Ekkora hiány van most a Szomhullnál

Farkas Bazsi 2018-12-10 08:55:00
A decemberi közgyűlésről blogolunk.

20:36 Boldog karácsonyt!

Lendvai Ferenc a Fidesz frakció nevében mindenkinek boldog karácsonyt kíván! 

Azért Puskás még szavazna egyet a napirendről, a beszámolót elfogadják. 

A polgármester mindenkinek megköszöni a munkát és ő is boldog karácsonyt meg boldog új esztendőt kíván.

A következő közgyűlés január 31-re tervezik.  Még egy napiredi pont van de azt már zárt ülésen tárgyalják meg.

Köszi a figyelmet! Szevasztok! 

Wham! - Last Christmas - [2 Hours]

Last Christmas, I gave you my heart But the very next day, you gave it away This year, to save me from tears I'll give it to someone special FOR COPYRIGHT issues: Contact me by email . yokoissohot@gmail.com

 

20:32 - A közgyűlési határozatok végrehajtásával folytatják

Ipkovich szólal fel elsőként. Kérdezi, hogy mi a helyzet a Szigligeti utca második felének felújításával? Aztán a közvilágítás korszerűsítése jön szóba és az is, hogy felkérték az Szombathelyi Médiacentrum, hogy írja össze, milyen eszköz korszerűsítés kellene neki. Nem írták össze.

A tájékoztatás után szavaznak, naná, hogy elfogadják a a beszámolót. 



20:20 - Szavaznak

20 igen a Krúdy utcai megfordulási lehetőségre.

Sátory Károly mikróját is megszavazzák. Suhai Viktor javaslatát is, lesznek felvilágosító órák az állattartóknak.

Tenki képviselő asszony 70 ezer forintjából költenek a Nagyszálló környezetére. 

Felkerülnek a képviselői beszámolók a szombathely.hu-ra, ezt is megszavazzák.
 

 

20:14 -  Ne hagyják mocskosan a Hali focisták az öltőzőt

Molnár Miklós előhozza a Haladás maga mögött hagyott mocskos öltözőjét. Azt mondja a klub ügyvezetője később azt nyilatkozta, hogy ha szóltak volna, akkor takarítanak maguk után. Ez méltatlan Szombathelyhez. Arra szólítja fel a polgármestert, hogy szólítsa fel a klub ügyvezetőjét viselkedjenek. 

20:08 - Hoppá! Több szintes forgalmi csomópont épül a városban

Illés Károly ismerteti, hogy Külső Rumi út végén, a 87-es út kereszteződésénél egy több szintes forgalmi csomópontot fognak kialakítani. Már tervezik.

19:48 - Parkoló épül a Derkón 

Szuhai Viktor állatkínzással foglalkozik a felszólalásában. Azt szeretné, hogy információs alkalmakat tartson az önkormányzat a témában, hogy mivel jár egy kutya tartása. 


Kecskés képviselő el nem készült utasváró után érdeklődik, aminek már állnia kellene a Gagarin úton. Aztán azt mondja, hogy a Csónakázó-tónál rendre kiégnek a közvilágítás égői. 

László Győző örül neki, hogy a Bem József utcában elkészül a parkoló. Kérdi, hogyan áll a Bem buszfordulós parkoló ügye és a Derkovits bölcsődék felújításának állapota.

Sátory Károly (Fidesz-KDNP) felszólal, 86 ezer 360 forintért mikrosütőt akar venni a képviselői keretéből a karmelitáknak. Alig 11 órája tart a közgyűlés, megértem, hogy úgy érezte most kell gombot nyomni. 

19:37 - Na de halisták

Lendvai Ferenc 54 éves. Régóta szurkol a Haladásnak. Arra kéri a játékosokat, hogy kapják már össze magukat. 

Tóth Kálmán erre azt mondja, hogy nem ők árulták ki a Haladást, és csökkentették le az önkormányzati tulajdonrészt 8%-ra. Amúgy azért mond köszönetet, hogy idén 20 éves a Savaria Legio.

Tenki Mária azt furcsállja, hogy március óta nem hirdetett árverést a Nagyszálló felszámolója. 380 millió forintba kerül most a szálló, ez nem pénz érte. A képviselő asszony most 70 ezer forintot akar fordítani a saját keretéből arra, hogy biztonságosabb legyen a szálló környéke. Belvárosi gondnokot szeretne Tenki Mária, mert beparkolás van, áldatlan állapotok.

 

19:10 - Újra téma a szombathelyi diákok ételfertőzése 


Szeptemberben több száz diák és felnőtt fertőződött meg, az első gyanú szerint ételmérgezés történt. Az októberi közgyűlésen Nemény András javasolta, hogy alakuljon vizsgálóbizottság, és járjanak maguk azután, hogy mi is történt.

Kecskés képviselő számol be az eredményről. 

neked mi a kedvenc ételed?

Uploaded by goldgnocchypunk on 2013-02-17.

Azt mondja, hogy az ételt szolgáltató Elamen Zrt. a tőle elvárható gondossággal járt el.

A calici vírus fertőzés beigazolódott, 48 mintában mutatták ki. Itt a személyi higiéniára vonatkozóan lehettek hiányosságok, ám mivel a calici vírus már akkor is fertőz, amikor még nincsenek is tünetei, nehéz megmondani, hogy mi is történt, honnan is indult el a fertőzés.

