Spórolni akartak 250 milliót, ezért romlott le a betegellátás a Honvédkórházban

Unyatyinszki György
2018. október 12. péntek, 09:20
Kiszivárgott dokumentumok szerint száz levélben figyelmeztették a kórház vezetést, hogy baj lesz.

Alig 10 millió forintot kért a sürgősségi osztályon dolgozók béremelésére Zacher Gábor, az osztályon nyár végén felmondó főorvos, valamint további 50 millió forintot kértek az elromlott és elavult orvosi eszközök cseréjére Kun Szabó Istvántól (kiemelt képen), a Honvédkórház parancsnokától - derült ki a hvg.hu birtokába került belső levelekből.

 

"Jelen státuszunkban még a mostani megterhelés is meghaladja az osztály kapacitását, a jelenlegi személyi állomány és a beáramló betegek mennyisége közötti aránytalanság nem ritkán a betegveszélyeztetésről szól"

 

- áll az egyik levélben, amiről biztosan tudott a kórház vezetése a portál szerint. Az orvosok arról is jelentést tettek, hogy a napi 24 órás használat miatt amortizálódtak a műszerek, melyek jó része már tíz éve használatban van. Az ápolók vezetője közel hetven levelet írt a vezetésnek a napi problémákról, de kérése süket füleket talált a parancsnoknál.

 

A levelek alapján úgy tűnik, hogy az összeomlás határát súroló ellátási gondokat megelőzhette volna a kórház vezetése. A portál felhívta a figyelmet arra, hogy egy vidéki kisebb utánpótlás focisuli fejlesztési pénzébe került volna a sürgős problémák enyhítése. A fizetésekre vonatkozóan történtek már megállapodások, az egyszerű béremelésen kívül pótlékokat is kapnak majd a kórház dolgozói.

 

Az eszközpark fejlesztése azonban továbbra is megoldatlan a hvg.hu szerint, néhány olyan eszközt kaptak csak, amit más osztályokon a munkaerőhiány miatt nem használnak.

 

A lehetetlen helyzetről így beszélt egy orvos:

 

"Minden nap úgy lépek be, hogy fél lábbal a börtönben érzem magam, mert ilyen körülmények között csak a szerencsén múlik, hogy ne forduljon elő olyan eset, ami miatt adott esetben le is csukhatnak, de minimum 1-2 évre eltiltanak a szakmámtól. Akkor pedig miből tartom el a gyerekeimet?"

 

fotó: Honvédelmi Minisztérium

Totál véletlen, hogy most van a legtöbb bejelentett orvos Magyarországon

Sosem dolgozott még ennyi orvos Magyarországon, 39 132 jelenleg praktizál jelenleg - hirdette öles betűkkel címlapján múlt hét kedden a Magyar Hírlap, amely a Központi Statisztikai Hivatal adataira hivatkozott.

 

comments powered by Disqus
Van még itt cikk a témában:
Twitter megosztás Google+ megosztás