Öttusa aranyra ébredtünk

Unyatyinszki György
2018. szeptember 13. csütörtök, 06:56

Aranyérmet nyert a Földházi Zsófia, Kovács Sarolta, Alekszejev Tamara összeállítású csapat a mexikóvárosi öttusa-világbajnokság női hagyományos versenyében.

 

A körvívást már kedden lebonyolították, akkor a magyarok közül Kovács, a 2016-os év egyéni világbajnoka szerepelt a legjobban, 24 ellenfelét legyőzte és 11-től kapott ki, ezzel a francia Marie Oteiza mögött a második helyen állt.

 

Kovács Sarolta szerdán a 200 méteres úszásban tovább javított a helyezésén, 2:09.81 perccel ismét második lett, de ezúttal a 2017-es vb-győztes orosz Gulnaz Gubajdullina mögött, így összesítésben az élre állt. A lovaspályán egy akadályt levert, s mivel az idei, székesfehérvári Európa-bajnokságon győztes Oteiza nem hibázott, megint a francia került az élre. A négy lövészettel megszakított 3200 méteres futásnak Kovács az éllovas után öt másodperccel másodikként vághatott neki, ekkor már lehetett bízni a nagyszerű eredményben, ugyanis társai is a mezőny elejéhez kapaszkodtak fel.

 

A tavaly ezüstérmes Földházi gyengébb számában, a vívásban is jól szerepelt, az úszás után már a nyolcadik helyre lépett előre két szám alapján, míg Alekszejev 2:21.23-mal 21. volt a medencében, így a lovaglást a 20. pozícióból várhatta. A lovaglásban mindkettejüknek két verőhibája volt, így a kombinált számot Földházi nyolcadikként, Alekszejev pedig a 18. helyről kezdhette meg.

 

A lövészetes futásban nagyot változott az élcsoport sorrendje. Oteiza és Kovács jó darabig együtt haladt az élen, de az igazán jó futók, köztük Földházi hátulról fokozatosan zárkóztak fel. A győzelmet a 12.-ként rajtoló Anasztaszija Prokopenko szerezte meg, a második helyen a hatodikként startoló német Annika Schleu ért célba, a bronzérmet pedig Oteiza harcolta ki. A végére nagyon elfáradó Kovács hatodik lett, Földházi viszont a negyedik helyig fel tudott zárkózni és hozzá hasonlóan négy helyet javított rajtpozícióján Alekszejev is.

 

"Önmagáért beszél az, hogy sorozatban harmadszor világbajnokok tudtak lenni a lányok" - értékelte az összetett eredményt az MTI-nek a szövetségi kapitány, Kállai Ákos. Hozzátette, hogy a csapat győzelmének nagyon örül, de az "egyik szeme sír", mert ha Sarolta csak annyival marad el a csapattársaitól a kombinált számban, amennyivel szokott, olyan 15-20 másodperccel, akkor most ő a világbajnok.

comments powered by Disqus
Van még itt cikk a témában:
Twitter megosztás Google+ megosztás