forrás: MTI archívum

Ha döcögve is, de csak beindult az e-recept egy év alatt

Unyatyinszki György
2018. november 12. hétfő, 12:38

Több mint ötszázmillió egészségügyi adat - e-recept, betegdokumentum, ellátási információ - került fel az elektronikus egészségügyi szolgáltatási térbe (EESZT) az indulás óta eltelt egy évben - közölte hétfőn az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK). A rendszer lényege, hogy minden betegről egy virtuális akta készül, a benne szereplő információkat szükség esetén az orvos, a kórház vagy a patikus lehívhatja, így nincs szükség számos dokumentum hordozására.

 

A legtöbb beteg ebből annyit érzékelhetett, hogy már nem szükséges a gyógyszerekért receptet hordozniuk, a készítményeket a személyazonosság igazolására is kiadják bármely patikában. Az orvosok számára több információ áll rendelkezésre a betegről, látják a más kezelőorvosok által előírt gyógykezeléseket, a felírt és azon belül ki a nem váltott gyógyszereket, a beutalókat, a leleteket; mindez jelentősen javítja a betegellátás minőségét és hatékonyságát. A rendszerrel elkerülhetők a feleslegesen megismételt vizsgálatok, az orvosok sokkal pontosabb képet kapnak betegükről, ami elősegíti a biztosabb diagnózist és a gyorsabb gyógyulást.

 

A rendszer közel sem indult zökkenőmentesen. Az orvosi számítógépparkok sok helyen elavultak a rendszer használatához, az indulás után sok hibával küzdött a rendszer, de az ÁEEK már úgy látja, stabil az EESZT működése: a rendszer indulása, tavaly november 1-je óta a páciensek több mint 176 millió elektronikus receptet váltottak ki, a napi e-recept-beküldések száma egy átlagos hétköznapon meghaladja a 800 ezret. Ezen kívül mintegy 92 millió, a betegellátáshoz kapcsolódó dokumentum (például lelet, ambulánslap, zárójelentés) került be az adatbázisba, és csaknem 10 millió alkalommal kérdeztek le kórtörténeti adatot az EESZT-ből a kezelőorvosok, valamint az eProfil esetében 100 ezernél is több alkalommal küldtek be és kérdeztek le információt.

 

Jelenleg minden fekvőbeteg-ellátó intézmény és gyógyszertár használja a rendszert, a háziorvosok 87 százaléka, a járóbeteg-ellátó intézmények 85 százaléka veszi igénybe napi szinten ezt a felhő alapú technológiát. Az EESZT további fejlesztését is ígérik.

 

via MTI

comments powered by Disqus
Van még itt cikk a témában:
Twitter megosztás Google+ megosztás