Minden esetre hatékonyabbra cserélték a tisztítószereket. 

Továbbá azt javasolják, hogy legyen egyfajta jelzőrendszer, ha valamelyik intézményben tömegesen jelentkezik hányás vagy hasmenés, akkor azt egy rutin alapján jelezzék az intézményvezetők. 

 

18:50 - Nagy baj van a Nagy Szállóval

Horváth Attila képviselő kezdi a két közgyűlés közti beszámolót. 2018 augusztus elején kötelezték a felszámolót, hogy egy acélhálót feszítsenek ki az épületre, mivel annyira balesetveszélyes az ingatlan. Szó szerint életveszélyes az épület. Valamit nagyon gyorsan tenni kell.

Puskás megígéri, hogy azonnal cselekszenek. 
 

Molnár Miklós azt mondja, hogy a Fő téri, megszűnt patikán kívül, most értesült egy másikról is, amelynek régi, muzeális bútorai most egy raktárban várják jobb sorsukat. 

Puskás polgármester emlékszik, hogy 63 millió forintért, áron alul, adták el a fő téri patika bútorait. Utánanéz mindkettőnek.


Kelemen Krisztián azt furcsálja, hogy korábban javasolták, az önkormányzati vezetők ne vehessenek részt a kampányban, most február 28-ig akarják vizsgálni a kérdést. Korábban, amikor a lakossági fórumon tiltották meg a tisztségviselők jelenlétét, akkor nem gondolkodtak ennyit. Aztán a Szent Márton utcai rendelő mögötti áldatlan állapotról mesél. Bizony, korábban írtunk róla, hogy folyamatosan harcolnak a kakival
 

18:44 - Igazgató kell a könyvtárnak

Már a Berzsenyi Dániel Könyvtárnak. Pályázatot írnak ki.

Ipkovich azt mondja, hogy a napokban olyan szégyen ért minket, hogy nem tudtak megtartani azért egy rendezvényt a könyvtárban, mert nem tudták kitakarítani. A képviselő azt mondja, hogy fel kell venni a pályázati anyagba, hogy az intézmény helyiségeit folyamatosan tisztán kell tartania a leendő igazgatónak. 

Ipkovich javaslata 10/10-et kap, nem megy át.

A pályázatot elbíráló bizottság tagjait (Koczka Tibor, Takátsné Tenki Mária, Ipkovich György, Szuhai Viktor)megszavazza a testület.

18:34 - Marad a Szompark a városi parkfenntartó

Gyorsban megszavazzák. 

Nemzeti lesz a Savaria Szimfónikus zenekar, a közgyűlés támogatja az EMMI-vel történő szerződés kötést. 
 

 

 

18:28 - Te szemét!

Az adventi vásáron is sok a szemét, hála Istennek - mondja Tenki Mária. Mert ha sok a szemét, sok a vendég. A belvárosi szemét kupacokat fel kell számolni.

Na de mi lesz az 500 milliós tartozással?

Ad tagi kölcsönt a város.  

Most már csak új ügyvezetőt kell választani a cég élére, mivel a mostani, Puklér Géza, közös megegyezéssel távozik. Mint látható ez egy hálás feladat, tolonghatnak a posztra jelentkezők. 

A napirend részeként azt szavazza meg a közgyűlés, hogy február 28-ig marad Puklér.
 

 

18:18 - 483 millió forint lejárt tartozása van a Szomhullnak

Ez kellene most a városnak kipótolnia, tagi kölcsönként. 

Nemény András azt mondja, hogy megint olyan területre akarnak pénzt fordítani, amin már korábban látni lehetett, hogy veszteséget fog termelni, ők szóltak.

Szuhai Viktor fegyverviselési engedélyt akar adni a szombathelyieknek, hogy tudjanak védekezni a szeméthegyek mellett tanyázó óriás patkányok ellen. 

Lendvai Ferenc tanácsnok elmondja, hogy azért nem tudja a SZOVA kisegíteni a Szomhullt, mert neki is törleszteni kell, kötvénykibocsájtást. Ezért kell most a városnak segíteni.

Ipkovich emlékeztet, hogy nyolc éve ők azért bocsátottak ki kötvényt a SZOVÁ-nál, hogy területet tudjanak vásárolni, ám ezek azóta is üresen állnak. A hiányt az okozza, hogy a szemétszállításra beszedett pénzt nem kapja meg a Szomhull. Vas megye ketté lett osztva, az északi részt Sopron, a déli részt Zalaegerszeg kapta meg, a Szomhull egy alvállalkozó lett, ami szolgáltat, de a pénzt nem kapja meg. 

340 napnyi munkából, 45 napot fizettek ki, ez a Szomhull mostani helyzete - magyarázza Molnár. Eddig 800 millió forinttal finanszírozta ezt a SZOVA. 

 

17:52 - Egy szippantás a jóból

Van szippantási rendeletünk is, elfogadták ezt is.

Charlie - Egy szippantás a jóból

Charlie - Egy szippantás a jóból

17:52 - Utasok


A településrendezési terv tárgyalásának több kényes pontja van. Az egyik a Falco-gyár és az ott lakók ellentétes kérései, a másik pedig az oladi új út kérdése.

