Kétszer drágább a börtön, mintha albérletet fizetne az állam a hajléktalanoknak

Unyatyinszki György
2018. november 12. hétfő, 13:23

Egy elítélt hajléktalan egy hónapos börtönbüntetése 240 ezer forintba kerül a magyar adófizetőknek, miközben egy átlagos budapesti garzonlakás bérleti díja 120 ezer forint - hívta fel a jelenleg hatályos jogszabály ésszerűtlenségére a figyelmet a Magyar Helsinki Bizottság.

 

Magyar Helsinki Bizottság / Hungarian Helsinki Committee

Börtönnel fenyegeti a hajléktalanokat az új törvény. Ez nem csak embertelen, de észszerűtlen is. Egy hajléktalan ember 30 napi elzárásának költsége kb. 240 000 Ft. Egy garzonlakás havi bérleti díja...

 

A jogszabály szerint azokat, akiket többször is azon kapnak, hogy "életvitelszerűen közterületen tartózkodik", azt szabálysértési eljárás keretében börtönbe is kerülhet. Mivel a magyar hajléktalanellátó rendszer rendkívül zsúfolt - főleg a fővárosban -, ezért a kriminalizált hajléktalanok félreeső helyeken, erdősávokban húzzák meg magukat - kikerülve a rendőröket, de így a szociális munkásokat is.

 

Noha az valószínűtlen, hogy az állam minden hajléktalannak albérletet finanszírozzon, az MHB videójából levonható az következtetés is, hogy bizonyára lehetne a hajléktalankérdést bebörtönzés nélkül is kezelni.

comments powered by Disqus
Van még itt cikk a témában:
Twitter megosztás Google+ megosztás