fotó: MTI archívum

Idén is brutálisan drágultak az új építésű lakások

Unyatyinszki György
2018. szeptember 13. csütörtök, 07:16

Nem lehet már 200 ezer forint alatti négyzetméterár alatt építkezni, miután idén is csaknem nyolc százalékkal drágultak a lakásépítés fajlagos költségei tavalyi évhez képest – derült ki a friss Lakásstatisztikai évkönyv adataiból. Családi házat Budapesten, társasházi lakásokat Fejér megyében volt a legdrágább építeni – írta az adatok alapján a Magyar Idők.

 

Az átlagos építkezés rendre elhúzódik, további árnövekedésre számíthat, aki belevág.

 

Az átlagos kivitelezési idő hosszú, a családi házak építése átlagosan majdnem két évet vesz igénybe.

 

Országos átlagban nettó 229 ezer forintos négyzetméteráron épültek tavaly a családi házak, a társasházi lakások fajlagos építési költsége 237 ezer forintot tett ki.

 

A megszokottak szerint továbbra is Budapesten a legdrágább családi házat építeni, ahol 268 ezer forint volt a tavaly jellemző fajlagos ár. Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 243 ezer forintos négyzetméteráron lehetett építkezni, a családi házas építkezés egyik célterületének számító Pest megyében pedig 218 ezer forint volt az átlagos költség.

 

A legolcsóbban Somogy megyében jött ki egy egylakásos ház, ám a 212 ezer forintos négyzetméterár megtévesztő lehet, mert a Balaton partján ennél vélhetően lényegesen drágább építkezni, mint a megye délebbi területein.

comments powered by Disqus
Van még itt cikk a témában:
Twitter megosztás Google+ megosztás