Egy elítélt hajléktalan egy hónapos börtönbüntetése 240 ezer forintba kerül a magyar adófizetőknek, miközben egy átlagos budapesti garzonlakás bérleti díja 120 ezer forint - hívta fel a jelenleg hatályos jogszabály ésszerűtlenségére a figyelmet a Magyar Helsinki Bizottság.

 

Magyar Helsinki Bizottság / Hungarian Helsinki Committee

Börtönnel fenyegeti a hajléktalanokat az új törvény. Ez nem csak embertelen, de észszerűtlen is. Egy hajléktalan ember 30 napi elzárásának költsége kb. 240 000 Ft. Egy garzonlakás havi bérleti díja...

 

A jogszabály szerint azokat, akiket többször is azon kapnak, hogy "életvitelszerűen közterületen tartózkodik", azt szabálysértési eljárás keretében börtönbe is kerülhet. Mivel a magyar hajléktalanellátó rendszer rendkívül zsúfolt - főleg a fővárosban -, ezért a kriminalizált hajléktalanok félreeső helyeken, erdősávokban húzzák meg magukat - kikerülve a rendőröket, de így a szociális munkásokat is.

 

Noha az valószínűtlen, hogy az állam minden hajléktalannak albérletet finanszírozzon, az MHB videójából levonható az következtetés is, hogy bizonyára lehetne a hajléktalankérdést bebörtönzés nélkül is kezelni.

comments powered by Disqus

Csak rajtad múlik, élsz-e a lehetőséggel.

Már azt is tudni, miért.

Nem éppen a jól megszokott Télapó-ruházat.

A hatos lottó nyerőszámai.

Egy 62 éves asszony meghalt, előtte órákon át hiába várt ultrahangra.

Twitter megosztás Google+ megosztás