Élő - Pénteken folytatódnak a fővárosi tüntetések

Unyatyinszki György 2018-12-14 17:50:00

Péntek délután folytatódnak a budapesti Kossuth téren a szerda óta tartó tiltakozások, amit a rabszolgatörvényként ismertté vált túlóraszám emelés (400 órára), valamint a kormánypárti befolyású közigazgatási bíróságok botrányos körülmények közötti elfogadása miatt. A tömeg napról napra növekedett eddig, csütörtök este több ezer ember foglalta el a Margit hidat és Kossuth teret, késő estéig is 1000-1500 fős keménymag tüntetett a belvárosban. Péntek a hétvége közeledtével várhatóan még többen jelennek meg, a létrehozott Facebook-események alapján is erre lehet következtetni.

A pénteki demonstrációt Krasznahorkai Emma író, közéleti aktivista szervezte, a felszólalók sorrendje: Szíjártó Imre, hallgató (CEU), Kunhalmi Ágnes (MSZP), Varga Damm Andrea (Jobbik), Tordai Bence (Párbeszéd), Hercegh Mária (Magyar Szakszervezeti Szövetség Nőtagozatának vezetője), Vadai Ágnes (DK), Donáth Anna (Momentum), Schmuck Erzsébet (LMP), és végül maga a szervező mond beszédet.

Szíjártó Imre kiemelte, hogy a rendőrség az elmúlt napokban sok olyan embert is eljárás alá vont, akik nem követek el garázdaságot. Valakit kutyasétáltatás közben fogtak el, de Donáth Annát már azért is földre vitte a rendőrség, mert a kezében tartott egy füstgránátot, ami szintén nem szabálysértés.

Az elmúlt napokban igen aktív Kunhalmi Ágnes a közös fellépésre hívta fel a figyelmet, hogy civilek, szakszervezetek és pártok együtt tudnak erőt mutatni és megálljt parancsolni a hatalomnak.

A tegnap rendőrségi intézkedés alá vont Donáth Anna is azzal kezdte, hogy a rendőrség többségben olyan emberekkel szemben lépet fel, akik nem követtek el törvénysértést. Hangsúlyozta, hogy aki csak teheti, vegyen részt vasárnap a Hősök terére szervezett tüntetésen.

Varga-Damm Andrea szerint azért verődött össze ebben a kérdésben jobbikos, liberális, baloldali, mert együtt próbálják elérni, hogy boldogabb országban lehessen élni. Beszélt arról is, hogy a magyar állampolgárok bére olyan alacsony, ami miatt sokan kénytelenek több állást vállalni, kizsákmányoló gazdaság alakult ki.

A folytatásban az LMP-s Schmuck Erzsébet a kettészakadt országról beszélt, hogy nőnek a társadalmi egyenlőtlenségek, a diákok külföldre mennek, és megyék néptelenednek el hamarosan emiatt. A túlóratörvényt is ezzel magyarázta, hogy a kormány ezzel akarja ellensúlyozni a romló helyzetet. Áder János köztársasági elnök egyelőre nem szentesítette a törvényt, Schmuck arra kéri, hogy ne is tegye.

Herczeg Mária, a Magyar Szakszervezeti Szövetség Nőtagozatának vezetője szerint a Fidesz-KDNP egyeztetés nélkül hozott törvényt a túlóráról. Hozzátette, hogy a dolgozók nem több munkát, hanem nagyobb fizetést szeretnének.

 "A rendszerre kell haragudni, nem a rendőrökre" - mondta a tüntetés végén Krasznahorkai Emma, aki le is zárta a hivatalos részét a bejelentett tüntetésnek,

A tömeg két részre oszlott. Pár százan maradtak a Kossuth téren, a nagyobbik csoport pedig közmegállapodásra lezárta a Margit hidat, majd onnan lassan az Oktogonra mennek a körúton. A cél ismét az, hogy éreztessék a jelenlétüket a városban, hogy minél többen csatlakozzanak.

Fél 8 körül a tüntetők elérték a Deák teret. Ha bevárják a sor végét, akkor az Astoria irányában vonulhatnak tovább, ami egy másik jelentős közlekedési csomópont. Végül a bő ezer fős tüntető tömeg a Magyar Rádió épületéhez vonult. "Menjünk be" - kiabálják többen. Előttük gyorsan felállt rendőrsorfal áll.

A rádiónál végül nem időztek sokáig a tüntetők, onnan visszatértek a Múzeum körútra. A tiltakozások harmadik napja, illetve a csütörtök esti erőt próbáló demonstráció után ma némileg szelídebb a hangulat. A tömegben arról beszélgetnek, hogy ismeretségükben sokan rápihennek a vasárnapi Hősök terére szervezett demonstrációra.

