Törvénytelen, mégis kizárják a családos albérlőket a hirdetésekben

Unyatyinszki György 2018-08-23 07:35:00
A tulajdonosok szerint nagyobb kockázatot jelent családosnak kiadni egy lakást, ezért előre kizárják őket a hirdetésben.

Naponta százszámra jelennek meg az országban albérlethirdetések, jellemzően nyár végén pezseg a legjobban az albérletpiac. Törvényszerű lenne, hogy a tapasztalható hatalmas kínálatban mindenki a számára megfelelő albérlethez jut, azonban potenciális albérlők egy csoportja jelentős hátrányban vannak: a családosok. A hatályos jogszabályok és a hatósági gyakorlat azonban azt mutatja, hogy a családosok hirdetésbeli kizárása jogellenes.

„Két külön hálószobás teljesen berendezett lakás kiadó. Két különálló szoba mindkettő szoba franciaággyal. Csak hosszútávra nem dohányzó GYEREK és ÁLLAT NÉLKÜLI lakók részére”

– szól egy tipikus hirdetés egy albérletek kiadására specializálódott Facebook-csoportban. Eközben tucatszámra találhatók olyan albérletkereső hirdetések, ahol először csak érdeklődnek családosok, ám néhány hét elteltével már „SOS” hirdetéssel jelentkeznek ugyanazok a szülők. Kutatásomhoz hozzájárult, hogy a problémát körüljárandó feltettem a kérdést a hirdetőknek és az albérlőknek a csoportban, hogy szerintük miért jogos, vagy miért nem jogos kizárni a családosokat a hirdetésekben. A poszt jelen pillanatban 421 hozzászólásnál jár, számos vélemény megjelent.

A tulajdonosok az alábbiakkal indokolták a családosok kizárását:

  • A családosok az átlagosnál nagyobb állagromlást idézhetnek elő a bérelt ingatlanban.
  • A gyerekek miatt nehéz kitenni azokat az albérlőket, akik nem fizetnek, mert a hatóságok csak alapos és elhúzódó vizsgálat után hagyhatják jóvá a kilakoltatást.
  • Általános vélekedés, hogy „azt engedek a tulajdonomba, akit akarok”, legyen az nő vagy férfi, családos vagy egyedülálló, cigány származású, színes bőrű.

A családos bérlők illetve albérletkeresők az alábbi tapasztalatokról számoltak be:

  • A hirdetések fele, de (hirdetési felülettől függően) legalább harmada kizárja a családosokat, őket nem is érdemes hívniuk, így máris szűkebb lehetőségeik vannak.
  • Ha nem is szerepel kritériumként, hogy családosok nem jelentkezhetnek, az első egyeztetések után a tulajdonos sok esetben jelzi, hogy számukra nem adja ki a lakást. A pontos indokot ritkán közlik a tulajdonosok, általában a szimpátiára hivatkoznak.
  • Ha igazolni is tudják, hogy megfelelő jövedelemmel rendelkeznek, illetve magasabb kaució fizetését is vállalják, akkor is jellemző a visszautasítást

Összefoglalva, a tulajdonosok nagyobb kockázatként tekintenek a családos albérlőkre. Hogy ez a sztereotípia kialakulhatott, annak számos társadalmi és szociálpolitikai oka lehet, ennek részletezése jelenleg nem témája e cikknek. Elgondolkodtató azonban, hogy a "családbarát kormányzás” valamint a „Családok Évéről” szóló kormányzati kommunikáció elégtelen volt arra, hogy a társadalom ne anyagilag kockázatos állapotnak tekintse a gyerekvállalást.

Hogy diszkriminációnak számít-e a családosok kizárása a hirdetésekből, abban az egyenlő bánásmódról szóló jogszabályok, illetve az azokat alkalmazó Egyenlő Bánásmód Hatóság (EBH) határozatai mérvadóak. Lapunk kérdéseire az EBH azt a választ adta, hogy

magáningatlan kiadására ugyanazok a diszkrimináció tilalmára vonatkozó jogszabályok érvényesek, mintha egy önkormányzat adná ki a köztulajdonban lévő lakást. Azaz a bérbeadó nem szabhat olyan kizáró hirdetési feltételeket, amelyek valakinek a származására vagy a családi állapotára, illetve a gyerekei számára vonatkozik.

