Akár nőnek öltözve is Magyarországra szökhetett a törvény elől a bukott macedón ex-miniszterelnök

Unyatyinszki György
2018. november 14. szerda, 13:24

A héten hazánkba szökött két éves letöltendő börtönbüntetése elél Nikola Gruevszki korábbi macedón kormányfő. A populista politikust azért ítélték el két év börtönre, mert egy 600 ezer eurós luxusautó vásárlására kérte fel bizalmasan az akkori macedón belügyminisztert, az autót pedig saját céljaira használta.

 

Gruevszki válsztása, hogy hazánkba szökött abból a szempontból nem véletlen, hogy Orbán Viktor miniszterelnök régi szövetségese. A bukott kormányfőhöz fűződik például a Stop Soros kampány, amit később a Fidesz is átvett.

 

Szökésének körülményei egyelőre tisztázatlanok, ráadásul az erősen botrányszagú ügyet bonyolítja, hogy Gruevszki menedékjogért is folyamodott hazánkban. Ez elvileg azt jelentené:

 

  • nem kaphat menedékjogot, mert a kormány által biztonságos országból, Macedónából érkezett, ráadásul a szintén biztonságossá nyilvánított Szerbián át.
  • elvileg a határon a tranzitzónában kellene kivárnia az elsőfokú döntést, de annyi az eddigi információk alapján már állítható, hogy nem tartózkodik ott
  • Gruevszkinek bevonták az útlevelét vagyis csak illegálisan érkezhetett

 

A macedón média eddig több lehetséges szökési forgatókönyvet felvetett. Ebből a legkülönlegesebb, hogy a volt kormányfő nőnek öltözve jött Magyarországra. A Deutsche Welle macedón kiadása szerint repülővel távozott, de ezt szerdán a macedón belügyminiszter cáfolta. A macedón közszolgálati média viszont arról értesült, hogy Gruevszki már a budapesti Corinthia Hotelben tartózkodik, sőt

 

Orbán Viktor házában is vendégeskedett.

 

Utóbbit szerdán Havasi Bertalan, a kormányfő szóvivője közleményben cáfolta, de a találkozóra vonatkozó cáfolat csak Orbán otthonára vonatkozott.

 

Gruevszki befogadása nagy port kavarna a külpolitikai kapcsolatainkban, ugyanis őt Moszkva pártiságáról, EU- és NATO-ellenességéről is lehetett ismerni. Amenyiben Magyarország nem adja ki a szövetségi rendszeréhez csatlakozni kívánó új macedón kormánynak az elítélt Gruevszkit, az jelenleg beláthatatlan következményekkel járhat.

comments powered by Disqus
Van még itt cikk a témában:
Twitter megosztás Google+ megosztás