fotó: MTI archívum

Feljelentések tömegével és népszavazással menne neki a létrejött fideszes gigamédiának Ujhelyi István

Unyatyinszki György
2018. december 6. csütörtök, 19:01

Minden lehetséges jogi fórumon harcot hirdetett Ujhelyi István európai parlamenti képviselő (MSZP) az ellen, hogy rendeletben "közérdekké" minősítette a teljes fideszes médiabirodalom egybeolvadását Orbán Viktor miniszterelnök - jelentette be a politikus csütörtökön Budapesten. A rendelet alapján a Gazdasági és Versenyhivatal nem vizsgálhatja, hogy megfelel-e a tiszta versenyjogi szabályoknak a több tízmilliárdos tőkéjű, közel 500 médiumot egy irányítás alá vonó médiabirodalom létrejötte.

 

A médiamonstrumot a Közép-Európai Sajtó- és Média Alapítvány, illetve a kormányhű Liszkay Gábor fogja irányítani.

 

Az MSZP szerdán hangsúlyozta, hogy a példátlan fúzió mindenképp szembe ment volna a versenyjoggal, ezért a GVH-nak kötelessége lett volna megakadályozni azt, Orbán rendelete után viszont nem vizsgálódhatnak. Fontos megjegyezni azt is, hogy a Médiatanácsnak van hatásköre a kérdésben, azonban a - főleg kormányzati túlsúlyú tanács - nem vizsgálódik.

 

Ujhelyi szerint az Unió alapszerződését és az alapjogi chartát is sérti a fúzió, ráadásul versenyjogi kérdéseket, amiért az illetékes uniós szervekhez és bírósághoz fog fordulni.

 

„Ne jöjjön nekem egyetlen fideszes politikus sem azzal, hogy a hazámat jelentem fel”

 

- mondta a politikus, aki hangsúlyozta, hogy a magyar állampolgárok érdeke a sokoldalú tájékozódás, amit sért a központi irányítású kormányzati médiamonstrum létrejötte. Magyarországon népszavazást is kezdeményeznek majd a kérdésről.

comments powered by Disqus
Van még itt cikk a témában:
Twitter megosztás Google+ megosztás