fotó: MTI archívum

A kormánylap szerint nem lesz sztrájk jövő szombaton, pedig nem is arról volt szó

Unyatyinszki György
2019. január 8. kedd, 06:46
Hát nem is lehet sztrájkolni rendesen, mert a sztrájktörvény nem engedi.

Különleges cikk jelent meg kedden a Magyar Időkben, amiben megkerestek több szakszervezetet is azzal, hogy mekkora az esélye annak, hogy valóban "sztrájkot" tartanak január 19-én a rabszolgatörvénynek nevezett túlóratörvény miatt. A kormánylap által közölt nyilatkozatok szerint erre nincs esély, amit úgy fogalmaztak meg, hogy "érdeklődés hiányában" maradhat el.

 

Mint ismert, január 5-én 10-15 ezer ember demonstrált a fővárosban is, ahol a szakszervezetek bejelentették, hogy amennyiben Orbán Viktor kormánya nem állít fel öt napon belül tárgyalódelegációt a sztrájktárgyalásokra, illetve ott nem születik a szakszervezetek számára elfogadható megállapodás (lényegében a túlóratörvény visszavonása, de mást is követelnek), akkor jövő szombaton országos figyelmeztető sztrájkot tartanak.

 

Azért fontos kiemelni, hogy ez figyelmeztető sztrájk, mert a kormány korábban úgy alakította át a sztrájktörvényt, ami nagyon lelassítja a sztrájkok megszervezését. A szakszervezetek csak hosszas egyeztetési folyamat után jelenthetnek be törvényes, teljes értékű sztrájkot. Az egyetlen lehetőség, hogy a törvény szerint egy alkalommal figyelmeztető sztrájkot lehet tartani az egyeztetési időszak alatt, ez viszont igen korlátozott, mindössze 2 óráig tarthat, valamint ekkor is meg kell egyezni a munkáltatókkal, hogy a tiltakozók "az elégséges szolgáltatást" biztosítják a munkahelyükön - ez is a munkáltatóknak kedvez, így nem fáj annyira a sztrájk.

 

Nem véletlen, hogy a szakszervezetek a sztrájktörvény módosítását is követelik.

 

Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke a lapnak pont a fentebbi körülmények miatt csak azt mondta, hogy január 19-én szervezett országos megmozdulások csak demonstrációk, félpályás útlezárások, egyéb figyelmeztető akciók lehetnek, ugyanis ilyen rövid idő alatt a munkavállalók körében is nehéz felmérni a sztrájkra való hajlandóságot. Ezen kívül ott van még, hogy meg kellene állapodni az elégséges szolgáltatásokról is, no meg tárgyalni is kell a kormánnyal és a munkáltatókkal. Kordás szerint egyelőre a sztrájk előkészítése tart.

 

Földiák István, a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának (SZEF) elnökének nyilatkozatából a kormánylap azt közölte, hogy tagjaik körében csak a kormánnyal való esetleges eredménytelen tárgyalások esetén kezdődne a felmérés a sztrájkhajlandóságra, a (teljes értékű) sztrájk megszervezése legalább egy hónapot venne igénybe. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a tárgyalást tartanák a célravezető megoldásnak, és ők is abban érdekeltek, hogy a munkabeszüntetést elkerüljék. Mint írtuk, lényegében erre a jelenlegi sztrájktörvény kötelezi a szakszervezeteket, csak így lehet törvényesen sztrájkolni.

 

A lap idézi a Munkástanácsok elnökét, Palkovics Imrét, aki szerint politikai tiltakozás zajlik, a "független" szakszervezetek, munkavállalók ebben viszont nem akarnak részt venni. Palkovics szerint különben is a "gazdasági helyzet" sem indokolja a sztrájkot. Legalábbis a Magyar Idők ezt idézte.

comments powered by Disqus
Twitter megosztás Google+ megosztás