“Összehangolt tervvel állítanánk a Sportkomplexumot a saját lábára”

Farkas Bazsi 2019-12-12 16:48:00
Jagodits Rómeó a Haladás Sportkomplexum új ügyvezetője a sporton kívül a kultúrában és az üzleti életben is látja a lehetőségeket a létesítmény hasznosítására.

Az új szombathelyi városvezetés egyik friss intézkedésével új ügyvezetőt neveztek ki a Haladás Sportkomplexum Fejlesztő Nonprofit Kft. élére. A korábbi ügyvezető egyik fő bűne az volt, hogy bár közgyűlési döntés volt róla, hogy megfelelő számú edzést kell biztosítania a Szombathelyi Kézilabda Klub és Akadémiának, ezt mégsem vette figyelembe, hanem bérleti szerződést kötött a Haladás VSE-vel, kizárva ezzel annak a lehetőségét, hogy a kézilabdások teremhez jussanak.

Az ügyvezető Jagodits Rómeó lett, aki amellett, hogy könyvvizsgáló szakmai végzettséggel bír, alapítója volt a Magyar Futballmarketing Műhelynek. Az ügyvezető rövid pillanatképet adott a Sportkomplexum jelen állapotáról.

Alig több, mint egy hónapja, hogy a Sportkomplexum ügyvezetője lett. “Megmelegedett” már a széke?

Nagyon sűrű napok között kerültem a céghez. Javában folyt a női labdarúgó válogatott Európa-bajnoki selejtezőjének előkészítése, aminek a szervezését a Sportkomplexum vállalta magára. Másfél hétig az UEFA és az MLSZ delegációit kísértük. Azt gondolom, hogy kifizetődő volt ez a sok munka, hiszem nagyon sok kapcsolatot tudtunk kiépíteni. 

Ha most azt várja tőlem, hogy arról kezdjek el beszélni, hogy mi mindenre volt elég ez a több, mint egy hónap, akkor csalódást fogok okozni. A Sportkomplexum ügye sokkal összetettebb annál, hogy ennyi idő alatt komoly eredményt mutassunk fel. Jelenleg olyan abszolút nem látványos és talán nem is közérthető területekkel foglalkozom, mint az üzleti fenntarthatóság vizsgálata, a számviteli és adózási kérdések, vagy éppen a karbantartási kontrolling rendszer. 

Ugyanis olyan mutatókra van szükségünk, amiken keresztül tudjuk majd, hogy milyen időszakok következnek egy-egy pénzügyi ciklusban. Ezek kiterjednek az amortizációra, az értékcsökkenésre. Ezek kimondottan fajsúlyos kérdések. Száraz területek ezek, de üzletileg kell, hogy tudjunk tervezni.  

Akkor kérdezek közérthetően. Valóban 500 millió forint kell a Haladás Sportkomplexum egy éves üzemeltetéséhez?

Ez egy nehezen értelmezhető szám, a fenntartásnak ugyanis sok-sok összetevője van. Egyrészt ugye ott van az az adat, ami azt mutatja, hogy mennyi kell az éves kiadásokra fűtésre, karbantartásra, világításra és így tovább. De ott van például az értékcsökkenés, ami ezen a területen megfoghatatlan vagy értelmezhetetlen adat. Nagyjából egyébként valahol ekörül van a végösszeg, de mivel könyvvizsgáló vagyok, hadd ne mondjak pontatlan számokat. 

Én most elsősorban azt látom, hogy el kell indulni abba az irányba, hogy a hátterét pénzügyi számviteli oldalról rendbe tegyük. Mert ez eddig a  cég fejlődési szakaszai miatt sosem volt prioritás. Elsőként a beruházást kell lemenedzselni, aztán pénzt kellett találni az üzemeltetésre. Most pedig egyszerre 3-4 dolog fut a háttérben, hogy ez rendben legyen. Az üzleti modell kialakítása, a kontrolling háttér, és a működtetés kialakítása. Nehéz és izgalmas feladat is ez így egyben. 