Lendvai Ferenc kezdi a felszólalásokat. Azt mondja, rendezni kell az oladi út kérdését.

Horváth Attila a térség képviselője azt mondja ki kell venni a rendezési tervből az utat. 

Elfogadják a rendezési tervet. 



 

17:44 - Sorra fogadják el a napirendi pontokat

Az átmeneti gazdálkodás, a város költségvetési intézményeinek 2019. évi fenntartó általi ellenőrzési terve is átmegy.

Újabb napirendi pont jön, a település fejlesztés. 

 

17:21 - Szavaznak 

Horváth Soma azt kéri, a költségvetésből különítsenek el pénzt az útburkolati jelek újrafestésére. 

Kecskés László a szombathelyi kórház finanszírozására szeretne kérni 100 millió forintot. 

Horváth Attila azt kéri, hogy a kórház gyermekosztálya kapjon plusz segítséget. 

Kopcsándi József TOP pénzeket csoportosítana át, útfelújításra.

Szavaznak.

Puskás 5 perc szünetet rendel el.
 

Nem szavazzák meg a Hársfa-ház finanszírozását, az AGORA akadálymentesítését, a Bolyai utca 1-3 közötti park építését, a Szófia utcai híd felújításának finanszírozását. Megszavazzák viszont a TOP-ból átcsoportosított utcafelújítást. 

11/9-el megszavazzák a költségvetés módosítást.


17:03 - Módosítják a költségvetést

15-15 millió forintot akarnak adni a két szombathelyi NB I/B-s női kézilabda csapatnak, az olcsóbb fenntartású Fedett Uszodára megint kell plusz 10 millió forint, ezzel már 100 milliót kapott az uszi - ezeket mind Nemény András sorolja.

Kopcsádi József számolja össze: 400 millió forintos átcsoportosításról van szó. Azt kérdezi, hogy a Markusovszky hídra korábban 60 millió forintot szánt a város, de most ezt nem látja, hol van?. 13,5 millió forintot csoportosítanának át a csapadékvíz elvezető csatornák építésének maradványából, de ezt lehet e, mert TOP-os forrásról van szó.

 

 

16:49 - Romkert helyett útfelújítás 

Molnár Miklós Csapláros Andrea múzeum igazgatót szeretné megkérdezni, hogy hol lenne jó helyen a mozaik. Ez szakmai kérdés. Aztán azt is hozzáteszi, hogy jó lenne, ha végül nem a városi költségvetés terhére kellene új épületet felhúzni.

Puskás szakmai gyorstalpalót tart. 70 évvel ezelőtt építették fel a régi védőépületet. Aztán ez az idővel kezdett tönkremenni. A mozaik most ki van szedve, restaurálják. A mostani állapotban az egyházmegye nem engedélyezi az épület megépítését. 

Horváth Soma azt mondja, hogy az 1,2 milliárdos pályázati pénzt csak turisztikai beruházásra lehet elkölteni, most pedig azt említik, hogy ezt a pénzt útfelújításra is fel lehetne használni. Ezt csak akkor tudják támogatni, ha látják azt a levelet, amiben az államtitkár ezt garantálja.

Puskás ki kéri magának, hogy kérdőre vonják a szavahihetőségét. 

Takátsné meg van döbbenve. Ők a Jogi és Társadalmi Kapcsolatok Bizottság ülésén tárgyalták az anyagot, ám arról nem volt szó, hogy új épületet terveznének. 

Szavaznak.

A módosítások közül Ipkovichét szavazzák meg, a mozaikot nem fogják máshol elhelyezni. 

A döntés pedig az, hogy a mostani projekt meghiúsulása miatt, a TOP 1,2 milliárd forintját egy másik “ablakon” útfelújításra költi el a város. 
 

 

16:15 - Romokban a Romkert

Ahogy arról elsőként beszámoltunk, meghiúsult a Romkert-projekt. A mozaikot bemutató épület terve ugyanis túl nagy lett, így a Szombathelyi Egyházmegye megvétózta azt. A terület ugyanis az egyház tulajdonában van, ám azt a Savaria Múzeum vagyon kezeli.

A terv az, hogy az 1,2 milliárdos TOP finanszírozást visszaadja a város és ezt a pénzt egy másik projektre, első gondolatra, útfelújításra költené a város. Ám ehhez újra le kellene ezt hívni.

Ipkovich azt mondja, hogy miért nem terveznek egy kisebb épületet, és helyezik vissza a mozaikot. Ne vigyék már el azt máshová.

Meghiúsul a szombathelyi Romkert-projekt

November elején írtunk róla, hogy egészen komoly megtorpanás látszik a szombathelyi Romkert-projektben. Korábban arról volt szó, hogy a 1,2 milliárdos TOP finanszírozásból épülhet meg a helytartói mozaikot bemutató új fogadóépület. Az épület nem egy látványtervet is kapott. Az építkezésnek több fázisa van. Elsőként felszedték a mozaikot, mivel az a régi, korszerűtlen épületben már komoly romlásnak indult.

Illés Károly azt mondja, erre már nincs idő, ennek a pályázatnak olyan szigorúak a határidejei, hogy ebben a konctrukcióban nem fog menni. 

