztatták a volt győri rendőrkapitányt

A volt kapitányon kívül egy másik gyanúsítottat is fogva tartanak, aki szintén fontos és magas rangú, nyugalmazott rendőr.

Szúnyogok: Győrben kiterjedt biológiai gyérítés egyelőre nem szükséges

A Győr-Szol Zrt. már megtette az előkészületeket a szúnyoggyérítési munkálatok megkezdéséhez.

Legyen egy szuper okosóra a legújabb kiegészítőd

Gondoltál már arra, hogy beszerezz egy páratlan okosórát? Ha eddig halogattad a döntést, akkor ezt most tekintsd egy jelnek és üdvözölj a gyűjteményedben egy efféle újdonságot. Nemcsak dekoratív kiegészítő, hanem számtalan előnnyel is bír.

Quentin Tarantino mégsem filmkritikusról forgatja utolsó filmjét

A rendező várhatóan tizedik filmje elkészítése után is folytatja a kreatív munkát. Korábban többször célzott rá, hogy minisorozatok és színdarabok rendezése is érdekli.

A performance marketing jelentősége a vállalkozások életében

Minden vállalkozás számára alapvető fontosságú, hogy folyamatosan, méghozzá profitábilisan termeljen új ügyfeleket, vásárlókat. A performance marketing elengedhetetlen a sikerhez, egy laikus számára azonban rengeteg nehézséget okozhat a fizetett hirdetések nyereséges menedzselése, éppen ezért sok esetben a legjobb döntés szakértőket segítségül hívni.

Ütötte, rúgta ismerősét egy körmendi férfi

Még a mobilját is földhöz vágta.

Milyen tényezőket vegyünk figyelembe, ha bútorkárpitot választunk?

A különféle anyagokkal bevont, párnázott bútorok esetében a kárpit színe, textúrája meghatározó jelentőségű az enteriőr stílusa, valamint a tartósság és a tisztíthatóság szempontjából, ezért a választásnál körültekintőnek kell lenni.

Azonnali hatállyal rúgta ki a Vas Népe az újságíróját, miután bejelentette, hogy civilként elindul képviselőnek

Tóth Judit Körmenden szerezne mandátumot. Frissítve a Vas Népe közleményével!

Sulyok Tamás jáki látogatása miatt komoly biztonsági intézkedésekre lehet számítani

A vasárnapi avatón ingyen lehet megtekinteni a templomot és templomkertet is.

Egy győzelemre az elődöntőtől a Falco

Lemosták a Honvédet a pályáról

Már a bíróságon is kamuzik Mirkóczki Ádám, Eger polgármestere

Nem csak adatokat nem adna ki, hanem tényleg nem ad ki.