Negyed kilenckor a demonstrálók a Szabadság hídhoz vonultak, onnan közmegegyezésre az Erzsébet híd felé fordultak.

Pécsen is tüntettek ma, pár ezer ember vonult a város főterére:

Szabad Pécs

Szabad Pécs was live.

Nem nagyon volt mivel frissíteni a tudósításunkat, a tömeg keresztülvonult a városon. Az Erzsébet híd után a Kossuth tér felé fordultak, a Szabadság téren haladtak át.

Nem sokkal fél 9 előtt értek vissza a Kossuth térre a vonulók, ahol pár száz ember várta őket. A rendőrök ezúttal nem a főlépcsőn, hanem már méterekkel beljebb a téren felsorakoztak, farkasszemet néznek a tüntetőkkel. Egyelőre a tömegoszlató felszerelés nem került elő. "Menjünk be!" - skandálja a néhány ezer ember.

A rendőrség egyre jobban visszaszorul, már a főlépcső vonalában állnak a készenlétisek, kezükben gázspray. A tömeg néha tárgyakat dob a rendőrökre, akik az elmúlt két éjszakához képest nyugodtabban viselik ezt. Néha narancsot, egy-két petárdát és flakonokat és alkalmanként üveget is dobnak a rendőrökre - utóbb esetében mindig felzúg a "Ne dobáld!" kiáltás.

Elhangzott a rendőrség első felszólítása is, hogy a tüntetők hagyják el a helyszínt. A harmadik után megkezdhetik az oszlatást.

Nem sokkal 10 óra után a rendőrök megunhatták a dobálást és a hátrálást, befújtak a könnygázzal az első sorokba. Később egy férfit, aki látványosan hergelte a rendőröket, megfogták és hátra vitték (láthatóan egy petárdát is bedobott, pontosabban beejtett a rendőrök közé).

Cikkünk folyamatosan frissül.

Tüntetés Szombathelyen!

December 18-án - azaz jövő héten kedden - 18 órára, a szombathelyi Városháza elé szervezett közös demonstrációt az Éljen Szombathely! Egyesület. Fél hattól hirdették meg a gyülekezőt azok számára, akik nem értenek egyet a szerdán elfogadott - köznyelvben csak rabszolgatörvénynek - nevezett munkatörvénykönyvének módosításával.

Szólj hozzá!

Közös listát állít Budapesten és az EP-választáson a DK, az MSZP és a Párbeszéd

A közös EP-lista vezetője Dobrev Klára lesz, a lista első négy helyét a DK kapta.

Az önkormányzat bevonásával fog bármi is történni a szombathelyi Nagyszállóval

A parkoló kérdésben is minden segítséget meg fog adni a városvezetés.

Nyakkitekeréssel fenyegette a kalauzt a szombathelyi vonaton egy férfi

Annak ellenére szállított kerékpárt, hogy azon a járaton a kerékpár szállítása tilos volt.

2027-től új villanyvonatok járnak Szombathely és Budapest között

Az óránkénti 160 kilométeres sebességre képes ötrészes járművek hossza 106,2 méter, az ülőhelyek száma a nyári és téli üléselrendezéstől függően rugalmasan változtatható.

Zöld Bajnok díjat nyert Szombathely

Szombathely minden várakozást felülmúlt.

Győrszentivánon két rákkeltő anyag tekintetében veszélyeztetettség áll fenn

Elkészült a civil légszennyezettség-mérés szakmai értékelése.

Homlok ne hazudj! Erzsi takarodj!

Felirat jelent meg a Haladás Sportkomplexum oldalán.

Magyar Péter: Nem úszhatja meg a maffiaállam feje, Orbán Viktor

Több ezer fő vett részt Magyar Péter budapesti tüntetésén.

Átépítik a szombathelyi Sportliget rendre víz alá kerülő sétányát

A tervezésnél a dozmati víztározó kapacitásában bíztak.

Dézsi: Borkai egy tátongó seb Győr lelkén és testén

Mesterséges intelligenciával szerkesztett videók léteznek csak Dézsi szerint, olyan nem, amivel zsarolni lehetne.

A szombathelyi börtönbe akart drogot csempészni a győri férfi

Mobiltelefonok és adathordozók is voltak a csomagban.

„Magukat kihuzatták” – közzétette a hangfelvételt Magyar Péter

Varga Judit volt igazságügyi miniszter beszél a felvételen arról, hogy fideszes politikusok kihúzatták a nevüket a Völner-Schadl-ügy irataiból.

Zebrán gázolt a szentgotthárdi nő

A balesetben a sértett nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.