Nemény azzal folytatja, hogy kármentés folyik. Első körben készült egy terv, amit a tervező úgy készített el, hogy az egyházzal egyeztetett. A második körben készült egy újabb terv, amit már nem egyeztettek az egyházzal, nem csoda hát, ha a püspök nem akarja ezt az épületet. Ők azt mondják, hogy a mozaikot ott kell bemutatni, ahol annak a helye van. 
 

 

16:02 - Költözik a kámoni fiókkönyvtár

Egy 95 négyzetméter új épületet kap a könyvtár, ami az Arborétum területén épül fel. Mindenki támogatja a napirendet. 

 

15:56 - Lesz új focipályánk is


A tervek szerint új rendelőkkel bővülne az épület, ez pedig azt jelentené, hogy egy orvos, egy rendelőben dolgozhat, nem kell osztozni. 

A rendelő átépítését támogatja a testület. 

Gyorsan túlesnek egy újabb napirenden. Támogatják a Városligetben, a Markusovszky utcában két 14 x 26 méteres műfüves pálya építését 
 



15:41 - Merre megy a Jáki út?

Nagypapám ezen a kérdésem össze tudott veszni a legjobb cimborájával. Igen, az irány néha kérdéses tud lenni.

Most a Jáki úti orvosi rendelő felújításának témája következik. 
 

 

15:39 - Ferivel baj van


Illés Károly alpolgármester sorolja, hogy mennyi minden épül meg, van tervezés alatt a Modern Városok Programban. 


Tóth Kálmán arra világít rá, hogy olyan beruházásokra tudnak plusz pénzt kérni a városvezetők, ami abszolút nem fontos a város polgárainak, olyanra, amire pedig kellene nem, inkább műszaki tartalmat csökkentenek. A Gothard-kastélyra most van plusz pénz, a Vásárcsarnokra nincs. Ott kevesebb tartalommal épülhet meg a piac.


Majd beszélhetsz Feri, ha szót ad a polgármester, egyelőre nem - teremti le Lendvait Tóth.

Aztán folytatja, hogy most a Gothard-kastélyra lehívandó pénzből Szentkirály és Gyöngyöshermán összes járdáját meg lehetett volna építeni. 

Illés magyarázza el, hogy vannak olyan beruházások, amikhez nem lehet pluszban pénzt kérni, a TOP-os források ilyenek. Ilyen támogatásból újítják fel a Vásárcsarnokot. 

Kopcsándi József az örök kérdést teszi fel: Mennyibe kerül majd a kastély üzemeltetése? Ráadásul a funkciót tekintve is vannak fenntartásai a képviselőnek. 

A szombathelyi beruházásokon vitatkoznak egy jót a képviselők. Az uszodánál különösen elidőznek. Nemény azt mondja plusz 10 millió forintot kérnek megint a működéshez. Kántás Zoltán képviselő, aki egyébként a Fedett Uszodát is igazgatja azt mondja, az új medence nélkül most plusz 16 millió kellene. 

Koczka Tibor (Fidesz-KDNP) lobogtatja meg a terveket. Azt mondja, hogy most az a kérdés, hogy ez kell e vagy sem, ha kell akkor erre kell a plusz pénz, ha nem kell, akkor másik tervvel mennek tovább. 

László Győző összegez, azt mondja, hogy fontos a kultúra, csak hát oda el kéne jutni busszal, meg kátyú mentes úton.

Szavaznak, nem lesz a kastéllyal párhuzamosan közösségi közlekedésre is pályázgatás.

A kastély tervét elfogadják, így 2,7 milliárd forintért elstartol a felújítás. 

 

15:06 - Gothard-kastély van soron

A kastély felújítását jó párszor bejelentette már a városvezetés, ám eddig semmi nem történt. 

Nemény András szólal fel. 1,8 milliárd forint helyett most még több pénz kellene ahhoz, hogy a kastély végre fel legyen újítva, így összesen 2,7 milliárd forintot költene rá a kormány. Mert ez központi költségvetésből valósulhat meg. Nemény azt mondja, miért erre kér a város pénzt, miért nem közösségi közlekedésre, utakra vagy járdákra?


Nemény azt mondja, hogy csak akkor tudják támogatni, ha a többi területre is pénzt kér a város, és egyik nem történik a másik kárára.
 

 

14:54 - Lesz új múzeumunk

Nemény András jelzi, hogy 45 millió forint lenne a fenntartási költsége a bemutató épületnek, és 15 millió forintot prognosztizálnak bevételnek. Nem látja, hogy miből lesz biztosítva a fenntartás, így jelzi, hogy a frakciója nemmel fog szavazni.


A városvezetők, így is elfogadták a gyűjtemény bemutatására tett javaslatot. 
 

14:35 - Folytatjuk!

Csak úgy repült az idő, máris itt vagyunk! 24 napirendi pont van még hátra, juppy! 

Amúgy ki mit ebédelt? Én pirított májat főztem gyorsan, jó szaftosat, tunkolóssat. 

A képviselők a 8-as napirendi ponttal folytatják, a Schrammel életmű elhelyezésével. Ha döntés születik, akkor 45 millió forintba kerülhet ez évente a városnak.

