Váratlan határozati javaslattal lepte meg a győri Fidesz a közgyűlést

Pintér Bence 2019-09-13 16:20:00
Mostantól az önkormányzati ingóságok kapcsán 15 millió forintig a polgármester maga, 50 millió forintig pedig a bizottságok döntenek Győrben. Borkai Zsolt polgármester nem sok teret adott a vitának, sürgősségi javaslatként, bizottsági tárgyalás nélkül vitték át a javaslatot a közgyűlésen.

Kisebb izgalommal indult a jelenlegi közgyűlés utolsó ülése pénteken Győrben: egy olyan javaslat került a napirend elejére sürgősséggel, amivel az ellenzéki képviselők ma reggel találkozhattak először, így átfutni sem nagyon volt idejük azt.

A salátajavaslatban valóban sürgős ügyek is helyet kaptak, de bekerült pár érdekes módosítás. Az egyik az, hogy

mostantól az önkormányzati ingóságok kapcsán hozott döntéseket 15 millió forintig a polgármester saját hatáskörben, 50 millió forintig pedig a bizottságok tehetik meg,

csak az ennél drágább tranzakciók kerülnek a közgyűlés elé megvitatásra és szavazásra.

A másik pedig az, hogy gyakorlatilag teljesen felszámolják annak a lehetőségét, hogy a városban részönkormányzatokat hozzanak létre, ami az összefogással induló ellenzék (MSZP-DK-Jobbik-LMP-Momentum) egyik programpontja.

Bár Borkai Zsolt polgármester (Fidesz) gyorsan szavazásra is bocsátotta volna a javaslatot,

Pollreisz azért még meg tudta kérdezni, hogy miért volt szükség arra, hogy ennél a javaslatnál kihagyják a bizottsági szakaszt, de választ nem igazán kapott.

Az MSZP helyi frakcióvezetője választ a polgármestertől, mint a javaslat benyújtójától remélt, de választ csak Csörgits Lajos aljegyzőtől kapott, tőle is leginkább kitérőt. Az ismételt kérdésre – amelyben Pollreisz már konkrétan Borkait kérte meg, hogy adjon választ – ismét Csörgits felelt, ismét kitérően.

A javaslatot végül a fideszes képviselők megszavazták.

Nem terveznek turistaforgalommal a péri reptéren

Korábban beszámoltunk róla, hogy az ülésen a közgyűlés elé került egy javaslat, amely fejlesztési támogatás formájában juttatja vissza az önkormányzat, az Audi és a magyar állam tulajdonában álló péri reptérnek azt a 108 millió forintot, amit korábban a város tagi kölcsönként nyújtott a cégnek. A támogatásból a repülőtér teherkapacitását bővítenék.

Az ügyben ismét Pollreisz Balázs kérdezte a polgármestert: a szocialista képviselőt az érdekelte, hogy visszafizeti-e a kölcsönt a cég, és csak utána kapja azt vissza, tehát lesz-e pénzmozgás; illetve rákérdezett arra, hogy tervezik-e a reptér utasforgalmi kapacitásait bővíteni – amire utalt a javaslat –, illetve hogy pontosan milyen veszélyes anyagokat tudnak majd kezelni a fejlesztés után a reptéren.

Borkai Zsolt polgármester válaszában először azon élcelődött, hogy a szocialista képviselőt eddig annyira nem érdekelte a reptér, hogy szerinte oda se találna, majd a kérdésekre részben válaszolva elmondta: lesz pénzmozgás, tehát először a cég visszafizeti a kölcsönt, amit majd csak utána kap vissza támogatásként.

Turistagépek beindításával egyelőre nem számolnak, ebben nem látnak fantáziát, ugyanakkor a teherkapacitás bővítése pluszbevételeket hozhat.

Borkai felhívta a figyelmet, hogy a péri reptér az ország egyetlen nyereségesen működő reptere,

bár valószínűleg ezalatt a kisebb reptereket értette, hiszen a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőteret üzemeltető Budapest Airport is nyereségesen működik.

A veszélyes anyagok kérdésén kifejezetten sokat élcelődött a polgármester, aki szerint ez a kérdés nyilván csak a kampány miatt fontos az ellenzéki képviselőnek. Végül kijelentette, hogy nem tud róla, hogy veszélyes anyagokat fognak szállítani. „De ön biztos tud róla, azért érdeklődik ennyire” – szúrt oda Pollreisznek, hozzátéve, hogy ha a szocialista képviselő értesül iylenről, akkor mindenképpen számoljon majd be róla egy „nagyívű beszédben”.

Szólj hozzá!

Három új gyalogátkelőhelyet terveztetnek meg Szombathelyre

Az elképzelés szerint a Markusovszky kórházzal szemben, a Dolgozók útján és a Körmendi úton is egy-egy új zebra létesül hamarosan.

LMP: minél több zöld képviselőre van szükség az EP-ben

Akik aláírásukkal az LMP-t támogatják, egyúttal nemet mondanak az akkumulátor-gyártásra - jelentette ki Tetlák Örs, az ellenzéki párt országos elnökségi tagja kedden Budapesten.

Rács mögött a győri "pikó báró"

55 éves kábítószerdílert fogtak el a Győr-Moson-Sopron vármegyei nyomozók.

Szózene est Pajor Tamással és Varga Bencével (Zaporozsec)

Április 25-én 19 órától a szombathelyi Weöres Sándor Színház Márkus Emília termében.

Hogyan alakíthatunk ki egy kis magánszférát a kertben?

Akinek nagy kertje és esetleg még medencéje is van, az tudja nagyon jól, hogy néha meglehetősen nehéz elrejtőzni a kíváncsi szemek elől.

Saját szurkolóira hívta a rendőröket a Haladás vezetősége

A hétfői futsal meccsre mentek ki a foci csapat drukkerei kinyilvánítani a véleményüket.

Szombathelyi pedofilt fogott az ügyészség

Gyermekeket ábrázoló pornóképeket töltött fel egy netes tárhelyre.

Szombathelyi, Jókai utcai gázolás: Semmiféle eltussolás a kapitányság részéről nincs

Megszólalt a szombathelyi rendőrkapitány a kettős gázolás ügyében.

Keresőoptimalizálás: hogy valóban azt kapjuk, amit látni szeretnénk

A keresőoptimalizálás, azaz a SEO szerves része az online marketingnek. Az a lényege, hogy a weboldalakat, illetve azok tartalmait a lehető legelőrébb rangsoroljuk a keresőmotorok találati listáin.

100 nyugtatót beszedve vezetett egy férfi, Kapuvár mellett szenvedett balesetet

Összeveszett az asszonnyal, ezt a megoldást választotta.

Pintér Bence fizetetlen szabadságra megy a kampány ideje alatt

A győri Tiszta Szívvel a Városért Egyesület polgármesterjelöltje felfüggeszti újságírói tevékenységét.

Az idén sem fizet osztalékot a Rába

Győri ingatlanok érétkesítéséről is döntött a cég.

Azzal fenyegette a sárvári gyámügyest a nő, hogy megöli

„Na te büdös k***a, ha te ezt megtetted, akkor nem fogok veled szépen beszélni!”

Tizenkét gyanúsítottja van már annak az ügynek, amiben letartóztatták a volt győri rendőrkapitányt

A volt kapitányon kívül egy másik gyanúsítottat is fogva tartanak, aki szintén fontos és magas rangú, nyugalmazott rendőr.