Bár lehet, hogy ez furcsán hangzik, de a lényeg számunkra jelenleg nem az, hogy mennyi is a működtetés, hanem az, hogy ez miből áll össze. A 2019-es működtetés rendben volt, az állami támogatás megérkezett. Remélhetőleg ugyanígy rendben lesz a 2020-as is. A Haladás VSE és a Haladás labdarúgók hosszútávú bérlőink. Ezek azok a feltételek, amik adottak. A cél most az, hogy minél több saját forrást húzzunk ebbe bele. 

Jó, de mik lehetnek ezek?


A Sportkomplexumot végre élettel kell megölteni. Egyszer itt van az üzleti hasznosítás. Ez a legelitebb konferenciaközpont a környéken. Itt a VIP rész és afölött a skyboxok, a press room, ami szintén alkalmas rendezvények megtartására, mindehhez pedig kapásból tudunk biztosítani egy catering hátteret. Egy bussiness café jelleget szeretnénk adni az egész komplexumnak. A példáért nem kell messze menni, ott van Győrben a stadion, ami letette ennek az alapjait. Van az a kedvenc mondásom Eszterházytól, hogy: Bizonyos szint fölött, nem megyünk bizonyos szint alá. Ez egy szűk 20-25, a régióban működő, vállalkozás elit helyszíne lehet, egy reprezentatív office. Szeretnénk ha szakmai továbbképzések, munkahelyi napok vagy bármi más esetén gondolnának ránk és egy bejáratott hely lennénk. Ezt a márkát fel kell építeni ahhoz, hogy előbb-utóbb rendezvényszervezőkkel együttműködve tudjuk belőle profitálni. 

Valóban nem lehet a komplexumban koncerteket tartani a gyepen?

Azért ez nem teljesen így van. Nyilván bármilyen rendezvény esetében az a prioritás, hogy a fű ne sérüljön meg, na de erre van olyan technika, ami ezt lehetővé teszi. Koncertet szervezni a stadionba üzletileg releváns, na de ahhoz legalább el kell telnie másfél, két évnek, hogy egy nemzetközi szinten jegyzett előadót ide lehessen hozni. Fel kell mérni, hogy mekkora lenne a közönsége, hogy lehet-e hozzá állami vagy művészeti támogatást szerezni. 

Akkor ha jól értem a működtetés szempontjából egyre szélesebbre tárnák a kapukat. Szóval egyre több funkciót szán az épületnek.

Kettőről már beszéltünk is, de van még egy harmadik láb. Egy sportos agórát képzeltünk el. Hiányolom az életet a Sportkomplexumból, és most ne arra értse, hogy kevés a sportoló, hanem arra, hogy az épület egy jó része kihasználatlan. Meg fogjuk nyitni az irodákat a sportszervezetek előtt, egyfajta gyűjtőhelye kívánunk lenni a helyi sport életnek. Egy-egy sportszervezetnek 100-150 fős tagsága is lehet, ezzel már komolyan meg tudnánk tölteni a létesítményt élettel. Egyfajta back office szolgáltatást nyújtanánk, jogi és pénzügyi tanácsadást és helyet a sportkonferenciáknak, élménybeszámolóknak, bemutatóknak. 

Ez hasonlít a régi sportigazgatósági szemlélethez.

Semmit nem kell feltalálni, a régi, jól működő dolgokat kell újra elővenni. Ha valaki azt mondja Szombathelyen, hogy sport, akkor ezután kapásból a Haladás Sportkomplexumnak kellene eszébe jutnia. Egy éven belül szeretnénk az irodákat megtölteni, az üzleti hasznosítást végigvinni, a sportos agórát megvalósítani és a kulturális és egyéb rendezvényeket, a sporttal kapcsolatos funkciókat behozni a létesítménybe. 

Milyen volt az átadás, átvétel a korábbi ügyvezetővel, Gál Sándorral?


Másfél napot beszéltem vele, amúgy maradt a Sportkomplexum környékén, hiszen a Felügyelő Bizottság tagja lett. Látszik, hogy nagyon sok munkát tett bele, volt amit nem tudott már végigvinni. Ami jó és működik, azt természetesen szeretném tovább vinni. Fontos számomra a folytonosság.

