fotó: MTI archívum

Politico: Ma komoly dologra számíthat Orbán a Néppárt kongresszusától

Unyatyinszki György
2019. március 20. szerda, 09:01
A Fidesz kizárásáról vagy felfüggesztéséről dönt az EU legnagyobb pártcsaládja.

„Valami komoly dolog fog ma történni" – írja a Politico reggeli hírlevele, amelyben nagy figyelmet fordítanak az Európai Néppárt (EPP) szerdai tanácskozására, ahol a Fidesz tagsága lesz az egyik legfőbb kérdés.

 

Mint ismert, több mint egy tucatnyi tagpárt kezdeményezte a Fidesz kizárását vagy felfüggesztését a legnagyobb európai pártcsaládban, miután a Fidesz-kormány kampányban ment neki az EPP által az Európai Bizottságot jelenleg vezető Jean-Claude Junckernek. A Fidesz pozícióinak az sem kedvez, hogy a magyar jogállamiság romló helyzete állandó témája az eddigi EP-kampánynak, az arról szóló Sargentini-jelentést számos néppárti politikus fogadta el, ezzel utat engedve a magyar kormánnyal szembeni 7-es cikkely szerinti uniós eljárásnak, amely Magyarország szavazati jogának felfüggesztését eredményezheti az EU-ban.

 

A Politico szerint a Fidesznek nem sikerült úgy beállítania a kormányzati kampányt, mintha pusztán kritizálná a főként EPP által vezetett EU-t, hanem a pártcsaládon belül árulásról beszélnek helyette. Orbán számos támogatóját elvesztette, közte Joseph Dault, az EPP-elnökét is.

 

A Néppárt eddig sikeresen tartotta titokban, hogy mire számíthat Orbán, ezzel kétségek között hagyta, azaz próbálták önmérsékletre bírni a magyar kormányfőt a további kampányban. Ez kitűnik egyébként a miniszterelnök március 15-i beszédéből is, ahol ugyan EU-kritikus hangot ütött meg, de tényelegesen nem nevezett meg senkit, hogy szerinte mégis ki, illetve kik ellen akar küzdeni a Fidesz. Ez az önmérséklet a Politico szerint kevés lehet, ugyanis Manfred Weber, az EPP jelenlegi csúcsjelöltje konkrét lépéseket várt Orbántól, hogy normalizlhassa viszonyát a pártcsaláddal, azonban azt szerdáig egyértelműen nem teljesítette (Juncker-ellenes kampány leállítása, CEU működésének biztosítása, bocsánatkérés az EPP-től az eddigiekért).

comments powered by Disqus
Van még itt cikk a témában:
Twitter megosztás Google+ megosztás