 

12:58 - Várjuk a pénzt a laktanya hasznosításhoz 

Bajnai László a Városfejlesztés Zrt. vezérigazgatója kap szót. Elmondja, hogy amilyen koncepciót kaptak annak próbáltak megfelelni. 7 épület hasznosítását várták el tőlük, zöld területtel, sportpályákkal. 


Puskás tisztáz mindent. Az A terület liget lenne, a B terület meg lakóövezet. 

De mi lesz a többivel, kérdezi Molnár.

Szavaznak. 

Megszavazták az előterjesztést. Megpróbálják hát EU-s támogatásból rendezni a laktanya területét. 

Szünettel folytatják, 14:30-kor újra kezdünk.

Egy ma elhangzott Sátory Károly (Fidesz-KDNP) felszólalásból idéznék az első etap végére.

“                                                                             “
 

 

 

12:17 - Hasznosítanák a 11-es Huszár úti laktanyát

A város azt a lehetőséget szeretné kiaknázni, ami lehetővé teszi, hogy az új Európai Uniós támogatási ciklusban (2021-2027) forrásokat tudjon lehívni Szombathely a Huszárlaktanya területének rehabilitációjához. 

Hasznosítanák a 11-es Huszár úti laktanyát

A város azt a lehetőséget szeretné kiaknázni, ami lehetővé teszi, hogy az új Európai Uniós támogatási ciklusban (2021-2027) forrásokat tudjon lehívni Szombathely a Huszárlaktanya területének rehabilitációjához. 

Molnár Miklós azt mondja, hogy ezen az agyagon az látszik, hogy megírtak valamit, ami egyébként már korábban is készen volt. Szabó Gábor polgármester korábban 20 millió forintból mérette fel az épületeket. Most kidobott pénz, hogy ezeket újra kifizették. Lovas centrum, inkubátorház is helyet kapott a koncepciótervben, közben pedig lovas centrumot épít a város és engedélyes kiviteli terve van a SZOVÁ-nak egy inkubátorházra. 

Illés Károly azt mondja ez csak javaslat volt, a végső tervbe nem kerültek be. 

A terv egyébként az, hogy a laktanya területén lakóházak, vásárközpont, garázsok, park létesülne.

7,6 milliárd forintba kerülne minden.

Kopcsándi József aggályait fejezi ki a beruházással kapcsolatban. Végül azt mondja, meg kellene kérdezni a lakosságot is, hogy mi a véleménye minderről.

Bajnai László a Városfejlesztés Zrt. vezérigazgatója kap szót. Elmondja, hogy amilyen koncepciót kaptak annak próbáltak megfelelni. 7 épület hasznosítását várták el tőlük, zöld területtel, sportpályákkal. 

12:08 -  ITS , ITS, ITS

Tóth Kálmán arra kérdez rá, hogy most akkor mi is van a Modern Városok programmal? Illetve javaslatot tesz, hogy jó lenne kezdeni valamit a déli városrésszel, mert nem lehet közeledni. 900 méter hiányzik a tápláni és a szombathelyi kerékpárút összekapcsolásához. 

Ágh Ernő(!) (Fidesz-KDNP) szólal fel, alig 3 órája tart csak a közgyűlés. A vasúti közlekedésre hegyezi a dárdáját. Nem teljes a vasúti megállóhelyek listája, ezt óhajtja korrigálni. 

Egyre több Fideszes képviselő szólal fel. Dr. Takátsné Dr. Tenki Mária (Fidesz-KDNP) folytatja. Megállapítja, hogy ez nem egy kőbe vésett ITS program, hanem még bőven lehet róla vizátni. A képviselő asszony azt mondja, hogy januárban térjenek vissza rá.

Molnár Miklós azt mondja, hogy az Integrált Településfejlesztési Stratégia fontos pontja lehet, hogy hogyan változik a város lakosságának az összetétele. Ezt már a múltkori közgyűlésen is elmondta. Most a Zanati úti trafikrablás példáját veszi elő, amit egy idetelepült követett el. 
 

Szavaznak: Elfogadták a javaslatot. Dőlhet az EU-pénz, Brüsszel tovább nyomul.

11:33 - A Településfejlesztési Stratégia van soron

Erre azért van szükség, hogy az európai úniós források lehívhatók legyenek. 

Nemény azt mondja szerinte rossz a stratégia. Például tömegközlekedésre kellene kérni támogatást, nem pedig olyan látvány beruházásokra, amik végül nem készülnek le. A Gothard-kastély felújítását hozza fel, ami 3,5 millió forintból valósulna meg. 

Kopcsándi József azt mondja, hogy követendő példa lenne a fejlesztések terén Prága. Én is azt mondom, hogy legalább annyi minőségi sörözőt Szombathelyre! 

Amúgy a baloldali képviselő azokat a példákat sorolja, hogy mennyi 21. századi megoldást lehet bevezetni egy város mindennapjaiba. Okos kukák, város app, kátyúvonal, okoz zebra. Ezeket az ötleteket kell ellopni. 

Puskás azt mondja nem szoktak lopni, még öltetet sem. 

Illés Károly alpolgármester válaszol Kopcsándi felvetéseire. Többek között azt mondja, hogy a város weblapján most is van kátyúvonal. Keresem, én nem találom, de biztos én vagyok az ügyetlen. 
 

