MTI Fotó: Beliczay László

Totál véletlen, hogy most van a legtöbb bejelentett orvos Magyarországon

Unyatyinszki György
2018. szeptember 11. kedd, 11:29
A kormánymédia ünnepelt, de korai az öröm.

Sosem dolgozott még ennyi orvos Magyarországon, 39 132 jelenleg praktizál jelenleg – hirdette öles betűkkel címlapján múlt hét kedden a Magyar Hírlap, amely a Központi Statisztikai Hivatal adataira hivatkozott.

 

Az egyszerű állampolgárban is felötlik a kérdés, hogy

  • miközben 341 betöltetlen háziorvosi körzet van az országban – talán épp az önében –;
  • a Honvédkórház az ellátási minimumok 60 százalékát tudja csak teljesíteni a hiányzó orvosok miatt  a szintén távozó Zacher Gábor szerint;
  • ha némileg lassult is, de folyamatos az orvoselvándorlás és aneszteziológust csak lasszóval lehet fogni;
  • mikor hónapos várólisták vannak a rutinbeavatkozásoknál is;
  • évente nem végez annyi orvos (nagyjából ezren), mint amennyi a 2016-2017 közötti növekmény (1534-gyel magasabb)

akkor itt valami nem stimmel.

 

Az ellentmondásról egy rövid kitérő: Vajda Mihály filozófus egy interjúban azzal indokolta, hogy miért kezdte kritikával illetni a kommunista hatalmat 1951-ben (bár maga is támogatta addig) és kérdéseket feltenni, mert a propaganda teleharsogta az országot:

„Azt már nem értettem, hogy miért kell azt hazudni, hogy egyre jobb a helyzet, és egyre nő az életszínvonal, amikor szemmel láthatólag egyre rosszabb minden, az életszínvonal pedig csökken.”

 

Az ellentmondást kutatva megkerestem hát a KSH-t, ám  a hivatal nem végez saját adatgyűjtést a dolgozó orvosok létszámáról, helyette többek között az ÁNTSZ és az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) adatait kéri be – ezért utóbbiakat is kérdeztem a módszertanukról, illetve a számok emelkedésének magyarázatáról.

 

Sajnos csak a KSH – egyébként kimerítő – válasza érkezett be egy hét alatt. A hivatal kiemelte, hogy minden orvosnak és fogorvosnak nyilvántartásba kell felvetetnie magát, amikor praktizálni kezd. Ezt az ÁEEK vezeti és a nyilvántartás öt évre tekinti aktívnak az orvost. Minden ötödik év végéig az orvosoknak továbbképzéseket kell letenniük, ezzel lehet megújítani a nyilvántartást.

 

Megítélésük szerint egyszerűen pont egy olyan ciklus kezdődött el, amikor több orvosnak egyszerre kell megújítania magát a nyilvántartásban.

 

Hozzátartozik az is, hogy a hazánkban nem aktívak is sokáig benne maradnak a nyilvántartásban. Mint kiderült, a nyugdíjba vonuló és az elhunyt orvosok, illetve a külföldre vándoroltak is aktívként vannak nyilvántartva mindaddig, míg az ötéves ciklusuk le nem jár. Akár olyan is előfordulhat, hogy valaki több mint négy évig aktív, pedig már régen nem dolgozik Magyarországon orvosként.

 

Egy, a statisztikákra rálátó forrásunk szerint az is fontos, hogy a külföldi orvosok közül akik tehetik, hazajárnak letenni a szükséges vizsgáikat és megújítani a nyilvántartásukat arra az esetre, ha mégis visszatérnének.

 

Részletesebb képet csak az ÁNTSZ és az ÁEEK válaszai alapján tudnánk festeni, de az már a KSH válasza és a forrásaink alapján is kijelenthetó, hogy erősen túlzó az a hurráoptimizmus, amit a Magyar Hírlap próbált sugározni.

comments powered by Disqus
Twitter megosztás Google+ megosztás