Kovács Tamás - MTI

A rák halálozási arányát is meghaladhatják a kórházi fertőzések

Unyatyinszki György
2018. november 14. szerda, 07:56
Hazánkban a halnak meg a legtöbben kezelhető rákbetegségekben az EU-ban, és mivel a kórházi fertőzések aránya is katasztrófa, a szuperbaktériumok erre rátehetnek egy lapáttal.

 Az antibiotikumok nem megfelelő használata miatt kialakuló ellenálló kórokozók néhány évtizeden belül több ember halálát fogják okozni világszerte, mint a rák, hacsak nem történnek hatékony ellenlépések - írta szerdán a Magyar Idők.

 

A kormány propagandalapja az Egészségügyi Világszervezet (WHO) jelentése alapján azt írja, hogy az antibiotikumok felelőtlen alkalmazása hasonló fenyegetést jelent, mint egy halálos megbetegedéseket okozó, nagy járvány kirobbanása. Az Európai Unió területén évente már most is 25 ezer, világszinten pedig mintegy 700 ezer halálesetet okoznak olyan baktériumok, amelyek ellen nincs hatékony antibiotikum.

 

Becslések szerint 2050-re az Európai Unióban évente 400 ezer, világszerte pedig 10 millió halálesetet okoznak majd a kezeléseknek ellenálló baktériumok. Ez lényegében azt is jelenti, hogy 2050-re az antibiotikum-rezisztencia lehet a vezető halálok a világon, amely miatt többen fognak benne meghalni, mint a rákban, amelynél 8,2 milliós éves halálozással számolnak az évszázad közepére - közölte a lap.

 

Magyarországnak ez mit jelent?

 

A kormány lapja - meglehetős jóindulattal - nem nagyon tért ki az ellenálló baktériumok okozta halálesetek változására. Bár a hivatalos szervek szerint a kórházi fertőzésekben elhunytak száma 440 volt tavaly Magyarországon, a fertőzést kapó betegek száma már 15 389 volt. Az RTL Klubnak egy szakértő arról is beszámolt, hogy a kórházak - féltve jó hírüket - nem minden fertőzéses halálesetet jelentenek be.

 

Bár a propagandalap megjegyzi, hogy készült egy állami "intézkedési terv" a fertőzések és a szuperbaktériumok visszaszorítására, ha a kórházi mosdókban még csak szappan sincs, aligha elképzelhető, hogy javulna a helyzet. Az ellenállóbb szuperbaktériumok ellen ráadásul a napjainkban normálisan elvárható higiéniás körülményeknél is többet kellene tenni a kórházakban.

 

Magyarországon egészségügyét egyébként is az elkerülhető halálesetek magas száma jellemzi: minden 10 kezelhető betegből 4 meghal az Eurostat adatai szerint. Ebben kiugró a rákos megbetegedésekben elhunytak száma, a specifikus statisztikákban is a világ élvonalába tartozunk a rákot illetően.

 

Tekintettel arra, hogy a magyar kormány "intézkedési tervének", az egészségügy finanszírozásának együttes hiányosságai milyen képet mutatnak, a szuperbaktériumok várható elterjedése a magyar lakosságot jobban veszélyezteti, mint más európai országokat.

comments powered by Disqus
Twitter megosztás Google+ megosztás