 

11:18 - 2012-ben volt utoljára jegyáremelés

Még mindig a buszközlekedésről folyik a vita. Molnár Miklós hozza fel, hogy lassan 7 éve nem volt buszjegy és bérlet áremelés Szombathelyen. A költségek nőnek, a bevétel meg nem. 

Zalaegerszegen gázüzemű buszok működnek - ezt elsőként Ipkovich György említi meg. Nemény meg azzal egészíti ki, hogy ezt az ÉNYKK saját pénzből finanszírozta meg.

Ismét Szőlősi igazgató kap szót. Azt mondja több száz millió forintos beruházás kellene ahhoz, hogy gázzal lehessen üzemeltetni a buszokat. 

Szavaznak.

Vizsgálni fogják a buszok kipufogógáz kibocsátást. 

Újabb egy évre az ÉNYKK szolgáltatja Szombathelyen a tömegközlekedést. Ahogy azt ígérte a baloldali frakció nemmel szavazott.

Horváth Soma javaslata átment. Össze lesz hangolva a busz és a vasúti közlekedés. 
 

 

11:01 - Milyen idősek a buszok máshol?


László Győző ezzel a kérdéssel folytatja. A képviselő tájékoztatást kér, hogy más magyar nagyvárosban mennyi idős buszok járnak. 

Kántás megint Minervázik egyet. Nem a vállalkozó, hanem a város feladata a szombathelyiek képviselete - nyom egy riposztot Molnárnak. 

Tóth Kálmán azzal folytatja, hogy megéri ám meghallgatnia az ÉNYKK-nak a körzet képviselőjének javaslatát. Szent Királyon például remekül működik az a rend, amit a helyi lakók kértek a cégtől.

Illés Károly tisztáz pár dolgot:

  • Nem volt már jelentkező az ÉNYKK-án kívül a tömegközlekedés üzemeltetésére. 
  • Ez egy rossz szerződés.
  • Nincs olyan magyar város, ahol lenne elektromos busz üzembiztosan járatba állítva.
  • 15 éves korban maximálták a buszok átlagéletkorát.


Szőlősi József az NYKK személyszállítási igazgatója kap szót.

46 db busz van Szombathelyen, az átlagéletkoruk 14 év, 2 db 30 éves van. Az ÉNYKK 16 városban szolgáltat a nagyvárosok közül Veszprémben 22 év a buszok átlagéletkora, Győrben 20, Zalaegerszeg pedig a szombathelyivel megegyező 14 év. Hiány van buszsofőrben, nálunk más városból érkezett sofőrökkel kiegészülve tudnak zökkenőmentesen üzemelni. 


 

10:34 - Elektromos buszok kellenek

Horváth Attila azzal folytatja, hogy az oladiak azt mondják neki, hogy a városi átlaghoz képest Oladra sokkal régebbi, és rosszabb állapotú buszok járnak.

Kecskés László (Fidesz-KDNP) egy statisztikai adattal folytatja, szombathelyen az országos átlaghoz képest sokkal több a légúti megbetegedés. A professzor azzal folytatja, hogy a rossz levegőnek köze van a Falco-gyárhoz és a korszerűtlen fűtéshez is.


Kelemen Krisztián azt mondja, hogy a Joskar-Olára is pöfögő, öreg buszok járnak. Emlékeztet, hogy a közlekedési koncepciónál jelezte már, hogy hibrid buszok kellenének, amelyek alacsony padozatúak. 

Molnár Miklós azt mondja monopol helyzettel való visszaélésről van szó. Az ÉNYKK ugyanis csak ezekkel a feltételekkel hajlandó aláírni a szerződést. A buszok átlagéletkora 16-18 év körül vannak, ami azt jelenti, hogy vannak a flottában 30-35 éves járművek is. Napi ellenőrzés kellene. Azt pedig felháborítónak tartja, hogy a cég 400 millió forintos veszteségének egy jó részét mégis nekik kell előfinanszírozni.

Horváth Soma azt javasolja, hogy hangolják össze a buszközlekedést a vasútival. Lakossági megkeresések alapján a képviselő javasolta a hivatalnak, és ez most szerepel is az anyagban , hogy például az 1C busz reggeli első járata egy tíz perccel korábban induljon, hogy a lakók elérjék a Sárvár felé közlekedő vonatot. Az ÉNYKK az 1c mellé hozzárakta az 5, 6 és 21-es buszok reggeli első járatát is, így ezek a buszok is 10 perccel előbb fognak indulni és így az emberek elérik a 4:48-kor induló Sárvár, Celldömölk felé közlekedő vonatot


Kántás Zoltán (Fidesz-KDNP) a Minervára szeretne buszjáratot. 

Molnár Miklós azt mondja a Minerva nem a város problémája, az a terület nagyon durván túl lett építve. Legyen az a vállalkozó problémája, aki extra profittal a tervekkel ellentétben ilyen sűrűre építette a házakat. 

Ipkovich azt mondja, olyan jó, hogy végül mégis tárgyalják a napirendi pont javaslatát, vagyis a rossz levegő minőségét.

