Videó: könnygázt vetett be a rendőrség az isztambuli Pride felvonuláson

Fehér Buda 2019-06-30 19:25:00
Az országban nem illegális a homoszexualitás, mégis szétverték a felvonulást.

Könnygázt vetett be és gumilövedékeket használt vasárnap Isztambulban a rendőrség a tüntető melegek ellen, miután ez utóbbiak a tiltás miatt idén sem tudták megtartani a város sétálóutcájában a méltóság menetét - közölte az Evrensel török marxista napilap internetes oldalán.

A hatóságok már előzetesen teljes blokád alá vették, vízágyúkkal és kordonokkal zárták le a felvonulás tervezett helyszínét, az Istiklal (Függetlenség) nevű sétálóutcát, így az LGBT-közösség (leszbikusok, melegek, biszexuálisok és transzszexuálisok) tagjai az egyik mellékutcában találkoztak, hogy felolvassák közleményüket.

Az aktivisták a homofóbia és a gyűlölködés ellen emelték fel szavukat. Egyes beszámolók szerint több százas, más jelentések szerint több ezres tömeg gyűlt össze. "Ne hallgass, kiálts, van homoszexualitás", "szerelem, szerelem, szabadság"- skandálták szivárványszínű zászlókat lengetve. A transzparenseken pedig olyan feliratokat szerepeltek, hogy "a homoszexualitás nem választás kérdése, viszont a homofóbia igen", "nem leszünk normálisak", "ez becsületbeli ügy, ti nem értitek".

Police tear gas gay pride paraders in Istanbul | AFP

Turkish police fire tear gas at gay rights groups and activists who defied authorities to march for the Istanbul pride parade, banned for the fifth year in a row. IMAGES Abonnez-vous à la chaîne de l'AFP, et pensez à activer les notifications http://www.youtube.com/channel/UCckz6n8QccTd6K_xdwKqa0A/?sub_confirmation=1

Az aktivisták közleményükben arra hívták fel a figyelmet, hogy Isztambul tartomány kormányzói hivatala ötödik alkalommal tiltotta be a meleg méltóság menetét. Jogszerűtlennek nevezve az intézkedést rámutattak: a hatóságok idén Isztambul teljes területére vonatkozóan megtiltották az LGBT-közösség felvonulását, és tették ezt arra hivatkozva, hogy az "társadalmilag kétséges csoport". Kiemelték: az LGBT-ellenesség Törökországban már-már állampolitikává vált. Hangsúlyozták, hogy csak annyit kérnek, amennyi egy szociális jogállamtól elvárható. Felszólították a török vezetést, hogy az alkotmány ismerje el a szexuális irányultságot, a szexuális identitást, az LGBT-sek elleni gyilkosságok ne maradjanak büntetlenül, és hogy egyenlő állampolgárként részesülhessenek az oktatás, valamint az egészségügy nyújtotta lehetőségekből. Abban a társadalomban, amelyben nincs egyenlőség, béke sincs - hangoztatták.

Az Evrensel beszámolója szerint a közlemény felolvasása után a rendőrség annak ellenére könnygázzal, gumilövedékkel és pajzsokkal támadt a tömegre, hogy az a rendőri felszólításnak eleget téve, oszlani kezdett. A hatóságok többeket őrizetbe vettek, de a napilap számot nem közölt.

Isztambulban a meleg méltóság menetét hivatalosan először 2016-ban tiltották be, de a rendőrség már az előző évben is fellépett az LGBT-aktivistákkal szemben. A 2015-ös hatósági beavatkozás során sok ember megsérült, és többeket őrizetbe vettek. A török sajtó szerint a kezdetben csak 20-30 fős felvonulások résztvevőinek száma évről évre gyarapodott és 2013-ban már mintegy 100 ezren csatlakoztak a menethez.

Az ideihez hasonlóan a rendőrség tavaly is vízágyúkkal és kordonokkal blokád alá vette az Istiklal környező utcáit. Akkor ugyancsak több százan gyűltek össze a tiltás dacára a közelben, és felolvasták közleményüket. Törökországban nem számít bűncselekménynek a homoszexualitás, mint számos más muzulmán országban, de a homofóbia széles körben elterjedt.

(MTI / AFP)

Szólj hozzá!

Közös listát állít Budapesten és az EP-választáson a DK, az MSZP és a Párbeszéd

A közös EP-lista vezetője Dobrev Klára lesz, a lista első négy helyét a DK kapta.

Az önkormányzat bevonásával fog bármi is történni a szombathelyi Nagyszállóval

A parkoló kérdésben is minden segítséget meg fog adni a városvezetés.

Nyakkitekeréssel fenyegette a kalauzt a szombathelyi vonaton egy férfi

Annak ellenére szállított kerékpárt, hogy azon a járaton a kerékpár szállítása tilos volt.

2027-től új villanyvonatok járnak Szombathely és Budapest között

Az óránkénti 160 kilométeres sebességre képes ötrészes járművek hossza 106,2 méter, az ülőhelyek száma a nyári és téli üléselrendezéstől függően rugalmasan változtatható.

Zöld Bajnok díjat nyert Szombathely

Szombathely minden várakozást felülmúlt.

Győrszentivánon két rákkeltő anyag tekintetében veszélyeztetettség áll fenn

Elkészült a civil légszennyezettség-mérés szakmai értékelése.

Homlok ne hazudj! Erzsi takarodj!

Felirat jelent meg a Haladás Sportkomplexum oldalán.

Magyar Péter: Nem úszhatja meg a maffiaállam feje, Orbán Viktor

Több ezer fő vett részt Magyar Péter budapesti tüntetésén.

Átépítik a szombathelyi Sportliget rendre víz alá kerülő sétányát

A tervezésnél a dozmati víztározó kapacitásában bíztak.

Dézsi: Borkai egy tátongó seb Győr lelkén és testén

Mesterséges intelligenciával szerkesztett videók léteznek csak Dézsi szerint, olyan nem, amivel zsarolni lehetne.

A szombathelyi börtönbe akart drogot csempészni a győri férfi

Mobiltelefonok és adathordozók is voltak a csomagban.

„Magukat kihuzatták” – közzétette a hangfelvételt Magyar Péter

Varga Judit volt igazságügyi miniszter beszél a felvételen arról, hogy fideszes politikusok kihúzatták a nevüket a Völner-Schadl-ügy irataiból.

Zebrán gázolt a szentgotthárdi nő

A balesetben a sértett nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.