Meg lehet fogalmazni egy rövid és teljesíthető célt?

Az az elsődleges feladat, hogy minél kevesebb közpénzbe kerüljön a Sportkomplexum fenntartása. Hogy mennyire rövid nem tudom, de 2 év múlva egy ideális állapot lehet, hogy nem kell közpénzt beletenni az üzemeltetésben. Ennek egy titka van. Egy irányba kell elindulni minden szereplőnek, és egy közös platformot kell alkotni. Én azt gondolom, hogy valahol ott lehet ennek a megoldása, hogy a Sportkomplexum oldalán fényfestéssel olvasható egy cég neve, ami megjelenik a focisták mezén, a Haladás VSE sportolóinak dresszén és akár a kézilabdások trikóin is. Ez a fajta, egy cél felé tartás mindenkinek gyümölcsöző lenne. 

A “B-Középben” nőttem fel, nekem életem a Haladás. Becsüld az ellenfeled, szeresd a Haladás! - tartja a szlogen. 
Hát én most azzal az iszonyú munkával együtt szeretem a Haladást, amit a nyakamba vettem, de ez egy nemes kihívás. Én azon vagyok most, hogy egy fenntartható gazdálkodással, minél több terhet vegyünk le az önkormányzatról.

Szólj hozzá!

Első körben nem kapott licencet a Haladás

A zöld-fehérek április 25–től május 3-ig pótolhatják a hiányzó dokumentumokat, és bizonyíthatják a Klublicenc Szabályzatnak való megfelelésüket.

Három új gyalogátkelőhelyet terveztetnek meg Szombathelyre

Az elképzelés szerint a Markusovszky kórházzal szemben, a Dolgozók útján és a Körmendi úton is egy-egy új zebra létesül hamarosan.

LMP: minél több zöld képviselőre van szükség az EP-ben

Akik aláírásukkal az LMP-t támogatják, egyúttal nemet mondanak az akkumulátor-gyártásra - jelentette ki Tetlák Örs, az ellenzéki párt országos elnökségi tagja kedden Budapesten.

Rács mögött a győri "pikó báró"

55 éves kábítószerdílert fogtak el a Győr-Moson-Sopron vármegyei nyomozók.

Szózene est Pajor Tamással és Varga Bencével (Zaporozsec)

Április 25-én 19 órától a szombathelyi Weöres Sándor Színház Márkus Emília termében.

Hogyan alakíthatunk ki egy kis magánszférát a kertben?

Akinek nagy kertje és esetleg még medencéje is van, az tudja nagyon jól, hogy néha meglehetősen nehéz elrejtőzni a kíváncsi szemek elől.

Saját szurkolóira hívta a rendőröket a Haladás vezetősége

A hétfői futsal meccsre mentek ki a foci csapat drukkerei kinyilvánítani a véleményüket.

Szombathelyi pedofilt fogott az ügyészség

Gyermekeket ábrázoló pornóképeket töltött fel egy netes tárhelyre.

Szombathelyi, Jókai utcai gázolás: Semmiféle eltussolás a kapitányság részéről nincs

Megszólalt a szombathelyi rendőrkapitány a kettős gázolás ügyében.

Keresőoptimalizálás: hogy valóban azt kapjuk, amit látni szeretnénk

A keresőoptimalizálás, azaz a SEO szerves része az online marketingnek. Az a lényege, hogy a weboldalakat, illetve azok tartalmait a lehető legelőrébb rangsoroljuk a keresőmotorok találati listáin.

100 nyugtatót beszedve vezetett egy férfi, Kapuvár mellett szenvedett balesetet

Összeveszett az asszonnyal, ezt a megoldást választotta.

Pintér Bence fizetetlen szabadságra megy a kampány ideje alatt

A győri Tiszta Szívvel a Városért Egyesület polgármesterjelöltje felfüggeszti újságírói tevékenységét.

Az idén sem fizet osztalékot a Rába

Győri ingatlanok érétkesítéséről is döntött a cég.

Azzal fenyegette a sárvári gyámügyest a nő, hogy megöli

„Na te büdös k***a, ha te ezt megtetted, akkor nem fogok veled szépen beszélni!”