Javaslatokkal folytatja:

  • A volán a leghosszabb járaton teszteljen elektromos járművet. 
  • Hajlandó e ezt az önkormányzat finanszírozni?
     




10:04 Az ÉNYKK szerződése jön

Vagyis, ahogy mindenki ismeri a Volán. Újabb egy évre kell kitalálni, hogy ki fogja megoldani a tömegközlekedést. 

Nemény András kezdi a sort a hozzászólásoknál. Azt mondja nagyon rossz a levegő minősége a városban, ehhez hozzájárulnak az öreg buszok légszennyezettsége is. Felszólítja a teremben lévő ÉNYKK vezetőt, hogy mondja meg, hány évesek a buszok, amikkel a városi tömegközlekedést üzemeltetik. 

Nemény azt mondja, hogy a frakciójuk nem fogja megszavazni ezt a napirendet, nem akarják, hogy ilyen feltételekkel szerződjön a város a busztársasággal.
 

 

9:45 -  Nem kapnak felügyelő bizottsági helyet a Haladás-szurkolók

25 napirendi pont javaslat van. Mind ellenzéki. 

Na vajon hányat szavazott meg a Fideszes többségű városvezetés? Pont annyit! Egyet sem.

Molnár Miklós (Pro-Savaria) jelzi, hogy 10 órakor tisztségviselői értekezletről kapott értesítést. Akkor most szünet lesz a közgyűliben? 

Puskás megnyugtatja, hogy nem.

Molnár erre azt mondja, hogy akkor meg ne szórakozzanak már vele. 

 

9:24 Jönnek a napirendi pont javaslatok

Nemény András (Éljen Szombathely!-MSZP-DK-Együtt) frakcióvezető kezdi a felszólalást.

Napirendi pontokat javasol:

Ne támogassa a közgyűlés a 400 órás túlóra tervet.
Beszéljék át a Haladás Sportkomplexum üzemeltetését.
A Hársfaház üzemeltetéshez kellene plusz forrás a költségvetésből.


Horváth Attila (Éljen Szombathely!-MSZP-DK-Együtt) folytatja azzal, hogy a Savaria Szálló állapota nagyon leromlott, életveszélyes tárgyalni kellene a helyzetét.

Szuhai Viktor (Éljen Szombathely!-MSZP-DK-Együtt) a piac felújításáról érdeklődik. Soproni mintára. dec. 15. - jan. 1-ig szeretné ingyenessé tenni a parkolást. 

Illés Károly (Fidesz-KDNP) alpolgármester azt mondja, hogy a piac helyzetét a két közgyűlés közötti beszámolóban fogja elmondani. 


Kopcsádni József (Éljen Szombathely!-MSZP-DK-Együtt) arról érdeklődik, hogy mennyi pénz ment el meg nem valósult beruházásokra. Illetve szeretne egy tájékoztatást, hogy milyen fejlesztések történtek akadálymentesítés témában. 

Puskás Tivadar (Fidesz-KDNP) egy naptárt vesz elő. A Szent Márton esélyegyenlőségi program keretében készül el, ezt úgy válaszként húzza elő a polgármester. Jegyzettömb és határidőnapló - ezt pedig a képviselők kapják ajcsiba a Mikulástól. 


Kopcsándi azonnal szót kér: azt mondja a-a, ő nem ezt kérdezte. Hanem, hogy mit fejlesztettek konkréten az akadálymentesítés témájában.


Puskás azt mondja, szipi szupi, hogy az első 8 napirendi pont csupa fejlesztésről szól.

Horváth Soma (Éljen Szombathely!-MSZP-DK-Együtt) a Szűrcsapó utcai parkolóról érdeklődik. A hatályos terv megvan rá, de egyenlőre nincsen szó az építésről. Pedig nem lehet hova parkolni. De szóba hozza, hogy a Szent István király utcának a járdái még mindig katasztrofális állapotban vannak.

Kelemen Krisztián (Éljen Szombathely!-MSZP-DK-Együtt) összefogná a városi szolgáltatókat, játszótereket szeretne, elektromos autó töltők után érdeklődik, és tisztázná, hogy kinek a feladata a járda jégmentesítése. 


László Győző (Éljen Szombathely!-MSZP-DK-Együtt) a kerékpárutak állapotáról érdeklődik, a Csodaország bölcsőde 68 millió forintos beruházásának meg nem valósulásának okát tudná meg és adna egy helyet a Haladás szurkolóknak a csapat Felügyelő Bizottságában.

Szuhai Viktor a tűzifa támogatással kapcsolatban jegyzi meg, hogy sokaknak problémát okoz, hogy az adományként kapott tűzifát elszállítsák. Ebben segítség kellene. 

Tóth Kálmán (Éljen Szombathely!-MSZP-DK-Együtt) úgy esik be a melóból, ez nem is csoda, hiszen követhetetlen, hogy éppen mikor lesz a közgyűlés, ő pedig dolgozik a képviselőség mellett, így elég nehéz volt elszabadulni. Követeli, hogy kerüljön vissza az SZMSZ-be, hogy minden hónap utolsó csütörtökén van a közgyűlés. Aztán az M86-os út állapota után érdeklődik.


Ipkovich György (Éljen Szombathely!-MSZP-DK-Együtt) egy bizottság felállítását javasolja, ami megvizsgálja a rossz szombathelyi levegő okát. 
 

