Múlt hét szerdán bocsátották vitára azt az európai parlamenti javaslatot, amely az uniós országok szén-dioxid kibocsátásának 40 százalékos csökkentését irányozta elő 2030-ig. Ez azzal járt volna, hogy a hagyományos autók gyártása és eladása helyett az elektromos és hibrid autók eladásának 35 százalékos emelésére kötelezték volna az autógyártó tagállamokat.

 

Az ambiciózus javaslat azonban oly mértékű átalakításra kötelezte volna a gyártókat, hogy azonnal megindult az autógyártók lobbizása a tervek felpuhításáért. Az érveik leegyszerűsítve arról szóltak, hogy megtorpant volna a EU gazdasági növekedése, ha ennyire megterhelik az autóipart. A lobbit főleg a német autógyártók, illetve a német kormány támogatta. A német cégeknek kiszolgáltatott kelet-európai államok, köztük Magyarország is felsorakozott a lazítás mellett. Az eredeti javaslat támogatói azzal érveltek, hogy a változtatás egyébként is szükségszerű, az elektromos autók ipara pedig új munkahelyeket teremt.

 

A környezetvédelmi miniszterek tanácsa végül a nyomásnak engedve lazított a kötelezettségeken. A szén-dioxid-kibocsátás csökkentését 35 százalékra mérsékelték (az autógyártók a 20 százalékos csökkentést tartották elfogadhatónak). A módosított javaslat visszakerül az Európai Parlament elé, ahol a vita szerdán folytatódik.

 

via 444

fotó: Nyikos Péter / MTI

 

 

Hullunk, mint a legyek a hőhullámok alatt

Magyarországon a legjelentősebb egészségi kockázatot az extrém hőmérsékleti események jelentik - írja a klímaváltozás hatásait elemtő három magyar kutató a Magyar Tudomány legfrissebb számában. A hőhullámok a legkritikusabb időszakok 16 évnyi kutatás alapján, melyet a legnehezebben a krónikus keringési, anyagcsere, légzőszervi, mentális betegségekben szenvedők, az idősek és a gyermekek vészelnek át.

 

comments powered by Disqus

Mosolygós fotót posztolt.

Már azt is tudni, mikortól fizethetünk vele.

Hétfő reggel dobták ki őket a közmédia épületéből.

Délután hat órára várják az embereket.

Szerintük képviselői jog túlterjeszkedése történt.

...áh, inkább mutatjuk.

Ezt szeretnék beolvasni a képviselők a tévében, vagy a rádióban.

Egy játékost kiszavaztak a Való Világ nézői.

Fergeteges produkciót nyom le, közben Szél Bernadett is újra élőben nyomja.

Nem veszik jól, hogy az ellenzéki képviselők nem olvashatják be a követeléseiket.

A székház belső szabályzata alapján nem kamerázhatnának belülről.

Az MTVA székházához igyekeznek.

A hatos lottó eheti nyerőszámai.

Csak gyalog tudták megközelíteni a gyermekeket.

A magyarok számára véget ért a rövid pályás úszó-világbajnokság.

Több mint 1 millió családhoz érkezik korábban a támogatás.

Twitter megosztás Google+ megosztás