A fél országnak fogalma sincs Orbán luxusrepüléseiről

Unyatyinszki György
2018. szeptember 30. vasárnap, 09:09

A lakosság fele nem hallott arról, hogy Orbán Viktor miniszterelnök több millió forint értékű ajándékot fogadott el, amikor egy Bombardier Global 6000 magánrepülővel utazott labdarúgó mérkőzésekre az idén, amit Garancsi István milliárdos vállalkozó fizetett – derült ki a Pulzus közvélemény-kutató felméréséből, amit a Vasárnapi Hírek és a Népszava számára készült.

 

A főbb megállapítások:

 

  • a 18-49 év közötti korosztály 51 százaléka nem hallott Orbán repülőútjáról
  • 46 százalék hallott róla
  • 3 százalék nem tudja, illetve nem válaszolt a kérdésre

 

Érdekessége a felmérésnek, hogy akik értesültek a luxusutakról, azok 81 százaléka szerint a miniszterelnök korrupciót követett el, hogy elfogadta egy olyan vállalkozó ajándékát, aki sorra nyeri a milliárdos állami közbeszerzéseket. A válaszadók 9 százaléka gondolta úgy, hogy a történtek nem számítanak korrupciónak.

 

Szokatlan eljárás egy felmérésben, de rögzítették azt is, hogy akik csak a kérdezőbiztosoktól értesültek az ügyről, azok hogyan ítélték meg az ügyet. A válaszadók 52 százaléka szerint korrupciós ügyről lehet szó, 32 százalék nem tudta eldönteni, 16 százalék szerint nem korrupció, ami történt. Fontos kiemelni, hogy utóbbi adatokat óvatosabban kell kezelni, mert nem ismert, hogy az ügyet addig nem ismerők milyen információt kaptak a kérdezőbiztostól a válaszadás előtt.

 

Tekintettel arra, hogy a lakossága fele lényegében csak a Fidesz-kormány és érdekköre által uralt médiából tájékozódik, ahol alig jelent meg valami az ügyről, talán nem meglepő az eredmény. Például az Origo és a Ripost is úgy írt a témában, hogy keményen beleszálltak az ügyet feltáró Átlátszó munkatársaiba (kommunistázás pl.), leírták, hogy a korábbi szocialista kormányok alatt milyen magánutakra mentek az állami tisztviselők, de

egyetlen szót sem írtak arról, hogy tulajdonképpen Orbán Viktor luxusútjáról van szó és arra reagálnak.

 

fotó: Garancsi István és Orbán Viktor meccset néz (Czeglédi Zsolt / MTI)

Luxus-gate: Egy szintre került Orbán a Gyurcsány-kormánnyal

Akik egy kicsit is képesek az összetettebb gondolkodásra, azoknak feltűnhetett, hogy az erősen kormánypártinak nevezhető Ripost a héten bár látszatra védelmébe vette, mégis akaratlanul is komoly kritikát fogalmazott meg Orbán Viktorral szemben, mert a miniszterelnök magánrepülőn utazgatott Európában. Az utakat ajándékként fogadta el a hozzá közelálló, hatalmas állami megrendeléseket elnyerő Garancsi István vállalkozótól.

 

comments powered by Disqus
Van még itt cikk a témában:
Twitter megosztás Google+ megosztás