Unyatyinszki György
2018. szeptember 30. vasárnap, 18:47

Ma húsz éve, hogy a Postabank vezetősége egy rendkívüli értekezleten tájékoztatta a tulajdonában álló Kurír szerkesztőségét, hogy eladták a lapot. A politikai bulvárlap vásárlója a konkurens Blikket kiadója volt, ami azonnali hatállyal megszüntette a lapot. A rendszerváltás utáni sajtótörténet egyik első, utólag is láthatóan politikai okokkal megszüntetett lapja lett a Kurír.

 

A lapot lehet tekinteni az Orbán-kormányok első áldozataként is – legalábbis így anekdotázik a nem túl fényes évfordulón a lap egykori főszerkesztője, Szűcs Gábor a Mércén. Emlékezésében Szűcs kiemeli, hogy a Kurír stílusa bosszantotta a mindenkori hatalmat, a lap Mikszáth-i értelemben ellenzéki, kritikus volt. Lehetett szeretni vagy nem szeretni, de a lap bedöntésének módszere némileg más megvilágításba kerül a jelenlegi sajtóviszonyokban.

 

A nyolc és fél évet élt lap sorsa néhány hónappal a választások után pecsételődött, mikor a Postabank azzal indokolta a lap eladását, hogy ezzel "megtisztítják profilját". Ennek az volt az előzménye, hogy a résztulajdonos állam a bank teljes irányítását akarta átvenni a kormány óhaja szerint, így leválthatták volna az állami terjeszkedésnek ellenálló Princz Gábor vezérigazgatót is. Az egyik kisebbségi tulajdonos Reálbankra nyomást gyakoroltak a bankfelügyeleten keresztül, amely "váratlanul" eladta tulajdonrészét az államnak, így az érdemben a kormány irányítása alá került. A kialakuló Postabank-ügyre nem térnék ki. A Postabank, illetve Princz holdingja olyan rendszerváltozás után, gazdaságilag megrogyó lapokat tartott fenn, mint a Magyar Nemzet. A Kurír Szűcs szerint a kritikára adott bosszú áldozatává vált, ugyanakkor ebben az időszakban a Fidesz elkezdte megerősíteni saját médiáját.

comments powered by Disqus

Van pályafűtés, de gondot okoz, hogy traktorral nem lehet a gyepre hajtani.

Van pályafűtés, de gondot okoz, hogy traktorral nem lehet a gyepre hajtani.

Kigyulladt egy családi ház.

És a szél még az útra is hordhatja.

Árokba borult egy autó Gersekarát és Vasvár között.

Két mentős, egy mentőautó, rengeteg karácsonyi dal.

Előtte 15 percig várt, hogy sorra kerüljön.

Az Európa Tanács emberi jogi biztosa pénteken szólította fel a köztársasági elnököt, hogy ne írja alá.

Budai Gyula ma reggel a Mokkában maga mesélte el, micsoda komoly volt a helyzet. 

Isten éltesse Joli nénit!

Két autóst csíptek el a rendőrök.

Milyen érdekes, hogy a szerdai “rabszolgatörvény” megszavazása után dobták le a nyugdíjemelés bombát.

Sál, sapka, szánkó, hólapát. 

Meg is jutalmazták őket a kemény munkáért.

Anarchiába hajló, eszetlen rendbontás történt szerdán az Országgyűlésben és a Parlament előtti téren - mondta Kövér László, az Országgyűlés elnöke.

Twitter megosztás Google+ megosztás