fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

Szombathelyt is gyámság alá veszi a Fidesz, alig dönthet nagyobb beruházásairól

Unyatyinszki György
2019. január 8. kedd, 14:03
Ha ősszel ellenzéki többség alakulna, akkor is a Fidesz-kormány oszthatja ki a helyi munkákat.

Csendben, még december 27-én lépett hatályba egy új jogszabály, aminek egy pontja értelmében 2020-tól a kormányhoz vonják az önkormányzatok saját nagyberuházásait - írja a 444. A 700 millió forintot meghaladó projekteket (amihez akár egyetlen forintot is adnak a költségvetésből) a jövőben a Miniszterelnökség alá tartozó ügynökség. a Beruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zrt fogja megvalósítani.

 

Figyelembe véve, hogy kevés önkormányzat képes teljesen egyedül, önerőből 700 milliós vagy drágább beruházást megvalósítani, törvényszerűen a Miniszterelnökség fogja irányítani azokat. A BMSK egyébként megengedheti, hogy a helyi vezetők döntsenek a megvalósításról, de ez inkább elvi lehetőségnek tűnik a portál szerint.

 

Lényegében a BMSK döntheti el, hogy mely cégek végezhetik el a beruházási munkákat, nem a helyi önkormányzatok.

 

Tegyük fel, hogy több városban ősszel sikerrel váltja le az ellenzék a fideszes városvezetést. A jogszabály szerint a legnagyobb beruházásaik forrásait a jövőben a kormány oszthatja, azaz elvileg adott lehet, hogy továbbra is a Mészáros Lőrinc vagy a Fidesz más érdekköre végezze el az építkezéseket.

 

De mi van akkor, ha egy önkormányzat hitelből akarja megoldani a fejlesztéseket, hogy ne a költségvetésből kelljen kérnie? Mivel öt éve a kormány engedélyéhez kötötték az önkormányzati hitelek felvételét, ez is szopó, ugyanis ez is "kormányzati támogatásnak" minősül. Csak azok az önkormányzati beruházások úszhatják meg a BMSK-t, amelyek önerőből rendelkeznek az összeggel. Na, ilyen nem sok van.

 

comments powered by Disqus
Van még itt cikk a témában:
Twitter megosztás Google+ megosztás