Fotó: Ugytudjuk.hu

Egy hete írtunk róla, hogy meglehetősen érdekesre sikeredett a szokásos szombathelyi közgyűlés előtti Jogi és Társadalmi Bizottság ülése. Ezen az ülésen tárgyalták ugyanis többek között a Weöres Sándor Színház három éves működését is, aminek kapcsán a bizottság elnöke Dr. Takátsné Dr. Tenki Mária két dolgot jegyzett meg. 


Miért játszott többet a színház a fenntartói támogatási szerződésben szereplő keretelőadásnál 40%-kal többet?

 

Valamint azt kérte, hogy a színházi repertoáron szerepeljenek klasszikus magyar darabok is.

 

Ez utóbbi azért is volt érdekes, mert Jordán Tamás igazgató hiába kérdezte, hogy milyen műveket és szerzőket ítél meg az elnök klasszikusnak, választ erre nem kapott. 

 

Az Átlátszó viszont kapott Takátsnétől akkor, amikor azt kérdezték, hogy miért volt kérdés számára, hogy miért teljesített túl a színház. A politikus azt mondta, hogy ő azért érdeklődött a túlteljesítés miatt, mert azt akarta megtudni, hogy a következő ciklusban kell-e módosítania az önkormányzatnak a keret-megállapodásban foglalt előadás-számokon, hiszen a színház most, saját szándékából túlteljesítette azt. Végül azonban mégsem emeltek a színházkvótán, az önkormányzat ugyanazoknál a kötelezően előírt előadás számoknál maradt, mint korábban. 


Arra a kérdésre pedig, hogy miért tartotta fontosnak megjegyezni, hogy klasszikus darabokat is szeretne a színpadon, a politikus azt mondta, hogy a színházzal kötött megállapodásban az szerepel, hogy a repertoáron többek között kortárs és klasszikus magyar darabokat is tartanak. Kérése arra vonatkozott, hogy ez a továbbiakban se változzon. 

 

A bizottságnak azonban nincs ehhez jogköre. Sőt, a 2008-as  XCIX . törvény 3. §-ának 5. pontja ugyanis így fogalmaz:

 

Az előadó-művészeti szervezet művészeti tevékenysége - törvényben meghatározott, illetve az általa vállalt mértéken túl - nem korlátozható. Az állami vagy önkormányzati fenntartó az előadó-művészeti szervezetet művészeti évadterv benyújtására nem kötelezheti, annak előzetes minősítésére, elfogadására, továbbá fenntartói feladatainak ellátása körében az előadó-művészeti szervezet működésével összefüggésben művészeti, esztétikai elvárások érvényesítésére nem jogosult.

 

Vagyis hiába akar nyomást gyakorolni a politika a színhára, semmiféle beleszólási joga nincsen arra vonatkozóan, hogy a színészek milyen darabot játszanak. 
 

comments powered by Disqus

Budai Gyula ma reggel a Mokkában maga mesélte el, micsoda komoly volt a helyzet. 

Isten éltesse Joli nénit!

Két autóst csíptek el a rendőrök.

Milyen érdekes, hogy a szerdai “rabszolgatörvény” megszavazása után dobták le a nyugdíjemelés bombát.

Sál, sapka, szánkó, hólapát. 

Meg is jutalmazták őket a kemény munkáért.

Anarchiába hajló, eszetlen rendbontás történt szerdán az Országgyűlésben és a Parlament előtti téren - mondta Kövér László, az Országgyűlés elnöke.

A miniszter szerint szerdán kilenc rendőr sérült meg a demonstárció alatt.

A meggyilkolt papot idén májusban avatták boldoggá.

A Momentum Mozgalom szombathelyi szervezeti elnökének véleménye a rabszolgatörvény elfogadásáról.

Már csigaforgatónk és pásztorgémünk is van.

Az egyik idős asszony súlyosan megsérült.

Kövér László házelnök nagy büntetést ígért, de nem tudja teljesíteni.

Három jármű ütközött össze.

A vétkes kirepült az autójából, a vétlen autóban hárman is megsérültek.

A PornHub összeszedte, hogy milyen pornót néztek idén a legtöbbet.

Ezért túlóráztak kicsit a parlament előtt.

Twitter megosztás Google+ megosztás