9:14 Balassa Péter nem vesz ma részt a közgyűlésen

A Jobbik képviselője hivatalos programra hivatkozva lesz ma távolt. Ezzel lőttek az esetleges ellenzéki többségnek.

De más téma is előkerül, tabló készül ma a képviselőkről. Már mint tudjuk, Balassa nélkül.
 

8:55 Kezdünk

Újabb hónap telt el, így a rendszeres havi közgyűlés a szokásos csütörtöki napon összeül, hogy megvitassa a város legégetőbb problémáit. Október után decemberben tartotta fontosnak a város polgármestere, hogy összehívja a közgyűlést. Ez idő alatt csupán két nagy szombathelyi beruházásról derült ki, hogy nem fog megépülni. 

A vásárcsarnok felújítás és a Romkert-projekt futott zátonyra. Emellett lesz bőven más is, amit a testületnek meg kell vitatni. Izgalmas lesz, mindjárt kezdünk.
 

Amíg várakozunk jöjjön egy közös dal az idei x-faktorosoktól.

X-Faktor 2018 - TOP11 - Közös dal - Rise (Jonas Blue ft. Jack & Jack)

X-Faktor 2018 - TOP11 - Közös dal - Rise (Jonas Blue ft. Jack & Jack) Elkezdődött a 2018-as X-Faktor 1. Élő show-ja, ami a 11 legtehetségesebb előadó közös produkciójával startolt. Íme a lányok (Urbanovics Vivien, Tamáska Gabriella, Arany Tímea), a fiúk (Kovács Pál, Szekér Gergő), a 25 éven felüliek (Balog Janó, Ölveti László, Kurokava Taka) és a zenekarok (USNK, Stolen Beat, Ricky and the Drunken Sailors) nyitánya.

Szólj hozzá!

Legyen egy szuper okosóra a legújabb kiegészítőd

Gondoltál már arra, hogy beszerezz egy páratlan okosórát? Ha eddig halogattad a döntést, akkor ezt most tekintsd egy jelnek és üdvözölj a gyűjteményedben egy efféle újdonságot. Nemcsak dekoratív kiegészítő, hanem számtalan előnnyel is bír.

Quentin Tarantino mégsem filmkritikusról forgatja utolsó filmjét

A rendező várhatóan tizedik filmje elkészítése után is folytatja a kreatív munkát. Korábban többször célzott rá, hogy minisorozatok és színdarabok rendezése is érdekli.

A performance marketing jelentősége a vállalkozások életében

Minden vállalkozás számára alapvető fontosságú, hogy folyamatosan, méghozzá profitábilisan termeljen új ügyfeleket, vásárlókat. A performance marketing elengedhetetlen a sikerhez, egy laikus számára azonban rengeteg nehézséget okozhat a fizetett hirdetések nyereséges menedzselése, éppen ezért sok esetben a legjobb döntés szakértőket segítségül hívni.

Ütötte, rúgta ismerősét egy körmendi férfi

Még a mobilját is földhöz vágta.

Milyen tényezőket vegyünk figyelembe, ha bútorkárpitot választunk?

A különféle anyagokkal bevont, párnázott bútorok esetében a kárpit színe, textúrája meghatározó jelentőségű az enteriőr stílusa, valamint a tartósság és a tisztíthatóság szempontjából, ezért a választásnál körültekintőnek kell lenni.

Azonnali hatállyal rúgta ki a Vas Népe az újságíróját, miután bejelentette, hogy civilként elindul képviselőnek

Tóth Judit Körmenden szerezne mandátumot. Frissítve a Vas Népe közleményével!

Sulyok Tamás jáki látogatása miatt komoly biztonsági intézkedésekre lehet számítani

A vasárnapi avatón ingyen lehet megtekinteni a templomot és templomkertet is.

Egy győzelemre az elődöntőtől a Falco

Lemosták a Honvédet a pályáról

Már a bíróságon is kamuzik Mirkóczki Ádám, Eger polgármestere

Nem csak adatokat nem adna ki, hanem tényleg nem ad ki.

Pedofil fotós is dolgozott a Little Miss Hungary gyermekszépségversenyen

A gyerekszépségverseny szervezője csalás miatt áll bíróság elé.

A szakember szerint nem indokolt a szúnyoggyérítés Győrben

Hiába jelentek meg a szúnyogok, az élő vizeinkben még nem kezdtek el növekedni a lárvák

Kalapáccsal verte fejbe kutyáját az ittas sárvári férfi

Az állatnak különös szenvedést okozott, és alkalmas volt arra is, hogy a pusztulását okozza.

Megérkezett a balkonszezon

Itt a tavasz, a jó idő, a melegedő időjárás, ideje feldíszíteni az erkélyt. A cikkel ehhez a feladathoz szeretnénk hasznos tippeket adni. Összeszedtük a legfontosabb teendőket, valamint minden hasznos tudnivalót, és eláruljuk, hogy melyek a nélkülözhetetlen szerszámok. 

Havazott az Írott-kőn

Nyárból a télbe.

Megállapodtak a bérekről az Audiban

650 ezer forintos egyszeri kifizetésben is megegyeztek a gyár és a szakszervezet képviselői.