A már említett Facebook bejegyzés körüli vitában visszatérő félreértés volt, hogy az állam ezek szerint megmondja, hogy kit kell felvennie a tulajdonosoknak bérlőnek. Nincs erről szó, csak arra vonatkoznak jogszabályok, hogy mi alapján nem zárható ki egy-egy társadalmi csoport.

Ettől függetlenül a tulajdonosnak számos mérlegelési szempontjai lehetnek, ugyanúgy meggyőződhet valakinek a fizetőképességéről, sőt szubjektív bírálati szempontok is érvényesülhetnek.

Az EBH oldalán fellelhető határozatok csak kis számban születtek ingatlan vagy szolgáltatás bérlése kapcsán. A lapunknak nyilatkozó szülők arról számoltak be, hogy egyrészt nem is tudtak az EBH-hoz fordulás lehetőségéről, illetve a hosszú hatósági folyamat végét nem áll módjukban kivárni, fontosabb, hogy megfelelő albérletet találjanak. Az EBH jelezte, hogy a hirdetés szövegének mellékelése, a családi helyzetet igazoló dokumentumok benyújtása szükséges a hatósági vizsgálat megindításához. A határozatokban megismert gyakorlat szerint elsősorban a hirdetőt eltiltják a további jogsértésektől, súlyosabb esetekben akár bírság is kiszabható.

Szólj hozzá!

Az idén sem fizet osztalékot a Rába

Győri ingatlanok érétkesítéséről is döntött a cég.

Azzal fenyegette a sárvári gyámügyest a nő, hogy megöli

„Na te büdös k***a, ha te ezt megtetted, akkor nem fogok veled szépen beszélni!”

Tizenkét gyanúsítottja van már annak az ügynek, amiben letartóztatták a volt győri rendőrkapitányt

A volt kapitányon kívül egy másik gyanúsítottat is fogva tartanak, aki szintén fontos és magas rangú, nyugalmazott rendőr.

Szúnyogok: Győrben kiterjedt biológiai gyérítés egyelőre nem szükséges

A Győr-Szol Zrt. már megtette az előkészületeket a szúnyoggyérítési munkálatok megkezdéséhez.

Legyen egy szuper okosóra a legújabb kiegészítőd

Gondoltál már arra, hogy beszerezz egy páratlan okosórát? Ha eddig halogattad a döntést, akkor ezt most tekintsd egy jelnek és üdvözölj a gyűjteményedben egy efféle újdonságot. Nemcsak dekoratív kiegészítő, hanem számtalan előnnyel is bír.

Quentin Tarantino mégsem filmkritikusról forgatja utolsó filmjét

A rendező várhatóan tizedik filmje elkészítése után is folytatja a kreatív munkát. Korábban többször célzott rá, hogy minisorozatok és színdarabok rendezése is érdekli.

A performance marketing jelentősége a vállalkozások életében

Minden vállalkozás számára alapvető fontosságú, hogy folyamatosan, méghozzá profitábilisan termeljen új ügyfeleket, vásárlókat. A performance marketing elengedhetetlen a sikerhez, egy laikus számára azonban rengeteg nehézséget okozhat a fizetett hirdetések nyereséges menedzselése, éppen ezért sok esetben a legjobb döntés szakértőket segítségül hívni.

Ütötte, rúgta ismerősét egy körmendi férfi

Még a mobilját is földhöz vágta.

Milyen tényezőket vegyünk figyelembe, ha bútorkárpitot választunk?

A különféle anyagokkal bevont, párnázott bútorok esetében a kárpit színe, textúrája meghatározó jelentőségű az enteriőr stílusa, valamint a tartósság és a tisztíthatóság szempontjából, ezért a választásnál körültekintőnek kell lenni.

Azonnali hatállyal rúgta ki a Vas Népe az újságíróját, miután bejelentette, hogy civilként elindul képviselőnek

Tóth Judit Körmenden szerezne mandátumot. Frissítve a Vas Népe közleményével!

Sulyok Tamás jáki látogatása miatt komoly biztonsági intézkedésekre lehet számítani

A vasárnapi avatón ingyen lehet megtekinteni a templomot és templomkertet is.

Egy győzelemre az elődöntőtől a Falco

Lemosták a Honvédet a pályáról

Már a bíróságon is kamuzik Mirkóczki Ádám, Eger polgármestere

Nem csak adatokat nem adna ki, hanem tényleg nem ad ki.