ÉLŐ - Ezrek tüntetnek a CEU maradásáért a fővárosban

Farkas Bazsi Unyatyinszki György 2018-10-26 18:17:00

19:14

Négy-ötezer ember gyűlt össze, így saccoljuk. A tüntetésnek vége, a szervezők nem indulnak tovább sehová. Gyuri még elnéz a Kossuth tér felé, ha ott lesz valami, akkor természetesen arról még beszámolunk.

Addig is kösz a figyelmet! 

Egyébként ezt olvastátok már nálunk: 

Egymondatos válaszban rendezte le Rétvári, hogy kapnak-e adómentességet az autista gyereket nevelők

A kormány pár hete ötletként belengette, hogy a három gyermeket vállaló nők mentesülhetnének egész életükre a személyi jövedelemadó (szja) fizetése alól, erről indítanának vitát, illetve az új nemzeti konzultáció részévé is teszik. Az ötlet azonban több kérdést generált, mint amit megoldott volna.

19:09

Vége is a megmozdulásnak. Gyuri azt jelenti a helyszínről, hogy nehéz megsaccolni hányan is gyűltek össze a rendezvény végére. 

November 16-án folytatja a Momentum. 

Nem adjuk a CEU-t! - Második figyelmeztetés

null

 

18:53

Fekete-Győr András következik, a Momentum elnöke. 

 

- A magyar társadalomnak nincs szüksége gondolkodókra, "okoskodókra", az ő ötleteikre. Ők alkothatják meg azt az Európát, ahol egyik nemzeti identutásunkat sem kell feláldozni. Ebben az Orbán-rendszerben nem divat azonban okosnak lenni. Most Széchenyi, Deák és Kossuth is "okoskodó" vagy kirtikus lenne a rendszer szemében - mondja.

Nem érdekli, hogy mi lesz pontosan a magyar-amerikai kapcsolatokkal, vagy ,hogy kirakják-e a Fideszt a Néppártból. Őt az érdekli, hogy a magyar diákok tovább is tanulhassanak.

Orbán fél  a gondolkodóktól. "Orbán fél tőletek!"

Orbán azt akarja, hogy szavazógépek és kussolók legyünk. Hogy maradjunk csak a helyünkön. "Nem érik be a tegnap és a ma bűneivel, a jövőnket is akarják. Ne hagyjuk!" 

"Ne érjük be azzal, amik és ahányan vagyunk. A kormány egy erősödő tömegtől fél" - mondja egyre vehemensen Fekete-Győr. A Momentum az országban viszi szét a hírt, hogy a CEU-val mi történhet, kampányolnak, szórólapokznak majd. Ehhez várja mindenki csatlakozását a párt elnöke.

"December 1-ig van ideje Orbán Viktornak, hogy elvegye a mocskos, korrupt kezét az egyetemről" -mondta, addig van ideje a mozgalomnak tovább duzzadni. Folytatni kell a nyomásgyakorlást. November 16-án a Szabadság téren lesz új tüntetés, ahova a mostaniak közül mindenkit, és elhívott ismerőseiket várják.

18:51

Újabb szónok a színpadon, Gönczi Gergő, leendő Ceus hallgató. Azt mondja, hogy lehet, hogy neki már Bécsbe kell majd járnia. 

"Az oktatás nemzeti ügy, ami egybe kell kovácsolja a nemzetet."

 

- mondja. 

Nagyapja azt mondta neki, ha tanul, akkor lesz jobb az ő és az ország sorsa is. A tudás viszi előre a világot. Nem szabad bezárni egy egyetemet, amit szeretnek a diákok.

"27 év nemzeti kincsét miért szórjuk szét?" Miért nem hallgat az ezer éves államot alapító Szent Istvan intellmeire a kormány?

Ő azt  monjda, hogy nem akar választani a család és a haza, illetve a tanulmányai között. Ha nem tanulunk, sosem leszünk mások, mint feláldozható gyalogok Putyin sakktábláján. Ha a politika betör az egytemre - mondja, akkor ellent kell állni. Jób könyvéből idézve mondja, "eddig jöjj, és ne tovább".

18:40 

Szintén egy volt CEU-s hallgató, Jenei Orsolya a következő szónok. Ő korábban vezette az Amnesty Internationalt is.

Azt mondja, hogy megtanulta, hogy a sokszinű médiából tud tajékozódni, és azt is, hogyan kell segiteni az üldözötteket, nem pedig elvenni értékeiket, elbontani kunyhóikat.

"Csak a gyáva ember fél a kritikától!"

Hangúlyozza, hogy büszkének kellene lenni rá, hogy a CEU milyen minőségi oktatást biztosít.

Azt mondja: "Bár a kormány minden számukra kellemetlen csoportot elhallgattat, de nekünk hinnünk kell, hogy a demokrácia nekünk jár." Hinni kell szerinte abban is, hogy mi itt leszünk, amikor a mostani hatalom már nem lesz.

18:32 

Egy volt CEU-s hallgató, Louis Cano a második felszólaló. Angolul beszél a tömeghez.

"Nem pusztán a CEU, hanem mi és Magyarország fog veszíteni"

- mondja. De a kritikus gondolkodást nem vehetik már el tőlünk.

