"Sárvár erkölcsi kötelessége Kiss Sándor elismerése, aki közel 25 évig volt a város tanácselnöke”

Fehér Buda 2019-04-29 18:45:00
Az egykori tanácselnök idén tölti be a 90. életévét, három sárvári képviselő kezdeményezte az elismerését.

Kiss Sándor 1989-ben vonult nyugdíjba, előtte közel 25 évig volt Sárvár tanácselnöke. Ezalatt az idő alatt rengeteget tett a városért, ekkor épült ki például a sárvári gyógyfürdő akkori elődje is. Kiss Sándor idén tölti be a 90. életévét, éppen ezért három helyi képviselő, Németh Zsolt, Szabó Lajos és Eiveck Péter az aláírásával kezdeményezte az egykori tanácselnök elismerését.

Németh Zsolt, a Híd a Jövőnkért Egyesület elnöke az Ugytudjuknak elmondta, hogy azért indították útjára a kezdeményezést, mert szerintük Sárvárnak büszkének kell lennie a múltra, főleg ha az sikeres volt. Úgy gondolják, hogy vannak olyan erkölcsi feladatok, amelyeket akár évtizedekkel később is, de el kell ismerni. A város a jelenlegi korban is sikeres, aminek az egyik alapja az, hogy a Sárvár már a ’70-es, ’80-as években is jelentős sikereket tudott elérni a fejlődés és a várossá avatás kapcsán. A varossá nyilvánítás 1968-as dátumához hozzátartozik a vagon- és gépgyár akkoriban új gyártócsarnokának alapkőletétele és annak későbbi felépítése. De ekörül építették meg az SZTK rendelőintézetét, a vár éttermét, valamint a termálfürdő szabadtéri uszodáját, és a termálpanziót.

Németh Zsolt a lapunknak azt is felidézte, hogy ebben az időszakban teremtődtek meg a fürdőváros alapjai, hiszen hasznosították a sós vizet, ebből lett a Termálkristály, és megfogalmazták a gyógyfürdő és a gyógyidegenforgalom koncepcióit is. Felhúzták a Danubius szállodát, ezzel olyan vendéglátói kultúra jött létre Sárváron, amely addig az ország kisvárosaiban teljesen ismeretlen volt. Ugyanebben az időszakban rekonstruálták a Nádasdy-várat is, a Híd a Jövőnkért Egyesület elnöke szerint a várban elhelyezett kulturális intézményekkel nemcsak a várost uraló épületegyüttes megmentése zajlott le, hanem megteremtődött egy európai értelemben is gazdag, kisvárosi, kulturális élet. Mindezek a sikerek pedig Kiss Sándor személyéhez köthetők.

A kezdeményezést elindító képviselők úgy gondolják, hogy egy ilyen emberi tevékenységet mindenképpen jelentős módon el kell ismerni, hiszen Kiss Sándor közel negyed évszázadig volt a város vezetője, és a vezetésével Sárvár mezővárosból egy modern kisvárossá vált. Mindezt úgy, hogy az élelmiszeripar mellett a gépgyártás is megteremtődött, a rendszerváltáskor így egy olyan gazdag kulturális élettel bíró és alapjaiban prosperáló várost és közösséget örökölhettünk, amelyet a későbbiekben folyamatos fejlesztéssel a mai sikerre lehetett vinni. Németh Zsolt még hozzátette, hogy mindezek miatt a városnak erkölcsi kötelessége 2019-ben tisztességgel, megfelelő elismerésben részesíteni Kiss Sándort, aki egyébként a mai napig tevékeny résztvevője a városi életnek. Az egykori tanácselnök ugyanis eljár különböző programokra, amelyeken aktívan részt vesz, így a saját közösségét a mai napig jó hangulatban formálja.
 

Szólj hozzá!

Szakadozik a felhőzet csütörtökön, de lehet zápor

A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 17 fok között valószínű.

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.

Nyomoz a rendőrség a csepregi önkormányzat körül

Ismeretlen tettes ellen sikkasztás vétsége miatt tettek feljelentést.

Első körben nem kapott licencet a Haladás

A zöld-fehérek április 25–től május 3-ig pótolhatják a hiányzó dokumentumokat, és bizonyíthatják a Klublicenc Szabályzatnak való megfelelésüket.

Három új gyalogátkelőhelyet terveztetnek meg Szombathelyre

Az elképzelés szerint a Markusovszky kórházzal szemben, a Dolgozók útján és a Körmendi úton is egy-egy új zebra létesül hamarosan.

LMP: minél több zöld képviselőre van szükség az EP-ben

Akik aláírásukkal az LMP-t támogatják, egyúttal nemet mondanak az akkumulátor-gyártásra - jelentette ki Tetlák Örs, az ellenzéki párt országos elnökségi tagja kedden Budapesten.

Rács mögött a győri "pikó báró"

55 éves kábítószerdílert fogtak el a Győr-Moson-Sopron vármegyei nyomozók.

Szózene est Pajor Tamással és Varga Bencével (Zaporozsec)

Április 25-én 19 órától a szombathelyi Weöres Sándor Színház Márkus Emília termében.

Hogyan alakíthatunk ki egy kis magánszférát a kertben?

Akinek nagy kertje és esetleg még medencéje is van, az tudja nagyon jól, hogy néha meglehetősen nehéz elrejtőzni a kíváncsi szemek elől.

Saját szurkolóira hívta a rendőröket a Haladás vezetősége

A hétfői futsal meccsre mentek ki a foci csapat drukkerei kinyilvánítani a véleményüket.

Szombathelyi pedofilt fogott az ügyészség

Gyermekeket ábrázoló pornóképeket töltött fel egy netes tárhelyre.

Szombathelyi, Jókai utcai gázolás: Semmiféle eltussolás a kapitányság részéről nincs

Megszólalt a szombathelyi rendőrkapitány a kettős gázolás ügyében.

Keresőoptimalizálás: hogy valóban azt kapjuk, amit látni szeretnénk

A keresőoptimalizálás, azaz a SEO szerves része az online marketingnek. Az a lényege, hogy a weboldalakat, illetve azok tartalmait a lehető legelőrébb rangsoroljuk a keresőmotorok találati listáin.

100 nyugtatót beszedve vezetett egy férfi, Kapuvár mellett szenvedett balesetet

Összeveszett az asszonnyal, ezt a megoldást választotta.