fotó: MTI archívum

Szenátorok szóltak a budapesti amerikai nagykövetnek, hogy jó lenne megvédenie a CEU-t

Unyatyinszki György
2018. szeptember 13. csütörtök, 14:21

Az Egyesült Államok Képviselőházának és Szenátusának 22 tagja levelet küldött az Egyesült Államok magyarországi nagykövetének, David Cornsteinnek, hogy kifejezze, a Közép-európai Egyetem (CEU) Budapesten maradása erős kétpárti (demokrata és republikánus) támogatást élvez – hívta fel rá a figyelmet a CEU közleménye. A szenátorok hozzáteszik, hogy a CEU esetleges bezárása megítélésük szerint a magyar-amerikai kapcsolatok rovására mehet. Arra kérték Cornsteint, hogy tegyen meg mindent azért, hogy szeptember végéig megegyezés szülessen az egyetem működéséről.

 

Az amerikai nagykövet épp a héten tárgyalt a kormánnyal, amelyet követően úgy nyilatkozott, hogy bizonyos benne, hogy a CEU a következő években is működhet Budapesten. Ugyanakkor pár napra rá az Európai Parlamentben a Sargentini-jelentésről szóló vitán Orbán Viktor miniszterelnök egyetlen engedményt sem próbált tenni az országgal szembeni eljárás elhárítása érdekében. Az egyik kifogásolt pontja a jelentésnek épp a CEU helyzete volt.

 

Az egyetem noha már állítása szerint minden új törvényi követelménynek megfelel, például az Egyesült Államokban is működtet képzést, mégsem írja alá a magyar kormány az egyetem hosszútávú működését biztosító nemzetközi szerződést New York állammal, ahol az egyetem székhelye van.

comments powered by Disqus
Van még itt cikk a témában:
Twitter megosztás Google+ megosztás