A propaganda szerint senkit nem érint az évi 400 túlóra

Unyatyinszki György
2019. január 11. péntek, 07:02
Azt persze nem írják, hogy nem is fog.

Arról ír a pénteki kormánypárti Magyar Idők, hogy "tudomásuk szerint" az elvi lehetősége sincs meg a négyszáz túlóra ledolgoztatására azzal a munkavállalóval, akivel az év első napjaiban nem írattak alá erre vonatkozó szerződést. Ez látványos kijelentésnek tűnik, de arról is szó lehet, hogy a cégek - akár a tiltakozások hatására - még terjesztettek ilyen szerződéseket a munkavállalóik elé, de ettől még sor kerülhet rá, hiszen mindössze az év 11. napját tapossuk.

 

A kormánylap megkérdezte a Liga Szakszervezeteket, akiknek eddigi belső felmérése szerint nem környékezték meg a munkáltatók a dolgozókat, és a többi érdekképviselettől sem érkeztek erre vonatkozó visszajelzések. A kollektív szerződések munkaidőkeretre vonatkozó módosítására sem kaptak jelzést a képviseletek - írják.

 

Mészáros Melinda, a Liga Szakszervezetek elnöke a Magyar Idők megkeresésére megerősítette: munkajogilag nem lehetséges, hogy az év utolsó napjáig 400 órát túlórában ledolgoztassanak azokkal a dolgozókkal, akikkel nem írattak alá szerződésmódosítást. Ez kicsit olyan, mintha a kormánylap rácsodálkozna arra, hogy szerződést kell módosítani, noha ez mindig is így volt.

 

Némileg a fentieket cáfolja az LMP értesülése. Vágó Gábor a héten sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy a Henkel 68 órára emelte a heti munkaidőkeret, azaz lehetnek olyan dolgozók, akik hétköznap 12-12 óra munka után még hétvégén is lenyomhatnak egy 8 órás műszakot.

 

 

Bojkottot hirdet az LMP a rabszolgatörvényt alkalmazó multik ellen

Unyatyinszki György Andy Vajna milliárdos kormánybiztos felesége, Vajna Tímea budapesti fánkozója előtt jelentette Vágó Gábor, az LMP politikusa, hogy bojkottot hirdetnek a NER-rel látványosan együttműködő, a rabszolgatörvényt alkalmazó cégekkel és multikkal szemben.

 

 

A Liga Szakszervezeteknek noha nincs tudomásuk egyelőre változásról, de az kiderült, hogy a dolgozók továbbra sem tartják elfogadhatónak a munka törvénykönyve módosítását, mert attól tartanak, hogy a későbbiekben a munkáltatók már kihasználják a jóval magasabb túlórakeret nyújtotta lehetőséget.

 

Érdemes szem előtt tartani, hogy az egy dolog, hogy egyelőre nem terjedt el a 400 túlóra alkalmazása, de a törvény lehetőséget ad rá. Számos olyan régió van az országban, ahol egyetlen nagyobb foglalkoztató van, az ottani munkavállalók sokkal kiszolgáltatottabbak, mivel a kedvezőtlen változtatás esetén nincs alternatívája a munkahelyváltásra.

comments powered by Disqus
Twitter megosztás Google+ megosztás