Azt mondja, demokráciát jött tanulni, pontosabban alkotmányos rendszereket. Épp akkor, amikor a Fidesz belefogott az alkotmányozásba. Hamar megtanulta, hogyan sérül a demokrácia. Noha a választás még szabad,  de a demokrácia  nem pusztán a szavazás, hanem a jog uralma. Ez csorbult most Cano szerint.

Velenzuelai diákként látta már, hogyan veszik el a demokrácia, hogyan veszett el az országa. Azért fog dolgozni, hogy ez itt ne ismetlődjön meg.

 

18:22

Öt szónok lesz - jelentik be a szervezők. 

Berg Dániel, a Momentum elnökségi tagja az első. Angolul és magyarul és köszönti a tömeget. Az egyetem korábbi diákja azt mondja: "Bármit is mond a propaganda,  az emberek értékként tekintenek az egytemre. Egykori kivándorló család tagja Berg, de ő hazaszeretetből jött vissza. A rezsim most politikai okoból túszul ejtette az egyetemet, mert "az az öreg bácsi alapítotra, aki minden rossz okozója szerintük". De a kormány Berg szerint nem egyszerűen Soros és a CEU, hanem a kritikus gondolkodás ellen küzdenek, mert veszélyt jelent számukra a tudást.

"Magyarországon pufimellényesek dirigálnak professzoroknak"

- mondja a szónok. 

Ha a kormány eléri a célját, még inkább luxus lesz a tudás és csak a pártkatonák családtagjai tanulhatnak majd - folytatja. A többiek gyárszalag mellett, vagy külföldön tudnak majd csak boldogulni. "Gyertek velünk, december 1-ig ne hagyjuk, hogy ezt az egyetemet, a mi jövőnket tönkre tegyék". 

18:18 

Egy nappal az egyetem bejelentését követően pénteken 18 órára szervezte meg szolidaritási tüntetését a Momentum. Mint arról beszámoltunk, a Közép-európai Egyetem (CEU) bejelentette, hogy mivel az az információ jutott el hozzájuk, hogy a magyar kormány nem hajlandó megállapodni New York állammal a működésük folytatásáról, ezért december 1-ig várnak, utána megkezdik az amerikai típusú képzéseik Bécsbe költöztetését.

A CEU a világ élvonalába tartozó egyetem, Európa számos országából jöttek Budapestre tanulni hallgatók. Pont a héten kelt híre, hogy az MTA-val nyertek egy nagy összegű támogatást egy hálózatkutatáshoz (a Magyar Távirati Iroda kihagyta a CEU-t az általuk szerkesztett hírből), de egyébként ezer szálon kötődik az egyetem a magyar tudományos élethez is.

Az egyetem vezetése szerint noha a felsőoktatási törvény minden rájuk szabott feltételét teljesítették (még képzést is indítottak New York államban), a kormány nem írja alá a nemzetközi megállapodást, erről az amerikai nagykövetet is tájékoztatták. Enyedi Zsolt, az egyetem rektorhelyettese szerint egyértelműnek tűnik, hogy

az alapítójuk, Soros György személye miatt nem írja alá a szerződést a kormány.

A Momentum Mozgalom szerint a kormány egyszerűen elüldöz egy egyetemet, arra kényszerít fiatalokat, hogy elhagyják az országot.

Szólj hozzá!

Közös listát állít Budapesten és az EP-választáson a DK, az MSZP és a Párbeszéd

A közös EP-lista vezetője Dobrev Klára lesz, a lista első négy helyét a DK kapta.

Az önkormányzat bevonásával fog bármi is történni a szombathelyi Nagyszállóval

A parkoló kérdésben is minden segítséget meg fog adni a városvezetés.

Nyakkitekeréssel fenyegette a kalauzt a szombathelyi vonaton egy férfi

Annak ellenére szállított kerékpárt, hogy azon a járaton a kerékpár szállítása tilos volt.

2027-től új villanyvonatok járnak Szombathely és Budapest között

Az óránkénti 160 kilométeres sebességre képes ötrészes járművek hossza 106,2 méter, az ülőhelyek száma a nyári és téli üléselrendezéstől függően rugalmasan változtatható.

Zöld Bajnok díjat nyert Szombathely

Szombathely minden várakozást felülmúlt.

Győrszentivánon két rákkeltő anyag tekintetében veszélyeztetettség áll fenn

Elkészült a civil légszennyezettség-mérés szakmai értékelése.

Homlok ne hazudj! Erzsi takarodj!

Felirat jelent meg a Haladás Sportkomplexum oldalán.

Magyar Péter: Nem úszhatja meg a maffiaállam feje, Orbán Viktor

Több ezer fő vett részt Magyar Péter budapesti tüntetésén.

Átépítik a szombathelyi Sportliget rendre víz alá kerülő sétányát

A tervezésnél a dozmati víztározó kapacitásában bíztak.

Dézsi: Borkai egy tátongó seb Győr lelkén és testén

Mesterséges intelligenciával szerkesztett videók léteznek csak Dézsi szerint, olyan nem, amivel zsarolni lehetne.

A szombathelyi börtönbe akart drogot csempészni a győri férfi

Mobiltelefonok és adathordozók is voltak a csomagban.

„Magukat kihuzatták” – közzétette a hangfelvételt Magyar Péter

Varga Judit volt igazságügyi miniszter beszél a felvételen arról, hogy fideszes politikusok kihúzatták a nevüket a Völner-Schadl-ügy irataiból.

Zebrán gázolt a szentgotthárdi nő

A balesetben a sértett nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.